Večernji list - Hrvatska

‘Nema razloga da Zdravko Marić podnese ostavku’

Premijer Plenković brani ministre i tvrdi da nema razloga da itko iz Vlade bude predmet istrage

-

Maras: Znali su o Agrokoru vjerojatno isto. Marić i više. Piruška Canjuga je u pritvoru, Zdravko Marić u Vladi Tea Romić, Iva Boban Valečić, Iva Puljić-Šego Postupanje policije i DORH-a u Agrokoru pod povećalo je ponovno dovelo ministra financija Zdravka Marića, nekadašnje­g menadžera u Agrokoru, posebno zbog činjenice da je u istragu, po priopćenju Državnog odvjetništ­va, uključen i Samostalni sektor za otkrivanje financijsk­ih prjevara, tzv “porezni Uskok”, koji je dio Ministarst­va financija.

‘Tako to radi HDZ’

– Znali su o Agrokoru vjerojatno isto. Marić o financijam­a, bilancama Agrokora i više. Piruška Canjuga je u pritvoru, Zdravko Marić je u Vladi. Tako to radi HDZ! – napisao je na Facebooku Gordan Maras. Premijer Plenković, međutim, i dalje čvrsto brani svog ministra pa na izravno pitanje hoće li ministar Marić biti prisiljen podnijeti ostavku jasno odgovara – ne. – Marić je radio u Agrokoru, u međuvremen­u je došao u Vladu i svoj posao je dobro radio, i upravo danas ga dobro radi u Washington­u – uzvratio je premijer koji je uvjeren da ne postoji nijedan razlog da bilo koji ministar u njegovoj Vladi bude predmet istrage u Agrokoru. Odbija i teze da je Marić obmanjivao javnost kada je početkom godine tvrdio da je s Agrokorom sve u redu. Plenković tumači kako su izjave njegovih ministara u periodu do donošenja “lex Agrokora” išle u smjeru da se ne stvara panika na tržištu i da se ne našteti kreditnom rejtingu kompanije, ali i države. – Htjeli smo smiriti loptu i to smo radili svjesno i odgovorno. Istodobno smo se realno informiral­i o mogućim scenarijim­a – ističe premijer. Teze o sukobu interesa odbacuju i iz kruga Zdravka Marića.

Htjeli smo smiriti loptu i to smo radili svjesno i odgovorno. Istodobno smo se realno informiral­i o mogućim scenarijim­a, ističe premijer

Naprotiv, podsjećaju kako je Marić bio napadan zbog porezne reforme koja je “porezni Uskok” maknula iz njegova kabineta, time i iz neposredno­g utjecaja ministra te kako je riječ o tijelu čiji je rad potpuno samostalan.

Opet pokreću pitanje opoziva

Marić je zbog Agrokora u svibnju jedva preživio glasovanje u Saboru, a oporba sada najavljuje da će ponovno pokrenuti pitanje njegova opoziva, no u Mostu ističu kako u ovoj fazi za odgovornos­t više ne mogu prozivati samo ministra financija, nego prije svega premijera koji je, podsjećaju, zbog Marića srušio Vladu HDZ-a i Mosta. – Zdravko Marić za nas je završena priča i odgovornos­t za cijelu situaciju može snositi samo premijer Plenković jer je zaštitio ministra u svakoj situaciji i zbog njega srušio koaliciju s Mostom i cijelu Vladu – komentirao nam je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Plenković: Marićeve izjave prije ‘lex Agrokora’ išle su u smjeru da se ne stvara panika

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia