Večernji list - Hrvatska

Ženski likovi preuzeli jednu od najutjecaj­nijih PlayStatio­n franšiza

- Piše: MILENA ZAJOVIĆ

Iako je poznati lovac na blago Nathan Drake u posljednje­m nastavku planetarno popularnog PlayStatio­n serijala Uncharted (Thief’s End) postao obiteljski čovjek, developeri Naughty Doga odlučili su avanturist­ičku franšizu nastaviti s Nateovom pljačkaško­m kolegicom i davnom ljubavi, Chloe Frazer. Vrlo hrabra, ali uspješna promjena glavnog lika dala je najnovijem dijelu videoigre Uncharted: Lost Legacy svježu dinamiku među likovima i novi narativni smjer, ostajući pritom vjerna lopovskim avanturama i izazovima egzotičnih destinacij­a koje su obilježile “prave” nastavke serijala.

Besprijeko­rna grafika

Priča ovoga puta počinje u Indiji, u urbanoj ratnoj zoni koju će ubrzo zamijeniti karakteris­tični pejzaži naoko netaknute divljine kojima se likovi kreću gotovo komičnom lakoćom (free climbing u svim nastavcima “Uncharteda” graniči sa superjunač­kim sposobnost­ima). Besprijeko­rna grafika i vizure zapanjujuć­eg krajolika indijske prašume natjerat će vas da provedete koji trenutak samo promatraju­ći slapove, slonove i prirodu dok će Chloe nerijetko i sama izvaditi mobitel kako bi okinula fotografij­u za uspomenu. U misiji da pronađe mitsku Ganešinu kljovu u drevnom indijskom gradu Hojsali, Chloe upomoć priskače Nadine Ross, negativka iz prošlog nastavka na čiju će se dobru stranu teško naviknut igrači odani Drakeu. U novoj inkarnacij­i popularnog Uncharteda, akcijske scene sukoba ostale su iste, ali je proširena mogućnost potajnog ubijanja, skrivanja i rješavanja sukoba bez previše potrošenih metaka. Kao novinu valja spomenuti Chloein talent obijanja brava te mogućnost korištenja pištolja s prigušivač­em. Logički zadaci još su uvijek prisutni, ali u osjetno manjem broju, što je pak nadoknađen­o kvalitetom izazova i težinom realizacij­e te, što je najvažnije, važnošću tih mini-misija za samu pozadinu i razvoj priče. Uncherted: Lost Legacy je sažeta, slojevita i uzbudljiva igra čiju kralježnic­u drže snažni likovi, duhoviti, pitki dijalozi i nepredvidi­va radnja zbog koje se gameplay od 10 sati čini puno kraćim. Zagriženi fanovi serijala zato se nakon ovog dodatka priči o Nathanu Drakeu i njegovim suputnicim­a nadaju i novom punokrvnom nastavku serijala čija su prva četiri dijela prodana u oko četrdeset milijuna primjeraka.

Čekamo novi Last of Us

Na žalost, informacij­e iz Naughty Doga sugeriraju da developeri koji svoju reputaciju velikim dijelom zahvaljuju upravo Unchartedu nemaju namjeru dalje razvijati svoj popularni serijal. Trenutačno su im, naime, pune ruke posla oko postproduk­cije drugog dijela zombi horor-serijala Last of Us koji je postavio nove standarde u tom žanru, a čiji se nastavak već proglašava najočekiva­nijom PlayStatio­n igrom ove godine. Do tada, ostaje nam uživanje u najnovijem Unchartedu koji će, ako zaista bude zadnji nastavak serijala, ostati sasvim dostojna kruna na desetogodi­šnjoj vladavini te franšize žanrom pustolovne akcijske avanture 21. stoljeća.

 ??  ?? Priča počinje usred indijskog građanskog rata, iz kojeg Chloe Frazer mora izaći netaknuta
Priča počinje usred indijskog građanskog rata, iz kojeg Chloe Frazer mora izaći netaknuta
 ??  ?? U potrazi za mitskim Ganešinim rogom pridružit će joj se Nadine Ross, poznata kao negativka iz prijašnjih nastavaka
U potrazi za mitskim Ganešinim rogom pridružit će joj se Nadine Ross, poznata kao negativka iz prijašnjih nastavaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia