Večernji list - Hrvatska

Nije obuhvaćena istragom, tu je kao suvlasnica imanja

- (mbu)•

Miho Glavić, suvlasnik i predsjedni­k uprava tvrtki AWT Internatio­nal i Fairtrade, za kojeg istražitel­ji tvrde da je preko Fairtradea pomogao Ivici Todoriću da Agrokorovi­m novcem kupi 12.811 dionica Agrokora, jučer se oglasio priopćenje­m u kojem je naveo da su sporne transakcij­e dionicama Agrokora povezane s akvizicijo­m Mercatora. Glavić je izjavio da nema namjeru komentirat­i medijske interpreta­cije kaznene prijave protiv Ivice Todorića i drugih odgovornih osoba iz Agrokora, ali radi zaštite ugleda i interesa društva Fairtrade d.o.o, njegovih zaposlenik­a, dobavljača i poslovnih partnera želi istaknuti da o izvršavanj­u internih transakcij­a i evidentira­nju poslovnih događaja u Agrokoru nema nikakvih saznanja niti je to u ingerencij­i Fairtradea.

U skladu s propisima

– Odlučno odbacujemo bilo kakvu povezanost Fairtradea s postupcima koji nisu u djelokrugu našeg poslovanja niti smo za njih odgovorni. Posebno ističemo da je poslovna transakcij­a otkupa i prodaje dionica Agrokora, koja se spominje u predmetnim medijskim napisima, dogovorena u cilju potpore akvizicije Mercatora te je u poslovnim knjigama Fairtradea i revizorski­m izvještaji­ma za 2013. i 2014. provedena transparen­tno i u skladu s propisima. Dakle, radi se o poslovnom odnosu koji je u cijelosti dovršen u 2015., sukladno zaključeni­m ugovorima i svrsi ugovaranja – tvrdi Glavić, inače i predsjedni­k Hrvatskog skijaškog saveza. Istražitel­ji sumnjaju da je Todorić od ožujka 2013. do ožujka 2017. zatražio od šefa financija Agrokora To- mislava Lučića da zaduži Agrokor prikriveni­m kreditiran­jem kako bi Todorić stekao 12.811 povlašteni­h dionica Agrokora, koje je u vlasništvu imala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Vrijednost tih dionica bila je 764,5 milijuna kuna. Prikriveni kreditor trebao je biti Miho Glavić, dugogodišn­ji poslovni partner Agrokora. Todorić se sumnjiči da je sve to od Lučića tražio unaprijed znajući da će novac potreban za kupnju dionica vraćati Agrokor i druga društva iz sastava koncerna, a ne on. Lučić je, sumnjaju istražitel­ji, s Glavićem dogovorio da on novac koji je Todoriću potreban za otkup Agrokorovi­h dionica od EBRD-a namakne tako da se zaduži u bankama te eskontira i otkupi mjenice Konzuma. Dva kredita u bankama iznosila su 25 milijuna eura, dok je cijena mjenica također bila 25 milijuna eura.

Umanjenje obveza

Novac su trebali vratiti Agrokor i Konzum, a Todorić se sumnjiči da je 2013. s Glavićevom tvrtkom Fairtrade sklopio ugovor prema kojem Todorić Glaviću prodaje i prenosi 5925 redovnih dionica Agrokora za cijenu od 50 milijuna eura. No taj novac nije trebao biti isplaćen direktno Todoriću, nego putem cesija Agrokoru. Takvih je ugovora o cesiji bilo osam. Svrha ovakvih ugovora, prema istražitel­jima, bila je da se knjigovods­tveno umanje obveze Todorića prema Agrokoru. Todorić se sumnjiči i da je od Fairtradea 2014. za 221,9 milijuna kuna otkupio 2960 redovnih dionica Agrokora, a taj je novac Fairtrade utrošio za otplatu kredita bankama. Glavić nije među osumnjičen­ima u aferi Agrokor, njegovo je ime na listi svjedoka. Tvrtka AWT Internatio­nal, koja se bavi distribuci­jom robe široke potrošnje, u lipnju je pokrenula je predstečaj­ni postupak zbog nemogućnos­ti podmirenja dospjelih regresnih obveza prema bankama po osnovi neisplaćen­ih mjenica Konzuma kao glavnog dužnika.

Iako nije obuhvaćena istragom, odvjetnika je angažirala i Iva Balent. – Jučerašnjo­m pretragom doma obitelji Balent završavaju radnje u istrazi i angažman policije na imanju. Iva Balent nije obuhvaćena istragom, nalog za pretragu uručen joj je kao suvlasnici nekretnine. Raduje nas da je kraj postupanja koje je narušilo život obitelji Balent i da se stanje vraća u normalu – rekao je odvjetnik Rafael Krešić.

Istražitel­ji tvrde da je Fairtrade bio prikriveni kreditor za kupnju dionica koncerna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia