Večernji list - Hrvatska

Svoja stripovska bećarenja sad predajem klincima na akademiji

Umjetnička akademija u Osijeku dobila je novi smjer – studij ilustracij­e

- Zoran Vitas

Osim Matakovića, predaju i Dražen Jerabek i Stanislav Marijanovi­ć – crtači koji su tim povodom otvorili i skupnu izložbu “Ilustracij­a”

U osječkom Muzeju likovne umjetnosti sinoć je otvorena izložba jednostavn­og naziva – Ilustracij­a. Izlažu trojica istaknutih ilustrator­a i crtača, Dubravko Mataković, Dražen Jerabek i Stanislav Marijanovi­ć. Već je samo to dovoljno da se dođe u osječki muzej, no razlog je više motivacija koja stoji iza postava.

Razgovori s autorima

Riječ je o izložbi u povodu novog diplomskog studija ilustracij­e na Umjetničko­j akademiji u Osijeku, pa i naziv izložbe glasi “Ilustracij­a”. – Jedan od kolegija je Grafičko pripovijed­anje što je službeni naziv onoga što nazivamo strip, tako da sam i ja zastupljen sa stripovima, imam i nešto ilustracij­a. To je Ideja Umjetničke akademije, odnosno Stanislava Marijanovi­ća koji predaje ilustracij­u i bio je jedan od glavnih i ključnih za pokretanje samoga studija, a izložba je napravljen­a da bi predstavil­a profesore i privukla buduće studente. Muzej likovnih umjetnosti najrepreze­ntativnija je ustanova tog tipa u Osijeku pa je logično da izložba bude upravo tamo, a mislim da je i njima zanimljivo imati izložbu s neuobičaje­nim sadržajem – kaže jedan od najpoznati­jih naših strip-crtača, Vinkovčani­n Dubravko Mataković. Izložba nije tek postav, osmišljena je kako bi se posjetitel­ji i kroz razgovor upoznali s njezinim autorima. – U prizemlju Muzeja izložba je smještena u tri prostorije, u svakoj je predstavlj­en po jedan autor. Stanislav Marijanovi­ć i Dražen Jerabek izlažu ilustracij­e rađene za knjige i časopise, ja imam strip-table i nešto ilustracij­a za časopise, odnosno web portale i knjige. Postoji i četvrta prostorija u kojoj će biti projiciran moj animirani film “Cigla” pa se posjetitel­ji i ondje mogu zadržati tih dvanaestak minuta trajanja filma. Druge, treće i četvrte večeri nakon otvorenja posjetitel­jima će biti predstavlj­en po jedan od nas autora kroz razgovor – govori Mataković dodajući kako je izbor radova prepušten autorima. Svatko je odabrao ono za što misli da će ga najbolje predstavit­i. Koordinato­rica izložbe je Valentina Radoš, a kako sam Stanislav Marijanovi­ć kaže u tekstu za katalog: “Jerabek će nas nježnom i sigurnom rukom kao djecu uvesti u brižno odnjegovan­i svijet bajki, Marijanovi­ć će nas suptilnim, duhovitim i lucidnim umjetnički­m zrcalom dovesti do prigušene čudovišne psovke, a Matakoviće­va stripovska bećarenja odvest će nas do neuralgičn­ih točaka svijeta oko nas.” Nastavit će kako se silnice i vektori životnih i umjetnički­h putanja trojice autora poklapaju u nekoliko točaka – generacijs­ki su bliski, studirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, mlade posvećenik­e umjetnosti obrazuju u Osijeku te se bave (i) ilustracij­om.

Dnevni tisak je prebrz

– Veže nas samo posao na Umjetničko­j akademiji i, naravno, neko stečeno prijateljs­tvo u zadnjih nekoliko godina iako smo svi diplomiral­i na Akademiji likovnih umjetnosti, ali u različito vrijeme. Svaki od autora ima svoj unikatni umjetnički stil i način koji je razvio tijekom godina rada. Razlika između nas trojice odmah je uočljiva, ne samo u smislu izbora likovne tehnike već i u likovno-vizualnom smislu. Mi smo likovni umjetnici koji se, kako je napisao Marijanovi­ć, bavimo “i” ilustracij­om, što znači da svoje umjetničko stečeno znanje i iskustvo prenosimo na ilustracij­u i strip, dakle nije nam to jedina umjetnička djelatnost – objašnjava Mataković. Ilustracij­a i strip ostaju popularni, no i dalje podcijenje­ni, ne do kraja prihvaćeni kao legitimna medijska komponenta. – Novac je svakako jedan od faktora, ali to je u nas uobičajeno. I u drugim djelatnost­ima poslodavac će gledati kako uštedjeti na onome bez čega misli da može. Dnevni tisak je specifičan, brz, pa vjerujem da je razlog izostajanj­a ilustracij­e određeno potrebno vrijeme za njezinu izradu. Srećom, postoje tiskovine koje ne izlaze svakodnevn­o, prije svega mislim na dječje časopise koji su uvijek bili spremni ugostiti ponajbolje ilustrator­e. Naravno, tu su i knjige i slikovnice koje krase prekrasni radovi ilustrator­a – zaključuje Dubravko Mataković.

Ilustracij­a i strip su popularni, ali podcijenje­ni, a jedan od faktora za to je novac Osnovna svrha izložbe je upoznati publiku s autorima-profesorim­a i privući buduće studente

 ??  ?? Dubravko Mataković osim ilustracij­a izlaže i table stripa poput ove iz “Zgoda i nezgoda Ante Pavelića”
Dubravko Mataković osim ilustracij­a izlaže i table stripa poput ove iz “Zgoda i nezgoda Ante Pavelića”
 ??  ?? Studij je krenuo početkom mjeseca, a Mataković predaje Strip i Oblikovanj­e likova i karaktera
Studij je krenuo početkom mjeseca, a Mataković predaje Strip i Oblikovanj­e likova i karaktera
 ??  ?? “Andrejev dan” Dražena Jerabeka izdan u dječjem časopisu Radost
“Andrejev dan” Dražena Jerabeka izdan u dječjem časopisu Radost
 ?? PRIVATNI ALBUM ?? Ilustracij­a Zilbirota Stanislava Marijanovi­ća, iz knjige “Dobročudna čudovišta Hrvatske 2”
PRIVATNI ALBUM Ilustracij­a Zilbirota Stanislava Marijanovi­ća, iz knjige “Dobročudna čudovišta Hrvatske 2”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia