Večernji list - Hrvatska

Sisačkoj Sisciji nedostaje čak 40 krojača

Strukovna škola Sisak već dvije godine nije upisala nijednog krojača, a posla ima Djeca se ne žele upisivati u trogodišnj­e škole. Pokušat ćemo uspostavit­i četverogod­išnji smjer modnog tehničara, kaže ravnatelj Beloglavec

- Danijel Prerad danijel.prerad@vecernji.net SISAK

Sisačka Zlatna igla-Siscia već dulje traži u stalni radni odnos 40 krojača, koje ne može naći iako se na Zavodu za zapošljava­nje, kao nezaposlen­i, vode brojni krojači. U mjesec dana na oglas se javilo tek nekoliko osoba, a tako bi moglo biti i ubuduće jer Strukovna škola Sisak već dvije godine nije upisala nijednog krojača. Ako se to nastavi još godinu moglo bi to zanimanje biti izgubljeno u Sisku.

Nova školska zgrada

“Jedanaest krojača u 3. razredu zadnji su u ovoj školi. Ove se školske godine javilo njih tek dvoje i nismo mogli oformiti razred. Interesa nema, a svaki dan me zovu iz tvrtki da bi htjeli zaposliti nekoga”, govori dipl. ing. Ivica Beloglavec, ravnatelj Strukovne škole Sisak. Činjenica da je na Zavodu mnogo nezaposlen­ih krojača sigurno odvraća neke od planiranog upisa, ali osim Siscije trenutačno zaposlenik­e traže i brojni manji krojački obrti u Sisku i okolici. “Vodi ih se puno na Zavodu pa nisu službeno deficitarn­o zanimanje. Na Zavodu je dosta nezapošlji­vih i ta brojka nije stvarna. Krojač je deficitarn­o zanimanje i, kada bi se ono proglasilo takvim, nama bi pomoglo i kod upisa, ali i kod stipendira­nja gradova i županije”, dodaje Beloglavec. Još 2000. ova je škola imala dva razreda krojača, i tada su počeli planirati novu školsku zgradu koja će uskoro napokon biti i otvorena. No, sada će moderna krojačka radionica za krojače možda zjapiti prazna. Problem je i ukidanje bodovnog praga što je dovelo do bijega učenika iz obrtničkih zanimanja. “Postoji neka prepreka u glavama djece, ali i roditelja, kod trogodišnj­ih zanimanja. Pokušat ćemo iduće godine uspostavit­i četverogod­išnji smjer modnog tehničara jer i danas neki naši krojači nastavljaj­u dalje školovanje”, napominje Beloglavec. Dakle, posla za krojače ima, vidi se i po oglasima, no pitanje je koliko su oni tim poslom zadovoljni. “Tvrtke traže, no plaća je nikakva. Svi podcjenjuj­u naše zanimanje. Planiram upisati četvrtu godinu i otvoriti neki svoj privatni obrt gdje bih mogla šivati i stvarati jer to volim”, rekla nam je Lorena Golomboš, učenica završnog trećeg razreda smjera krojač.

Uvoz radnika

A u Sisciji zapošljava­nje i ne uvjetuju krojačkom strukom ili radnim iskustvom, nego je dovoljno da kandidati imaju završenu osnovnu školu. Njima će tvrtka platiti tromjesečn­u obuku. Radi ispunjenja dugoročnih narudžbi, ako ovo ne pomogne, tražit će od države uvoz radnika.

Tvrtke traže krojače, no plaća je nikakva. Planiram upisati četvrtu godinu i otvoriti svoj privatni obrt LORENA GOLOMBOŠ učenica krojačkog smjera Krojač je deficitarn­o zanimanje i, kada bi se takvim proglasilo, to bi nam pomoglo kod upisa, ali i stipendira­nja IVICA BELOGLAVEC ravnatelj Strukovne škole Sisak

 ??  ?? Siscia će radnicima koji nisu krojačke struke platiti tromjesečn­u obuku
Siscia će radnicima koji nisu krojačke struke platiti tromjesečn­u obuku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia