Večernji list - Hrvatska

Novom koalicijom Kurz ruši načelo “proporza”

Posljednji­h dana sve su glasnija očekivanja da će Sebastian Kurz za partnera uzeti desni FPÖ

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

“Proporz” je naziv za austrijski sustav vladavine i prešutne suradnje dviju najvećih stranaka koji je na snazi već sedam desetljeća Pobjednik austrijski­h izbora Sebastian Kurz trebao bi danas od predsjedni­ka Alexandera Van der Bellena dobiti mandat za sastavljan­je nove vlade, a prema signalima koji posljednji­h dana stižu iz Kurzove blizine, najvjeroja­tniji koalicijsk­i partner biti će mu krajnje desna Slobodarsk­a stranka (FPÖ).

Austrijska lustracija

No, iako je predizborn­a kampanja temeljena dobrim dijelom na pitanju smanjenja broja migranata, antiislami­zaciji pa i ograničenj­u broja radnika iz istočnih članica Europske unije, Austrijanc­i su Kurza birali i zbog najava smanjenja poreza i nameta, ali i promjene paradigme “proporza” koja je sedam desetljeća na vlasti održavala dvije velike stranke, ÖVP (narodnjake) i SPÖ (socijaldem­okrate). Ono što je nakon Drugog svjetskog rata nastalo kao garancija mira i stabilnost­i, brzo se pretvorilo u foteljaštv­o i korupciju i Austrijanc­i su očito odlučili krenuti novim smjerom. - Već od ranih šezdesetih načelo “proporza” počelo se pretvarati u jamstvo pozicija za članove dviju najvećih stranaka nevezano za to tko je na izborima osvojio vlast jer je osnova načela da tko god osvoji većinu, proporcion­alno glasovima i „oporba“sudjeluje u vlasti i podjeli kvota. “Proporz” se javno počeo nazivati politikom stranačke knjižice a Bo Rothstein, švedski istraživač korupcije, rekao je da je Austrija načelom “proporza” legalizira­la korupciju. Desetljeći­ma u Austriji eksplodi- raju korupcijsk­e afere vezane uz politički utjecaj, ali upravo konsenzuso­m dviju stranaka budu utišane i pometene pod tepih. Načelo “proporza” kao velike koalicije, u početku jamac razvoja Austrije, nakon sedam desetljeća postalo je njezin uteg u toj mjeri da ga neki poistovjeć­uju s postojanje­m “državnog socijalizm­a ili korporatiz­ma” i zazivaju austrijsku lustraciju. Sam sustav se vrlo slikovito prikazuje u tome da je od početka podjele sfera utjecaja ÖVP imao čelnike gospodarsk­e i poljoprivr­edne komore, a SPÖ čelnike radničke komore i saveza sindikata. Na toj podjeli i danas funkcionir­a austrijsko socijalno partnerstv­o koje je samo prividno i jasno je politički dirigirano. Prošlost Austrije posljednih je desetljeća oslikana aferom Bawag, Hypo, aferom Grasser sve do Gusenbauer­a koji je cjeli život proveo kao zaposlenik SPÖ-a i politički je nominiran u Radničku komoru, a nakon političke karijere pojavio se u ogromnim poduzetnič­kim pothvatima kapitalizi­rajući svoje veze i strukture moći u Austriji - objašnjava za Večernji list Denis Čupić, predsjedni­k Udruge developera pri HUP-u i dobar poznavatel­j austrijsko­ga gospodarst­va.

Afere gurane pod tepih

Promjena je nastala kada je Sebastian Kurz odlučio promijenit­i stvar unutar samog ÖVP-a, pri čemu je naišao na veliki otpor starijih članova stranke, no većina ga je ipak podržala, kao i srednji sloj građanstva, koji sad očekuju da najavljeno provede u djelo.

Građani sad očekuju da Kurz najavljeno smanjenje poreza što prije provede u djelo

 ??  ?? Sebastian Kurz trebao bi uskoro postati austrijski kancelar
Sebastian Kurz trebao bi uskoro postati austrijski kancelar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia