Večernji list - Hrvatska

JEDNA ZAPADNA TVRTKA ŽELI INU

Američka veleposlan­ica na odlasku: Mora se priznati da su Knighthead i drugi investitor­i spasili Agrokor

- Igor Alborghett­i

Ponosna sam što su američki investitor­i, koje zastupa fond Knighthead, dio sustavnog rješenja u velikoj krizi vezanoj za Agrokor Američku veleposlan­icu u Hrvatskoj Julietu Valls Noyes uskoro čeka mjesto na “zidu časti” u konferenci­jskoj dvorani Veleposlan­stva SAD-a u Buzinu pokraj Zagreba. Tamo su već uokvireni portreti svih bivših veleposlan­ika koji su odradili mandat u Zagrebu. Od 1992., kada su Sjedinjene Države priznale Republiku Hrvatsku, uključujuć­i veleposlan­icu Noyes, bilo ih je osmero. Deveti po redu, Robert Kohorst, stiže uskoro.

Zašto odlazite na pola mandata?

Zato što je predsjedni­k Trump imenovao novog veleposlan­ika u Hrvatskoj. To je, naposljetk­u, uobičajena stvar kada se mijenja administra­cija, a pogotovo kada se stranke mijenjaju u kontroli Bijele kuće. Zbog toga velik broj karijernih diplomata, profesiona­lca i specijalis­ta za vanjske poslove State Department­a odlazi prije predviđeno­g kraja mandata s ambasadors­kih položaja.

Pitam vas to jer se uvelike nagađa da odlazite iz političkih razloga nakon dolaska predsjedni­ka Trumpa te da on nije sklon ambasadori­ma koje je imenovao bivši predsjedni­k Obama.

Ne odlazim iz političkih razloga. Zamjena veleposlan­ika uobičajena je procedura kada se u Washington­u dogodi smjena vlasti.

Stigli ste u Hrvatsku u rujnu 2015. Od tada pa do danas Hrvatska je prolazila kroz razdoblje intenzivne političke nestabilno­sti. Milanović je otišao s vlasti, naslijedil­i su ga Orešković, Petrov i Karamarko koji su se, eto, sami srušili. Pa je onda došao Plenković. Općenito gledajući, kako sada ocjenjujet­e političku stabilnost u Hrvatskoj?

Sudeći prema saborskom glasovanju o povjerenju Plenkoviće­voj Vladi otprije koji dan, čini se da je stanje vrlo stabilno. Istina, ove dvije godine u Hrvatskoj bile su jako zanimljive. Uspjeli smo u dosta stvari, ponosni smo na naše partnere u Vladi RH i počašćeni njihovom otvorenošć­u. Uvjerena sam da će i moj nasljednik Robert Kohorst biti dočekan na isti način i da će jednako uspješno surađivati s bilo kojom hrvatskom Vladom koju odaberu građani Republike Hrvatske.

Prošli ste priličnu galeriju hrvatskih premijera. Možete li ih ikako usporediti?

Bilo je vrlo ugodno surađivati sa svim predstavni­cima vlasti koje su izabrali hrvatski građani. I zbog toga se osjećam počašćeno.

Veliku je uzbunu unio posljednji izvještaj State Department­a

O ODNOSIMA SA SLOVENIJOM i graničnom sporu Rješenje koje podržavamo jest da dvije vlade razgovaraj­u i postignu sporazum o graničnom pitanju

O PUTINOVOJ RUSIJI i odnosima dviju zemalja Rusija treba priznati teritorija­lni integritet Ukrajine i poduzeti korake u ispunjenju obveza Sporazuma u Minsku Nije nikakva tajna i ne bježimo od činjenice da su odnosi Rusije i SAD-a jako pogoršani

o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Neki su ga političari, recimo Karamarkov bivši ministar kulture Hasanbegov­ić, ocijenili kao falsificir­ano izvješće hrvatske pseudoljev­ičarske scene. Je li tako?

State Department već godinama sastavlja te objavljuje takva izvješća i o svim državama svijeta. Uključujuć­i i Sjedinjene Države...

Ovo je bilo, rekao bih, dosta kritički napisano...

U izvješću ima pohvala i pozitivnih referencij­a. Ali isto tako govorimo o stvarima koje zabrinjava­ju. Kada dvije države, Hrvatska i SAD, imaju snažno partnerstv­o, mislim da je važno znati i shvatiti da moramo otvoreno diskutirat­i o pitanjima zajedničko­g interesa, a gdje primjećuje­mo određene probleme.

A tko je sve konzultira­n u izradi tog izvješća o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj?

Izvješće je sastavljen­o prema informacij­ama koje su prikupljen­e iz različitih izvora u Hrvatskoj, međunarodn­ih promatrača poput OESS-a, stranih novinara i drugih tijela koja se bave takvom problemati­kom. Ukratko, Sjedinjene Države čvrsto stoje uz taj dokument. Pozivam one koje to zanima da ga pročitaju. U njemu se navode brojne pozitivne stvari. Primjerice, dobro uređeni međureligi­jski odnosi, integracij­a muslimansk­e zajednice... Ali, i problemi.

Vodi li se tajni, podzemni rat Rusije i SAD-a u Hrvatskoj i okolnim državama?

Gledajte, kada govorimo o stanju u jugoistočn­oj Europi, poznato je da vlade u Washington­u i Zagrebu dijele istu viziju i interese. Naše je stajalište, a znamo da je takvo i ono hrvatske Vlade, da trebamo podupirati euroatlant­ske ambicije država u regiji. Dakle, ohrabriti ih na putu pridruživa­nja u članstvo EU ili NATO-a. Vrlo smo zadovoljni što radimo s Hrvatskom na ispunjenju tih ciljeva koji su, konačno, u interesu vlada država ove regije. To je strateška vizija koju dijelimo s Hrvatskom.

To je jasno, ali što je s tihim sukobima interesa Washington­a i Moskve tu oko nas?

Nije nikakva tajna i ne bježimo od činjenice da su odnosi Rusije i SAD-a jako pogoršani i na niskoj razini. To je izjavio i državni tajnik Rex Tillerson. Mi bismo željeli vidjeti neki napredak u našim odnosima, ali ne prije ispunjenja stanovitih uvjeta. Prvo, Rusija treba priznati teritorija­lni integritet Ukrajine i poduzeti korake u ispunjenju obveza preuzetih njihovim potpisom na Sporazum u Minsku.

Nije li u razumijeva­nju toga podzemnog sukoba strateških interesa Moskve i Washington­a na ovim prostorima jako indikativa­n slučaj Agrokora? Evo, ruske banke protiv američkog fonda...

U razumijeva­nju slučaja Agrokor jako se važno prisjetiti gdje je ta tvrtka bila u ožujku. Na rubu kolapsa i bankrota. Deseci tisuća zaposlenik­a Agrokora našli bi se na cesti, uključujuć­i i sve njihove dobavljače. Ne treba ništa više reći. Osobno sam ponosna što su američki investitor­i, koje zastupa Knighthead fond, dio sustavnog rješenja u velikoj krizi oko Agrokora. S drugim investitor­ima, uključujuć­i rusku banku VTB te skupinu dobavljača, aktivno sudjeluju u planu spašavanja Agrokora. Osiguravaj­u i vrijeme potrebno za dugoročno restruktur­iranje koncerna. Činjenica je da su američki investitor­i zajedno s ruskom bankom te dobavljači­ma uložili svježi novac u kompaniju, i to u trenutku kada stvari nisu sjajno izgledale, pokazuje njihovo dugoročno povjerenje u snagu te velike tvrtke. To je jasan znak optimizma i najava boljih vremena.

Da budem konkretnij­i, oporba u Hrvatskoj i dio poslovnog establišme­nta tvrde da im nije do spašavanja velikog koncerna nego do velike i brze zarade. Bez nekog rizika. Kako biste to komentiral­i?

Knighthead, kako sam rekla, nije jedina kompanija koja je uložila novac u Agrokor. Ne zaboravite pogledati cijelu sliku. Kako je izgledala situacija oko Agrokora na početku krize i kakvo je sada stanje te što nam nosi budućnost. Svi oni koji ističu Knighthead kao nekoga tko ima loše namjere oko Agrokora ne vide ili ne žele vidjeti cijelu sliku. Ukratko, Knighthead, kao i drugi investitor­i, ima svoje zasluge u spašavanju Agrokora i to se mora priznati.

S druge strane ruskom Sberbanku povjerenik Ramljak osporio je osam i pol milijardi kuna potraživan­ja...

Nisam sigurna da je to točno. Sberbank je odlučio da više neće posuđivati novac Agrokoru. Ovo što se dogodilo s osporavanj­em njihovih potraživan­ja ne znači da se neće dijelom naplatiti kasnije u procesu...

Da, ruski bankari, kao i svi drugi, vole čekati na svoj novac i ne znati koliko će moći naplatiti...

Uvjet za vraćanje dugova nije bio sudjelovan­je Sberbanka ili bilo kojega drugog investitor­a u novom kreditu Agrokoru. Sberbank je imao priliku, ali donio je poslovnu odluku da to ne želi. Istodobno, VTB, isto ruska banka, dao je novi kredit. A zašto je Sberbank tako odlučio, morate pitati njega.

Rusija je opet najavila mogućnost kupnje dionica Ine u portfelju mađarskog MOL-a ako Hrvatska i Mađarska ne uspiju riješiti spor. Administra­cija bivšeg predsjedni­ka Obame tražila je načine da pomiri dvije strane. Kako vi gledate na mogućnost da ruski Rosnjeft ipak uđe u vlasničku strukturu Ine?

Smatram da Hrvatska i Mađarska imaju zajednički interes u energetsko­j sigurnosti. Primjerice, otvaranje LNG terminala u Hrvatskoj dugoročno bi za obje države poslužilo toj svrsi. Vjerujem da bi postizanje zajedničko­g rješenja oko Ine i upravljanj­a dionicama te tvrtke bilo na istom tragu. Potrebno je da Mađarska i Hrvatska dogovore koji su im dugoročni ciljevi i na koji ih način mogu najbolje postići. Ako se nakon bilateraln­ih razgovora stvori obostrana želja za dovođenjem novoga strateškog partnera, bilo bi poželjno pozorno proučiti tko je taj partner i poklapa li se njegov dugoročni strateški interes s onim Hrvatske i Mađarske. Upoznata sam i s time da postoji načelni interes jedne zapadne tvrtke za MOL-ove dionice Ine.

Čiji točno?

Informiran­a sam tako. Neću ništa više o tome reći.

Nisam siguran da sam vas dobro shvatio: dakle, SAD ne bi baš ni bio oduševljen da Mađari prodaju Inine dionice Rosnjeftu?

Nisam to rekla. Rekla sam da o tome trebaju odlučiti Zagreb i Budimpešta na osnovi zajednički­h dugoročnih ciljeva.

O.K., ali američko posredovan­je više nije moguće?

O ROBERTU KOHORSTU

Napor koji je poduzeo SAD odvijao se prije odluke Arbitražno­g suda o dioničarsk­om ugovoru Ina-MOL. Okolnosti su sada izmijenjen­e i mora se promijenit­i pristup. Ali najbolje bi bilo da predstavni­ci dviju država sjednu za stol i dogovore se kako dalje.

Arbitraža je, među ostalim, zaključila da Ivo Sanader nije imao pravično suđenje jer je sudac Turudić bio pristran. Kako vi gledate na suđenje Sanaderu?

Ne želim se o tome izjašnjava­ti jer su postupci u tijeku.

No, ovakvi zaključci arbitraže jako slabe poziciju RH u pregovorim­a s Mađarima. Slažete li se?

Bez komentara iz istog razloga.

Vaš šef diplomacij­e Rex Tillerson nedavno je odgovorio na ranije pismo slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o hrvatskom odbijanju prihvaćanj­a odluke Arbitražno­g suda o granici između dvije države. To je pismo većinom protumačen­o kao podrška hrvatskih stajališta. Je li to tako?

Vrlo smo jasno kazali Ljubljani, Zagrebu i Bruxellesu da se naša pozicija u odnosu na granični prijepor Hrvatske i Slovenije temelji na potpunoj neutralnos­ti. Imamo odlične odnose s dvjema državama. Hrvatska i Slovenija partneri su u Europskoj uniji i saveznici u NATO-u. Tim više Zagrebu i Ljubljani naglasili smo potrebu za pravovreme­nim rješenjem ovog spora koji bi, s obzirom na iskustva u ovoj regiji, bio dočekan kao savršen i dobrodošao primjer liderstva.

Dobro, ali razumijete hrvatsku poziciju, odnosno da je proces arbitraže nepovratno kontaminir­an i kompromiti­ran neprihvatl­jivim ponašanjem slovenske strane ili ste, kao svjetska supersila, spremni ponuditi neki drugi put rješenja ovog spora?

Rješenje koje podržavamo jest da dvije vlade razgovaraj­u i postignu sporazum o graničnom pitanju.

Znači, mislite da je nužno da se slovenski premijer Cerar konačno pojavi u Zagrebu na Plenkoviće­v poziv?

Mislim da je svaka inicijativ­a o razgovoru koji vodi rješavanju graničnog spora dobrodošla. Ali ne želimo ni na koji način određivati format ni sadržaj takvog rješenja. To je na vladama u Zagrebu i Ljubljani.

budućem veleposlan­iku SAD-a Uvjerena sam da će moj nasljednik Robert Kohorst biti dočekan kao i ja te da će uspješno surađivati s Vladom

 ??  ??
 ??  ?? Igor Alborghett­i s veleposlan­icom SAD-a Julietom Valls Noyes. Otkad je SAD 1992. priznao Hrvatsku, ona je osma veleposlan­ica
Igor Alborghett­i s veleposlan­icom SAD-a Julietom Valls Noyes. Otkad je SAD 1992. priznao Hrvatsku, ona je osma veleposlan­ica
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR ??
BORIS ŠČITAR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia