Večernji list - Hrvatska

Nećemo dići ruke za Zakon o branitelji­ma

Koštat će 2 milijarde kuna više nego Medved kaže i urušiti cijeli mirovinski sustav

- Renata.rasovic@vecernji.net

U najvećoj opozicijsk­oj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnos­ti Renata Rašović Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasn­o podržao prijedlog Zakona o hrvatskim branitelji­ma, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati. U najvećoj opozicijsk­oj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnos­ti, pa i nepravilno­sti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavan­ju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutij­ih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlen­ih?

– S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenil­e potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogo­m zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović. Nadalje, pod- 25 godina nakon rata broj branitelja se povećava, a Registar se pritom zatvara Stižu i naknade za 82.000 nezaposlen­ih branitelja, SDP tvrdi da ih je samo 19.000 Zakon omogućuje i mirovinu i plaću, što ih čini povlašteni­ma nad drugim građanima sjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlen­ih hrvatskih branitelja. – Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlen­e kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlen­ih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnost­i Plenkoviće­ve Vlade – kaže Franko Vidović. Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

– No, ne pozdravlja­m uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjereni­je u odnosu na druge građane, osobito umirovljen­ike iz sektora rada – kaže. Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaj­u na uzročno-posljedičn­i pad mirovinsko­g sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Novi zakon donijet će i do 150 tisuća novih branitelja što znači financijsk­u omču za RH

 ??  ?? Franko Vidović jedan je od istaknutij­ih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a
Franko Vidović jedan je od istaknutij­ih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a
 ??  ?? Ministar branitelja Tomo Medved
Ministar branitelja Tomo Medved

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia