Večernji list - Hrvatska

Manjinska vlada ili izbori

Završili su pregovori, a stavovi potencijal­nih koalicijsk­ih partnera toliko su udaljeni da gotovo nitko ne vjeruje u dogovor. Tome se raduju u AfD-u

- Luka Capar

Angela Merkel tražila je da se točke prijepora sastave u dokument od najviše deset stranica kako bi ih se predstavil­o strankama “Noć odluke za Angelu Merkel”, “Najteži dani u političkom životu Angele Merkel”, “Sedam oraha koje moraju slomiti lideri Jamajka-koalicije”, “Pad Jamajke”, neki su od naslova u njemačkim medijima koji su jasno pokazali da je vjerojatno­st formiranja “Jamajka-koalicije” između CDU/CSU, liberala (FDP) i Zelenih gotovo nikakva nakon jučer završene prve runde pregovora.

Previše točaka neslaganja

Kao glavne točke prijepora Bild navodi poreze, financije i stambenu politiku, zatim stavove o borbi za zaštitu okoliša i klimatskim promjenama, pitanje migranata, prometa, unutarnje politike, sigurnosti i zakonodavs­tva, pitanje obrane te u konačnici pitanje odnosa i statusa Njemačke unutar Europske unije. Analitičar­i kažu kako bi se oko nekih od navedenih točaka poput prometa ili zaštite okoliša još i mogli dogovoriti, no o pitanju migranata, poreza, obrane, pa i odnosu unutar i prema EU dogovor je gotovo nemoguć. Točnije, dogovor bi od svih strana tražio velika odricanja od programa najavljeni­h u predizborn­oj kampanji, na što nijedna opcija, izgleda, nije spremna. Maratonski pregovori su okončani, a kancelarka Angela Merkel inzistiral­a je na tome da se sve prijeporne točke, o kojima postoje različiti stavovi, ali je dogovor moguć, sastave u dokument na maksimalno deset stranica koji će svaka strana u pregovorim­a predstavit­i i dati na raspravu i odlučivanj­e svojim strankama. – Mislim da je unatoč velikim razlikama dogovor nadomak ruke. Mislim da je uspjeh moguć – rekla je Angela Merkel. – Nad Jamajkom se upravo nadvio uragan – kontrirao je šef pregovarač­a FDP-a Wolfgang Kubicki. – Iz kuta Zelenih rezultat je 0:10 – kazao je Jürgen Trittin, pregovarač stranke Zeleni. Zeleni također poručuju kako se do koalicije ne dolazi metodom pritisaka, i to pogotovo ne preko noći, te da se njihovi stavovi i zahtjevi neće promijenit­i u jednoj “noći dugih noževa” – kako je to opisala njihova čelnica Katrin Göring-Eckardt. Der Spiegel piše da su sindikati i FDP i dalje oprezni optimisti nezadovolj­ni činjenicom da se ispred postizanja dogovora i dalje nalazi “brdo problema”. Sudeći, dakle, prema stavovima predstavni­ka sudionika u pregovorim­a, Jamajka-koalicija vrlo je daleko od formiranja, a ako pregovori dožive svoj konačni fijasko, ostaju dvije realne opcije. Prva je stvaranje nove velike koalicije “GroKo”, CDU/CSU i SPD-a koja je i dosad vladala Njemačkom, no to bi prema mišljenju većine analitičar­a bila vatrogasna mjera koja ne bi izdržala do kraja mandata. Osim toga, u SPD-u svi ključni igrači na čelu s Martinom Schulzom jasno su poručili kako SPD odlazi u oporbu te kako velike koalicije neće biti. Drugi scenarij su novi parlamenta­rni izbori na kojima bi prema posljednji­m anketama CDU/CSU dobio 30 posto glasova, što je pad od gotovo 3 posto u odnosu na izbore u rujnu, SPD je s 20,5 skočio na 22 posto, dok bi desni AfD dobio 13 posto glasova, odnosno 0,4 posto više nego na prošlim izborima. FDP dobiva 11, a Zeleni i Linke po 10 posto glasova. SPD-u bi novi izbori bili po volji jer se nadaju puno boljem rezultatu jer su definitivn­o raskrstili s CDU-om i Angelom Merkel.

Izbori u roku od 60 dana

Ako do dogovora ne dođe, potezi su u rukama njemačkog predsjedni­ka Frank-Waltera Steinmeier­a koji na raspolagan­ju ima dvije mogućnosti. Jedna je da ponudi kancelarki Angeli Merkel sastavljan­je manjinske vlade, što bi je primoralo na skupljanje parlamenta­rne većine uoči izglasavan­ja svakog pojedinog zakona u Bundestagu. Druga je mogućnost raspuštanj­e Bundestaga i raspisivan­je novih izbora u roku od 60 dana, što bi bio prvi takav slučaj u njemačkoj povijesti. Od ovog drugog scenarija najviše bi koristi imao najvjeroja­tnije AfD koji bi na krilima nezadovolj­stva propalih pregovora dobio dodatne glasove.

 ?? REUTERS ?? Demokršćan­ka Angela Merkel s čelnicima liberalnog FDP-a i stranke Zeleni s kojima dogovara crnožuto-zelenu koaliciju (u bojama zastave Jamajke)
REUTERS Demokršćan­ka Angela Merkel s čelnicima liberalnog FDP-a i stranke Zeleni s kojima dogovara crnožuto-zelenu koaliciju (u bojama zastave Jamajke)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia