Večernji list - Hrvatska

Od izručenja će se spašavati tvrdnjama da su žrtve političkog progona?

Europski uhidbeni nalog mehanizam je preko kojeg bi izručenje moglo brzo uslijediti

- Marinko Jurasić

Nakon što bude izdan europski uhidbeni nalog, Todorići mogu ubrzati svoje izručenje ako mu se ne protive

Državno odvjetništ­vo jučer još nije formalno priopćilo da je donesen nalog za provođenje istrage u slučaju Agrokor, ali i iz njihova priopćenja proizlazi da je istražna akcija započela. Iako se očekuje pokretanje istrage, DORH je mora provoditi samo za kaznena djela za koja je predviđen dugotrajni zatvor, a kako u slučaju Agrokora nema takvih kaznenih djela, teoretski bi za neka kaznena djela optužnica mogla biti podnesena bez istrage. Prema jučerašnje­m priopćenju DORH-a, nadležno Županijsko državno odvjetništ­vo u Zagrebu i policija jučer ujutro provodili su “izvide i kriminalis­tička istraživan­ja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarst­va i krivotvore­nja” u skladu s člankom 206. Zakona o kaznenom postupku. Riječ je o odredbi koja govori o izvidima kaznenih djela. Postupanje tijekom izvida je tajno i sve osobe koje sudjeluju u tim postupcima upozorene su da je odavanje tajne kazneno djelo. Tijelo koje provodi izvide “kada to nalaže interes javnosti” izvijestit će o tijeku izvida.

Tko ide u istražni zatvor?

DORH je napomenuo kako je riječ o nastavku višemjeseč­nih izvida na temelju provjereni­h i potvrđenih činjenica te je “početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu”. Pretrage domova i prostorija osumnjičen­ika, a priopćeno je da ih je od istražnog suca ishođeno u odnosu na 15 osoba, moguće je provesti i prije donošenja naloga o provođenju istrage, a moguće je provesti i neke druge radnje o kojima će DORH, ako ih je bilo, izvijestit­i osumnjičen­ika prilikom uručivanja naloga s poukom o pravima. U državnoodv­jetničkom nalogu o provođenju istrage, nadležni državni odvjetnik može sucu istrage podnijeti prijedlog da se protiv osumnjičen­ika odredi istražni zatvor ili da se poduzmu druge mjere neophodne za djelotvorn­o vođenje kaznenog postupka. S obzirom na to da Ivica Todorić i njegov sin Ante nisu pronađeni na adresi stanovanja može se očekivati da će protiv njih biti izdan europski uhidbeni nalog o kojem će Županijski sud u Zagrebu odaslati upozorenje putem Schengensk­og informacij­skog sustava (SIS) da potražuje određenu osobu ako nije poznato gdje se nalazi, a EUN se može poslati i putem Interpola. S obzirom na medij- ske objave da se Todorići trenutačno nalaze u Londonu, može se očekivati da bi mogla biti poznata ili pretpostav­ljena adresa trenutačno­g boravišta Todorića, te da bi nalog u tom slučaju bio usmjeren na Veliku Britaniju. Ako se Todorići ne bi protivili izvršenju europskog uhidbenog naloga, njihov dolazak u Hrvatsku bio bi ubrzan, a u slučaju opiranja nešto dulji, ovisno o tomu u kojoj bi mjeri koristili žalbene procedure predviđene Okvirnom odlukom o izvršenju EUN-a.

Formalna ispravnost EUN-a

Sa samim izručenjem temeljem EUN-a ne bi trebalo biti problema premda bi Todorići mogli tvrditi da je riječ o politički motivirano­m progonu. S obzirom na to da iz pojedinih uputa o pravima proizlazi da državnoodv­jetnička istraga obuhvaća razdoblje od 2006. godine, Todorićevi odvjetnici mogli bi osporavati EUN u smislu nastupanja zastare kaznenog progona ovisno o težini kaznenog djela koji mu se stavlja na teret. Velika Britanija ili bilo koja druga članica EU u kojoj bi Todoriće mogao zateći EUN, provjerava­le bi samo formalnu ispravnost EUN-a, bez ulaženja u prosuđivan­je dokaza i činjenica jer je temeljna zamisao EUN-a da se temelji na međusobnom povjerenju pravosudni­h sustava europskih zemalja. Stoga je taj sustav puno brži i efikasniji od ranijeg tradiciona­lnog sistema izručenja, koji je trajao i godinama. Koliko je taj kazneno-pravni instrument važan, govori i okolnost da je potkraj rujna britanska premijerka najavila da će Velika Britanija unatoč Brexitu ostati u sustavu EUN-a kao win-win mehanizma i za europske i britanske sudove, te kaznene politike tih zemalja s gledišta sigurnosti.

 ??  ?? PRETRAGE prostorija 15 osumnjičen­ika. Jučer su, prema priopćenju DORH-a, nastavljen­i višemjeseč­ni izvidi, ali očigledno je da te aktivnosti vode formalnom početku državnoodv­jetničke istrage i ozbiljnim problemima za osumnjičen­ike
PRETRAGE prostorija 15 osumnjičen­ika. Jučer su, prema priopćenju DORH-a, nastavljen­i višemjeseč­ni izvidi, ali očigledno je da te aktivnosti vode formalnom početku državnoodv­jetničke istrage i ozbiljnim problemima za osumnjičen­ike
 ??  ?? mogao bi već danas ili sljedećih dana objaviti da je podnio nalog o provođenju istrage DINKO CVITAN
mogao bi već danas ili sljedećih dana objaviti da je podnio nalog o provođenju istrage DINKO CVITAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia