Večernji list - Hrvatska

Da nema novina, ne bi bilo ni stripa

Večernji list priprema 50. broj Strip revije

- Milena Zajović

Jedna od ključnih vrijednost­i Strip revije Večernjeg lista je što nove generacije upoznaje s naslijeđem domaćeg stripa, ali i njegovom budućnošću milena.zajovic@vecernji.net Za točno deset dana na kioske dolazi pedeseti broj Strip revije Večernjeg lista, najprodava­nijeg strip-časopisa u Hrvatskoj. Prvi broj Strip revije u rujnu 2009. godine tiskala je udruga Stripforum, a od rujna 2013. taj specijaliz­irani časopis prelazi pod okrilje Večernjeg lista, što mu omogućava neusporedi­vo širu distribuci­ju te upola manju cijenu.

Protjerani s kioska

– Novine su kolijevka stripa. Strip je nastao i postao planetarno popularna likovno narativna forma u njihovu okrilju. Novinama je ispočetka strip podario zabavni sadržaj i povećanje naklada, a one su stripu omogućile masovnu popularnos­t. Ta simbioza trajala je sve dok novi oblici masovne zabave nisu prevladali na tržištu i reducirali novinsku potrebu za stripom. Strip je nastavio svoj nezavisan život izvan novina u specijaliz­iranim magazinima, albumima, knjigama te je polako nestao s njihovih stranica. Do danas strip je stekao kulturni legitimite­t kao priznata grana likovne umjetnosti, ali izgubio je jednu svoju odliku – masovnu raširenost i popularnos­t – zapisao je u povodu prvog zajedničko­g broja Strip-revije njezin glavni urednik Mladen Novaković izražavaju­ći nadu da će udruživanj­e s našim novinama pomoći stripu da ponovno dođe do šire publike. To je prepoznao i naš najveći festival Crtani romani šou, koji je 2013. ugostio predstavlj­anje Strip revije Večernjeg lista na kojem je, među ostalim, sudjelovao i jedan od naših najplodnij­ih i najdugovje­čnijih autora te stalni suradnik revije Julio Radilović-Jules. – Riječ je o zaista fantastičn­om projektu. Predugo nismo imali situaciju u kojoj strip izlazi u tisućama primjeraka, što je preduvjet za odgajanje nove čitalačke publike i populariza­ciju radova naših domaćih autora. I na prošlom, 20. CRŠ-u ciljano smo predstavlj­ali autore poput Milka Peka i Vladimira Davidenka, čiji stripovi redovito izlaze u Strip-reviji, a gužva oko njihovih štandova dokazala je da publika prepoznaje trud i rad ekipe tog časopisa. I na sljedećem Zagreb Comic Conu nadamo se predstavit­i nove stripove koje 2017. premijerno predstavlj­a Strip-revija Večernjeg lista, čiji smo fanovi od prvoga dana – rekao nam je Slaven Gorički, direktor festivala Crtani Romani Šou koji je odnedavno preimenova­n u Zagreb Comic Con.

Upoznavanj­e klasika

Vrijednost Strip-revije prepoznali su i brojni autori i teoretičar­i stripa, među kojima se svojim predanim radom ističe Irena Jukić Pranjić, autorica antologije “Ženski strip na Balkanu” te emisije “Strip u Hrvatskoj” čija se druga sezona upravo emitira na HTV-u. – Jedna od ključnih vrijednost­i Strip-revije Večernjeg lista je što nove generacije upoznaje s bogatim naslijeđem domaćeg stripa koji bi im bez revije bio nedostupan. Ona promovira tradiciju hrvatskog stripa i udahnjuje joj novi život, što je preduvjet za daljnji razvoj domaće autorske i čitalačke zajednice. To je bila i misao vodilja naše emisije u kojoj smo među ostalim obradili upravo značaj Strip-revije kao ključnog izdanja dostupnog širokoj publici – istaknula je Irena Jukić Pranjić. I zaista, u ovih 50 brojeva Strip revija objavila je brojna djela klasika u rasponu od Andrije Maurovića do Charlesa Schulza i Hermanna, a sve češće i premijerne radove domaćih autora. – Više od ukupno 200.000 primjeraka Strip revije koji su našli put do kupaca u dosadašnje­m razdoblju pokazatelj je koliko je strip omiljeno štivo u Hrvatskoj – zaključuje najavljuju­ći 50. izdanje revije Mladen Novaković.

 ??  ?? Glavni urednik Strip revije Mladen Novaković ujedno je i tajnik udruge Stripforum
Glavni urednik Strip revije Mladen Novaković ujedno je i tajnik udruge Stripforum
 ??  ?? Mladen Novaković, Julio Radilović i Dražen Klarić predstavil­i su prvu Strip reviju VL-a: u 50. broju čitat ćemo i strip Andrije Maurovića
Mladen Novaković, Julio Radilović i Dražen Klarić predstavil­i su prvu Strip reviju VL-a: u 50. broju čitat ćemo i strip Andrije Maurovića
 ??  ??
 ??  ?? Ključna izdanja Prva Strip revija udruge Stripforum izašla je u rujnu 2009. (lijevo), a pod okrilje Večernjeg lista prelazi u rujnu 2013. (desno)
Ključna izdanja Prva Strip revija udruge Stripforum izašla je u rujnu 2009. (lijevo), a pod okrilje Večernjeg lista prelazi u rujnu 2013. (desno)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia