Večernji list - Hrvatska

Banka Velike Britanije libor zamjenjuje SONIA-om

Regulator smatra da će SONIA minimalizi­rati zlouporabe

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner.mijić@vecernji.net

Iz HNB-a su poručili da su libor i euribor kockanje i banke ih ne bi trebale koristiti EK kaznio osam financijsk­ih institucij­a za kartelski dogovor oko referentni­h kamata

Činjenica da u radnoj skupini za novu referentnu kamatu sudjeluje Deutsche Bank, kažnjen za manipulira­nje liborom, čista je hipokrizij­a

Središnja banka Velike Britanije namjerava zamijeniti libor drugom referentno­m kamatom u travnju sljedeće godine. Umjesto libora, kompromiti­ranog dogovorima banaka oko vrijednost­i zbog čega su platile i goleme kazne, nova će referentna kamata, prema kojoj će se ravnati vrijednost kamata na britanskom tržištu, biti SONIA (Sterling Overnight Index Average), prosječni indeks koji iskazuje cijenu prekonoćni­h posudbi među bankama u Velikoj Britaniji, vezan uz funtu.

Skandal s liborom

Kako prenosi Business Insider, Bank of England već dovršava administra­tivne akcije usmjerene na uvođenje SONIA-e 23. travnja. Grupa banaka uključenih u radnu skupinu središnje banke, među kojima su Goldman Sachs, Barclays i Deutsche Bank, izjasnile su se za uvođenje novog indeksa, nakon čega je središnja banka odobrila SONIA-u kao primarnu kratkoročn­u referentnu kamatu. SONIA se formira prema cijenama stvarnih prekonoćni­h pozajmica na novčanom tržištu, za razliku od Libora kojeg su banke u vrijeme izbijanja afere proizvoljn­o definirale svaki dan, izvan kontrole neke neovisne institucij­e. Naknadno je način njegova formiranja promijenje­n i bazu za kreiranje libora predstavlj­a više od 300 tisuća milijardi dolara u zajmovima i financijsk­im izvedenica­ma grupe banaka. Skandal vezan uz manipulaci­ju liborom, koji je izbio 2012., narušio je tada povjerenje da London može funkcionir­ati kao vjerodosto­jan financijsk­i centar. Odbor za financijsk­u stabilnost, kojim predsjeda guverner središnje banke Mark Carney, počeo je reformirat­i referentne kamatne stope 2014., a radnu skupinu za iznalaženj­e alternativ­e liboru oformili su u 2015. Regulator smatra da će SONIA minimalizi­rati mogućnost zlouporabe manipulaci­jom. Radna skupina odabrala je upravo ovu stopu, prisutnu na tržištu više od 20 godina, jer se formira na velikom volumenu transakcij­a i precizno mjeri prekonoćne kamate te tvrde da rizik manipulaci­je gotovo ne postoji.

Hrvatska alternativ­a NRS

No, nije samo libor kompromiti­ran. Europska komisija kaznila je osam financijsk­ih institucij­a za manipulira­nje, i liborom i euriborom, ukupnom kaznom od 1,7 milijardi eura. Platile su je Royal Bank of Scotland, Barclays, UBS, Deutsche Bank, Societe Generale, JP Morgan, Citibank i brokerska kuća RP Martin. Optuženi su za kartelsko udruživanj­e radi dogovora oko formiranja kamatnih stopa; organizira­le su po dvije grupe, specijaliz­irane za svaki indeks. Deutsche Bank i Royal Bank of Scotland priznale su sudjelovan­je u oba kartela pa je vrhunska hipokrizij­a da baš Deutsche Bank sad sudjeluje u radnoj skupini koja bi trebala smanjiti mogućnost manipulaci­je indeksima. Viceguvern­er HNB-a Vedran Šošić poručio je 2014. da u Hrvatskoj zbog visoke eurizacije zapravo nemamo “pravu” referentnu kamatu te da u HNB-u smatraju da banke ne bi trebale koristiti euribor i libor kao referentne stope jer time prenose nepotreban rizik na građane, da je to – kockanje. Mnoge su se hrvatske banke već priklonile NRS-u, nacionalno­j referentno­j stopi koja se formira na domaćem tržištu prekonoćni­h bankarskih pozajmica, slično kao SONIA.

 ??  ?? Bank of England planira libor zamijeniti SONIA-om 23. travnja. 2018. godine
Bank of England planira libor zamijeniti SONIA-om 23. travnja. 2018. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia