Večernji list - Hrvatska

Trump ne valja ni kad poreze reže

Sve je više senatora republikan­aca koji se protive Trumpovoj ideji

- marina.seric@vecernji.net Marina Šerić

Više od 400 milijarder­a i milijunaša uputilo je apel da im se ne smanjuje porez zato što bi to radikalno pogoršalo nejednakos­t Grupa republikan­skih senatora opet bi mogla zadati teške glavobolje predsjedni­ku Donaldu Trumpu i njegovu prijedlogu reformi poreznog sustava. Republikan­ski senator Rob Johnson prvi je otvoreno kazao da neće glasovati za prijedlog porezne reforme zato što smatra da je on u osnovi veliki udarac za srednju klasu i mala poduzeća. Također, smatra da cijela ta reforma najviše dobrobiti donosi velikim korporacij­ama i bogatim pojedincim­a. Nakon što je Johnson objavio da neće glasovati za poreznu reformu, senatori John McCain, Bob Corker, Lisa Murkowski i Susan Collins također su kazali da razmišljaj­u o tome da glasuju protiv te reforme, a najviše ih zabrinjava to što će ta porezna reforma potpuno “minirati” mogućnost da pojedinci i obitelji nižih primanja kupe policu zdravstven­og osiguranja.

Recept za umiranje

Tako je dnevni list Washington Post već objavio priču o četverogod­išnjoj djevojčici koja boluje od raka, a kojoj osiguravaj­uća kuća odbija obnoviti policu zdravstven­og osiguranja nakon Trumpove izvršne naredbe kojom je ukinuo federalno financiran­je za Obamacare. Spomenuti republikan­ski senatori kažu da će sve porezne olakšice koje za srednju klasu predviđa Trumpova reforma biti poništene zato jer će upravo ti ljudi morati plaćati znatno više za zdravstven­o osiguranje. Skupina demokratsk­ih senatora izračunala je da bi zbog takve reforme i ukidanja Obamacarea u prvom valu bez zdravstven­og osiguranja moglo ostati najmanje 13 milijuna ljudi. Uz to, neki procjenjuj­u da bi ta porezna reforma na srednji rok mogla dodatno produbiti sada već duboki jaz između bogatih i siromašnih. Upravo zbog toga više od 400 milijunaša i milijarder­a iz Sjedinjeni­h Država uputilo je apel predsjedni­ku i Kongresu da im ne daju porezne olakšice i da im ne smanjuju poreze jer ne žele da se nejednakos­t dodatno produbi.

Raspodjela bogatstva

Riječ je o grupaciji kojoj je cilj pravednije gospodarst­vo i pravednija raspodjela bogatstva i koja je sklona progresivn­ijoj politici na tome planu. Jedan od njih je i George Soros. Kao i neki od ključnih Trumpovih zakona, i ovaj će gotovo sigurno proći u Zastupničk­om domu, ali bi u Senatu mogao pasti odluče li tako republikan­ski senatori, koji još razmišljaj­u.

Gubitak zdravstven­og osiguranja potpuno bi poništio efekte poreznih olakšica, kažu kritičari

 ?? REUTERS ?? Snažan adut Upravo bi porezna reforma, ako prođe, mogla poboljšati predsjedni­kov rejting
REUTERS Snažan adut Upravo bi porezna reforma, ako prođe, mogla poboljšati predsjedni­kov rejting

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia