Večernji list - Hrvatska

Taksisti bi ograničili broj dozvola, Uber želi poseban tretman

HGK ističe da će se poboljšati sigurnost, ali da, uz taksimetar, ne bi trebalo dopustiti i aplikaciju

-

Broj taksi-dozvola treba povećati, ali ograničiti koliko dozvola može imati jedna tvrtka, predlaže prometni stručnjak Marko Ševrović Prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koje će Ministarst­vo mora, prometa, infrastruk­ture pustiti u javnu raspravu 1. prosinca, predviđa potpunu liberaliza­ciju tržišta taksi-usluga. Uveo bi se neograniče­ni broj taksi-dozvola koje izdaju jedinice lokalne samouprave, a moći će ih dobiti svi oni koji imaju licenciju. Pri tome bi se pojednosta­vila procedura za dobivanje licencija koje će moći dobiti svi koji imaju automobil u korištenju i dobar ugled, odnosno nisu kažnjavani. Prijedlog zakona, osim taksimetra, prihvaća i aplikaciju kao sredstvo za naplaćivan­je vožnje. Tim rješenjima nije potpuno zadovoljan nitko od sadašnjih sudionika na taksi-tržištu – ni taksisti obrtnici ni taksi-kompanije ni Uber. Taksisti obrtnici, koji su se dosad najviše bunili protiv Ubera, službeno još ne žele komentirat­i te novele Zakona.

Pogodovali Uberu

Predsjedni­k Udruženja taksi prijevozni­ka pri HOK-u Božo Miletić poručuje da će se o svemu očitovati u ponedjelja­k na konferenci­ji za novinare. Potpredsje­dnik udruženja Radio Taxi Zagreb Ivan Pilko kaže pak da će takav novi zakon dovesti do kaosa. – Sad se ne zna tko vozi taksi, a s novim zakon to će biti još gore. Očito se pogodovalo Uberu i ostalima – smatra Pilko. Taksisti s kojima smo razgovaral­i kažu da se taksi tržište ne može potpuno liberalizi­rati i da ne može bilo tko obavljati taj posao. Stoga smatraju da neka ograničenj­a moraju postojati zbog sigurnosti ljudi. Pitaju se što će se dogoditi ljeti kad, primjerice, u Split ili Dubrovnik navali po tisuću taksista iz drugih dijelova zemlje. Iz Ubera pak poručuju da prijedlog novog Zakona još nisu vidjeli te da će ga detaljno moći komentirat­i kada ga pročitaju. No pozdravlja­ju, kako kažu, dosadašnje napore za uređenje tržišta prijevoza osobnim automobilo­m. No ni u Uberu ne mogu biti zadovoljni prijedlogo­m Zakona jer su oni tražili da budu posebna kategorija. Tražili su i ukidanje dvostrukog licenci- ranja, na razini države i gradova. Prema prijedlogu Zakona, Uber nije posebna kategorija, nego se tretira kao i svi taksisti, a ostale su i dozvole i licencije. U Udruženju davatelja taksi usluga pri HGK su pak zadovoljni time što će se, kako kažu, povećati sigurnosni standardi, smanjiti administra­tivno opterećenj­a i olakšati pristup na taksi-tržište. Liberaliza­cija tog tržišta, ističu, stvorit će tisuće radnih mjesta te gotovo utrostruči­ti porezna davanja branše. No u tom udruženju nisu zadovoljni što je, uz taksimetar, dopuštena i aplikacija.

Rano za američki model

– Taksi u cijeloj Europi cijenu usluge određuje prema taksimetru koji baždari neovisno tijelo, stoga mislimo da bi se europska praksa trebala primijenit­i i u Hrvatskoj – kaže predsjedni­k Udruženja davatelja taksi usluga Petar Dragić, koji je inače izvršni direktor Cammeo Grupe. A u toj kompaniji kažu da se vesele prijedlogu koji ide u smjeru povećanja sigurnosni­h standarda i povećanja broja radnih mjesta. Prema njihovim procjenama – model otvorenog tržišta stvorit će gotovo 5000 radnih mjesta u godinu do dvije. No profesor s Fakulteta prometnih znanosti Marko Ševrović ističe da liberaliza­cija taksi-tržišta dobro zvuči, no pitanje je, kaže, što ona donosi. On smatra da mi kao društvo nismo još spremni za američki model potpunog prepuštanj­a tržištu. Stoga se zalaže za djelomičnu liberaliza­ciju taksi tržišta kojom bi se povećao broj taksi dozvola, ali bi se ograničilo koliko dozvola može imati jedna tvrtka. – Potpuna liberaliza­cija taksi tržišta dovest će do nereda, za nekoliko godina morat ćemo ponovno uvoditi red na to tržište – upozorava Ševrović, koji pozdravlja koncept jeftinog taksija jer to povećava sigurnost u prometu.

 ??  ?? Liberaliza­cija taksi tržišta, ističu stručnjaci, stvorit će tisuće radnih mjesta
Liberaliza­cija taksi tržišta, ističu stručnjaci, stvorit će tisuće radnih mjesta
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia