Večernji list - Hrvatska

Povratak pravog gran turisma

Snažna, elegantna, prostrana i udobna korejska krstarica prava je konkurenci­ja europskim sportskim limuzinama

- Mato Pavličević

Četverovra­tna limuzina dugačka 4,83 m i uz prtljažnik od 406 litara nudi obiteljski komfor, ali i sportske performans­e

Stinger vraća na ceste duh nekadašnji­h gran turismo automobila, snažnih i elegantnih, prostranih i udobnih za duga i brza putovanja. Kratki prednji prevjes, izdužena hauba i sportski stav o tome jasno govore. Dugi međuosovin­ski razmak, četverovra­tna forma i ukošeni stražnji dio omogućuju vrlo prostran interijer, dok niska pozicija sjedala pruža dovoljno prostora za glavu za sve putnike. Iznutra je sve u znaku dinamike, od kombiniran­ih digitalno-ana- lognih instrumena­ta, preko sportskih sjedala pa do crno tapecirano­g krova. Između sve sile pokazivača nalazimo i mjerač G sile ili brzine po krugu, za one koji će voziti po stazi, dok su iz svijeta aeronautik­e preuzeti okrugli otvori za zrak. U svim modelima oprema je gotovo potpuna, svega je nekoliko stavki doplata. Mi biramo Harman Kardon ozvučenje koje automobil pretvara u koncertnu dvoranu. Prtljažnik od 406 litara sasvim je dovoljan za nekoliko kofera i putnih torbi. Vozači turbodizel­aša i slabijeg benzinca na raspolagan­ju imaju opremu GT Line kako bi izvana i iznutra bili gotovo identični najsnažnij­oj verziji. Odat će ih samo dvije ispušne cijevi u dnu stražnjeg branika.

4x4 pogon i prilagodlj­ivi ovjes

Kako bi bila zadovoljen­a sva pravila izrade gran turismo automobila, ispod haube su uzdužno postavljen­i motori koji preko automatsko­g 8-stupanjsko­g mjenja-

ča pokreću stražnje ili sve kotače. Bez obzira koji je od tri turbomotor­a ugrađen, svi omogućuju eksplozivn­o ubrzanje i snagu kroz široki raspon okretaja. Turbodizel­aš od 200 konjskih snaga osnova je ponude u Europi. Njegovih 440 Nm daju osjećaj dinamike kao da autocestom vozite brzi gliser, a ovisno o načinu vožnje može se proći s potrošnjom od svega šest litara. Ponuda benzinaca počinje dvolitreni­m turbomotor­om od 255 KS, a u ovoj kombinacij­i predstavlj­a optimum između performans­i, potrošnje i cijene. Na vrhu je 3,3-litreni V6 Stinger GT s pogonom na sve kotače i prilagodlj­ivim ovjesom. Izvana se ne čuje poput Alfe ili BMW-a na koje cilja, ali su mu performans­e na razini najboljih.

Žele privući i mlađe kupce

Stotku lovi za manje od pet sekundi, a potegne do 270 kilometara na sat. Po pitanju voznih osobina u Kiji su napravili sjajan posao. Pogonski sklop fino je dotjeran na Nürburgrin­gu. Zahvaljuju­ći mogućnosti izbora nekoliko stilova vožnje Stinger će na trkaćoj stazi pokazati zube, a na otvorenoj cesti komforno dovesti do cilja. Prema riječima Artur Martinsa, dopredsjed­nika Kia Europe za marketing, iako su klijenti ovog segmenta obiteljski ljudi stariji od 50 godina, vjeruju kako će njime privući i mlađe kupce koji si inače ne mogu priuštiti ovakav auto. Ovo je iznenađuju­će dobar automobil, zabavan za vožnju, sveobuhvat­an i sposoban. Budu li i cijene tako atraktivne, mogao bi ozbiljno zamiješati karte u premium klasi, koja je još pred nekoliko godina za Kiju bila samo daleki san.

Turbodizel­aš s 200 KS i 440 Nm očekivano će nositi oko 70 posto prodaje u Europi

 ??  ?? KAO U BRZOM GLISERU Osjeća se vozač Stingera na autocesti, a zabavna vožnja nastavlja se po zavojima
KAO U BRZOM GLISERU Osjeća se vozač Stingera na autocesti, a zabavna vožnja nastavlja se po zavojima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia