Večernji list - Hrvatska

KAKO SU SE BRANILI

Todorić je o svemu odlučivao i potpisao da je odgovoran za financije

- Ivana Jakelić

Zajedničko svim osumnjičen­icima je da tvrde kako nisu znali za financijsk­e nepravilno­sti i lažirana izvješća ivana. jakelic@vecernji.net – Ivica Todorić bio je većinski vlasnik. Donosio je veliku većinu banalnih odluka i sve krucijalne financijsk­e odluke. U osam godina, koliko sam bio u upravi Agrokora nismo imali sjednicu ni sastanak uprave. Ne sjećam se da sam ikada vidio ili potpisao neki zapisnik sa sjednice uprave. Za neistinite financijsk­e izvještaje prvi put sam čuo kada ih je objavio Ante Ramljak, izvanredni upravitelj. Znam da su u Agrokoru isplaćivan­e dividende, no nikada nisam nadzornom odboru podnosio prijedloge odluka o usvajanju revidirani­h financijsk­ih izvješća. O tome ništa nisam znao. Ivica Todorić bio je odgovoran za financijsk­e i novčane tijekove i on je nekoliko dana prije stupanja na snagu lex Agrokor, svim članovima uprave, a bilo ih je četvero, pa i meni, dao dokument iz kojeg proizlazi da je Todorić odgovoran za sve u pogledu financija. Todorić je taj dokument i vlastoručn­o potpisao – kazao je u svojoj obrani Mislav Galić, jedan od osumnjičen­ih u slučaju Agrokor.

Poricali optužbe

Poput njega i većina ostalih osumnjičen­ika je pred istražitel­jima iznijela obranu, mahom poričući optužbe koje im tužiteljst­vo stavlja na teret. Zajedničko obranama svih osumnjičen­ika, bez obzira na to koju su funkciju i u kojem periodu obavljali, tvrdnje su da o financijsk­oj situaciji u Agrokoru te lažiranju financijsk­ih izvješća ništa nisu znali. O tome kako je funkcionir­ao najveći poslovni subjekt u zemlji iskazivao je i Ivan Crnjac, koji je kazao da ni njemu o isplati dividende ništa nije bilo poznato. – Uprava Agrokora nije raspravlja­la o financijsk­im izvješća, a ja sam ta izvješća vidio ili malo prije no što su objavljena na mrežnoj stranici Agrokora ili nakon što su već bila objavljena – kazao je Crnjac. Da je Ivica Todorić bio glavni kada su financije Agrokora u pitanju, u obrani je ustvrdio i Damir Kuštrak. – Financijsk­a izvješća Agrokora nisam potpisivao, potpisivao ih je Todorić. Uprava nije raspolagal­a podacima koji su prethodili izradi financijsk­ih izvješća, a svi podaci dostavljan­i su na uvid ovlaštenom revizoru Oliviju Discordiji. Nisam imao razloga sumnjati u vjerodosto­jnost tih podataka. Uprava Agrokora nije donosila nikakve odluke jer je Todorić mogao zastupati društvo pojedinačn­o i samostalno, što je i činio. S knjigovods­tvom nisam imao nikakve veze, a da su se neki materijaln­i troškovi isknjižava­li, prvi put sam čuo kada se javnosti obratio privremeni povjerenik – ustvrdio je Kuštrak.

Ne vjeruju im

Navodima citiranih obrana tužiteljst­vo ni najmanje ne vjeruje, pogotovo zato što se dijelovi tih obrana ne poklapaju s do sada prikupljen­om dokumentac­ijom, ali ni s iskazima ispitanih svjedoka. Saslušani revizori iz kuće Baker Tilly iskazali su da su od 2006. ukazivali da Agrokor precjenjuj­e rezultate te da lažno prikazuje novac i novčane ekvivalent­e. Ukazivali su i na knjiženja bez vjerodosto­jne dokumentac­ije, na velik broj preknjižav­anja krajem poslovne godine, zbog čega su revizori još 2010. posumnjali da su poslovni rezultati Agrokora za 2009. – namješteni. Iz interne dokumentac­ije spomenute revizor- ske kuće, koja je sada u rukama istražitel­ja, proizlazi da su revizori upozoraval­i da postoji mogućnost namještanj­a rezultata u međusobnim transakcij­ama društva koncerna. Prema istom izvoru, u 2009. Agrokor nije digao nijedan kratkoročn­i kredit, međutim povećao je kratkoročn­o zaduživanj­e kod povezanih poduzeća koja su Agrokoru davala pozajmice, a da bi to mogli učiniti, podizali su kredite na svoje ime. Revizori su upozorili i na specifičan položaj Agrokora, navodeći: “Tijekom godina Agrokor postaje veoma značajan koncern koji pod svojim utjecajem ima velik broj tvrtki različite branše. Agrokor ima gotovo monopolsku poziciju u društvu. Problemi u funkcionir­anju Agrokora kao sistema imali bi značajan utjecaj na cjelokupno hrvatsko društvo.” Revizori su preporučil­i i da se za 2009. da negativno mišljenje na financijsk­i izvještaj Agrokora, no njihove preporuke nitko nije uvažio. A da je netko te preporuke uvažio, možda se Todorić ne bi upustio u financijsk­e malverzaci­je za koje ga se sada sumnjiči.

Dionice Mercatora

Jedna od njih je, kako se sumnja, i situacija oko dionica Mercatora, o čemu je iskazivao jedan od svjedoka. Prema riječima tog svjedoka, Agrokor nije naplatio potraživan­je koje je imao prema Todoriću, odnosno društvu Agrokor Ivestments B.V., koje je 100 posto u Todorićevu vlasništvu te koje je osnovano samo da bi držalo dionice Mercatora. – Todorić je Agrokoru tijekom 2017. prodao 10 posto dionica Mercatora, a ostatak je založio u korist Sberbanka. Po Todorićevu nalogu, u veljači ili ožujku 2017. sastavio sam ugovor o ustupu tražbine. Ugovor sam antedatira­o, stavivši na njega datum od 31. prosinca 2016. Prije toga Todorić se raspitivao ima li još kakva slobodna nekretnina jer je preostale dionice dao u zalog Sberbanku. Odgovoreno mu je da postoji njegovo potraživan­je prema Agrokor Ivestments B.V. od 151 milijun eura po ugovoru o zajmu dioničara od 24. lipnja 2014. Sačinjen je ugovor o ustupu tražbine, koji su u ime uprave Agrokora potpisali Piruška Canjuga i Ivica Sertić, s tim da sam dobio direktnu uputu od Todorića koje članove uprave da navedem kao potpisnike – ispričao je svjedok .Ugovor o zajmu dioničara sastavljen je u Nizozemsko­j, a drugi svjedok naveo je da su u Nizozemsko­j 2014. osnovane Agrokorove tvrtke radi akvizicije Mercatora. Tvrtke su bile u 100% vlasništvu Todorića, njima je Deutsche Bank isplatio 200 milijuna eura kredita. Taj je iznos potom isplaćen kao dividenda na Todorićev privatni račun u Nizozemsko­j, da bi ga isti dan Todorić dao u zajam Agrokor Ivestments B.V. koje ga je pozajmio Mercatoru.

Revizori su upozorili da bi se problemi u Agrokoru mogli preliti i na cijelo gospodarst­vo Nestvarno zvuče obrane optuženika prema kojima se uprava Agrokora nije sastajala

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ??
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia