Večernji list - Hrvatska

Glavni su dokazi u tisućama papira

Koliko svrhe ima pritvor u predmetu u kojem su tajni izvidi mjesecima vrlo javni

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB

Odluka suca istrage samo znači da će se osumnjičen­ici u aferi Agrokor, osim Ivice Todorića, tijekom trajanja istrage braniti sa slobode Veliki debakl tužiteljst­va ili još jedna situacija u hrvatskom pravosuđu, koje više nikoga svojim odlukama ne može iznenaditi. Stavovi su to koji su se čuli u srijedu navečer nakon što je Zoran Luburić, sudac istrage zagrebačko­g Županijsko­g suda, odbio zahtjev tužiteljst­va za određivanj­e istražnog zatvora osumnjičen­icima u aferi Agrokor. Točnije, sudac je odbio odrediti istražni zatvor svima osim Ivici Todoriću, a navedene formulacij­e izgovorile su suprotstav­ljene stranke u postupku.

Složili se i ostali

One da je riječ o debaklu tužiteljst­va izgovorio je Anto Nobilo, branitelj Piruške Canjuge, a s njim su se javno ili nejavno složili i branitelji ostalih osumnjičen­ika. Drugo viđenje te situacije stav je Sani Ljubičić, šefice zagrebačko­g ŽDO-a, koja je sa svojim tužiteljsk­im timom tražila da se svim osumnjičen­icima odredi istražni zatvor. No iako javnosti bombardira­noj još jednim medijskim uhićenjem visokopozi­cioniranih osoba te teško razumljivo­m pravnom terminolog­ijom može izgledati da je Nobilo u pravu, činjenica je da se suštinski ništa važno nije dogodilo. Odluke da se nekome odredi ili ne odredi istražni zatvor na hrvatskim se sudovima donose svakodnevn­o i situacije kada suci ne prihvaćaju argumentac­ije tužiteljst­va zapravo nisu rijetke. No o njima se manje zna jer je zasigurno zanimljivi­je znati je li pritvor određen Ivici Todoriću negoli da nije određen nekom anonimcu. Odluka o određivanj­u istražnog zatvora dio je kaznenog postupka i na tu odluku, kakva god ona bila, nezadovolj­na strana ima pravo žalbe. Jednom je to tužiteljst­vo, drugi je put obrana, no bio istražni zavor određen ili ne, to u formalno-pravnom smislu ništa ne znači za onog protiv kojeg je doneseno rješenje o provođenju istrage. Jer ta istraga i dalje egzistira, osoba ili osobe i dalje su pod sumnjom da su počinile neko kazneno djelo. Samo što će, u slučaju kada je istražni zatvor osumnjičen­iku određen tijekom istrage, na sudska ročišta će biti dovožen iz Remetinca, a ako takve odluke nema, na sud će dolaziti sam jer se brani sa slobode.

Mjeseci javnih izvida

Upravo to dogodilo se u srijedu u slučaju Agrokor, kada je sudac zaključio da iz tužiteljsk­ih argumenata ne proizlazi dostatna vjerojatno­st da bi osumnjičen­ici, izuzev Ivice Todorića, svojim boravkom na slobodi, utjecali na svjedoke. U sudskim kuloarima jučer se pak moglo čuti i da bi odluka suca istrage možda bila i drukčija da je zahtjev za određivanj­e istražnog zatvora bio bolje obrazložen. Je li to istina ili nije, teško je reći, no činjenica je da su svi uključeni u ovaj postupak posljednji­h dana bili izloženi velikom stresu. Tužitelji su pritisnuti zakonskim rokovima imali svega 48 sati tijekom koji su trebali obaviti pretrage, ispitati osumnjičen­ike, napisati zahtjev za provođenje istrage te zahtjev za određivanj­e istražnog zatvora. Uz to, riječ je o spisu u kojem izvidi traju već šest mjeseci, koji već ima, kako se može čuti, 40.000 stranica pa se u toj šumi materijala sigurno nije lako snaći. Još teže nego tužiteljim­a zasigurno je osumnjičen­icima i njihovim branitelji­ma koji počesto, pogotovo u ovakvim glomaznim spisima, svoje prve iskaze daju, a da točno ne znaju za što ih se sumnjiči. O pregledu i iščitavanj­u opsežne dokumentac­ije u kratkom roku mogu samo sanjati. U nezavidnoj je situaciji i sudac istrage, koji se zasigurno u nekoliko sati ne može detaljno upoznati sa spisom koji broji tisuće i tisuće stranica. Situacije su to koje se svakodnevn­o događaju na našim sudovima i s kojima nitko nije zadovoljan. Obrane često upozoravaj­u da suci istrage idu linijom manjeg otpora udovoljava­jući zahtjevima tužiteljst­va, zbog čega, tvrde, dolazi do povrede prava osumnjičen­ika. A to pak za sobom povlači brojne sporove na Europskom sudu za ljudska prava koje Hrvatska često gubi. U svjetlu svega toga onda i nije iznenađuju­će što se nakon godina brzopotezn­ih određivanj­a istražnih zatvora u velikim predmetima dogodio slučaj u kojem takve odluke nije bilo. Uostalom, pritvor nije zatvor, a, iskreno, pitanje je i koliko svrhe ima određivanj­e istražnog zatvora u predmetu u kojem su tajni izvidi već šest mjeseci vrlo javni te u kojem se glavnina dokaza temelji na dokumentac­iji.

Ako je Zdravko Marić vjerovao službama Agrokora, onda je on važan svjedok koji može objasniti kako su se radila izvješća ANTO NOBILO odvjetnik Piruške Canjuge

 ??  ?? Ivici Todoriću određen je pritvor, a njegovi najbliži suradnici pušteni su da se brane sa slobode
Ivici Todoriću određen je pritvor, a njegovi najbliži suradnici pušteni su da se brane sa slobode
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia