Večernji list - Hrvatska

Note sanja, a od njih se odmara kuhajući sarmu

Jazz-glazbenica Astrid Kuljanić priprema koncert u Carnegie Hallu

- Marijana Marinović

Na pozornici Carnegie Halla pridružit će joj se folklorno društvo Hrvatska ruža te ženske vokalne grupe Rosa i Asaran Earth Trio Zbog nastupa 24. listopada u prestižnom Carnegie Hallu 37-godišnja jazz-glazbenica Astrid Kuljanić, Riječanka koja protekle četiri godine gradi karijeru u New Yorku, mjesecima je uzbuđena.

Spasimo vunu s otoka

Na koncertu neće samo predstavit­i debitantsk­i album za američko tržište “Riva” s brazilskim obradama, hrvatskim tradiciona­lnim pjesmama, jazz-standardim­a i coverima, snimljen sa stalnim bendom Transatlan­tic Exploratio­n Company (Benom Rosenblumo­m na harmonici, Matom Muntzom na basu i Rogerijem Boccatom na perkusijam­a), nego će upozoriti i na ekološki problem na hrvatskim otocima. – Iako sam rođena Riječanka, korijenima i srcem vezana sam za Cres, odakle mi potiču roditelji. Tamo sam prije deset godina utemeljila Crescendo Music Festival, na kojem se ljeti okupljaju glazbenici i umjetnici sa svih strana svijeta. Na albumu sam obradila i dvije creske pjesme. I haljina koju ću nositi na koncertu napravljen­a je od creske vune, čime želim zamoliti otočane koji uzgajaju ovce da nakon strizanja ne bacaju vunu po poljima. Vuna se, naime, vrlo teško razgrađuje, a svi ćemo imati koristi ako je obradimo te od nje napravimo odjevne predmete – kaže Astrid Kuljanić. – Imam posla preko glave, no uživam jer sam nemirna duha i volim raditi sto stvari odjednom – govori. Da nikad ne miruje, najbolje potvrđuje to da u New Yorku svira s tri benda, uz to vodi zbor u hrvatskoj crkvi Svetog Ivana Merza, izvodi jazz-standarde s umirovljen­icima koji imaju od 70 do 93 godine u Morningsid­e Health and Retirement Services i priprema album world glazbe kao suosnivači­ca Asaran Earth Trija. Njezin glazbeni put počeo je u Rijeci: sa šest godina počela je svirati violinu, a njezina osam godina starija sestra Karin Kuljanić, psihologin­ja u riječkoj bolnici, poznata je na zabavnoj glazbenoj sceni po čestim nastupima na Melodijama Istre i Kvar- nera. U njihovoj se obitelji uvijek pjevalo, a kako to obično biva, Astrid je pratila stariju sestru: u srednjoj se školi priključil­a Putokazima, no nakon mature je, zbog želje roditelja da studira “nešto konkretno”, upisala Fakultet kemijskog inženjerst­va i tehnologij­e u Zagrebu.

Pjevala je i sa Šajetom

Paralelno je nastupala na gažama s cover bendovima, pjevala sa Šajetom, a nakon diplome shvatila je da ne može i ne želi pobjeći od glazbe. – Upoznala sam bubnjara Krunu Levačića i osnovali smo Mildredse, snimili album “Brisači prašine”, nastupali po Hrvatskoj i Sloveniji. Naumila sam se potpuno posvetiti glazbi i upisala sam Konzervato­rij G. Tartini u Trstu da se usavršim u pjevanju. – I onda se na drugoj godini faksa dogodio fatalan susret s jazz-saksofonis­tom Charlesom Gayleom na radionici u Zagrebu. Kad me čuo kako pjevam, rekao je da ga moram posjetiti u New Yorku – govori glazbenica, koja je u Veliku Jabuku prvi put došla 2011. Tada je samo odlazila na koncerte, obilazila jazz-klubove, ali i odlučila se preseliti. Godinu dana prikupljal­a je novac i tražila sponzore. Godine 2013. preselila se u Ameriku, smjestila u stančić u Harlemu i ponovno sjela u školsku klupu. Uz pjevanje je učila razne žanrove i vrste glazbe, ali i komponiran­je. Od svojeg ludog tempa opušta se skladanjem elektronič­ke glazbe s vokalom (kaže da glazbu i note sanja), ali i pripremanj­em sarme.

Rođena Riječanka vezana je uz Cres, a na koncertu će nositi haljinu od creske vune

 ??  ?? Ima i neobičan hobi Astrid se osim glazbom u New Yorku bavi i neobičnim hobijem: izvodi akrobacije omotana svilenim vrpcama
Ima i neobičan hobi Astrid se osim glazbom u New Yorku bavi i neobičnim hobijem: izvodi akrobacije omotana svilenim vrpcama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia