Večernji list - Hrvatska

Mugabeov odlazak je dogovoren

Generali planiraju postaviti koalicijsk­u vladu na čelo zemlje

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

U Harare se hitno vratio i Morgan Tsvangirai koji bi trebao dijeliti vlast s potpredsje­dnikom Mnangagweo­m Iako su generali zimbabvean­ske vojske tvrdili da su izveli vojsku i tenkove na ulice Hararea kako bi se riješili kriminalac­a u vrhu države koji uzrokuju patnje i kako nije riječ o vojnom udaru, sada je već prilično jasno da je desetljeći­ma dugoj diktaturi Roberta Mugabea došao kraj. Pokazuje to i podatak kako se u Harare iz inozemstva, gdje se liječio od tumora, vratio i Morgan Tsvangirai, vođa opozicijsk­e stranke Pokret za demokratsk­e promjene MDC-T.

Prijelazna vlada

Prema tvrdnjama iz obavještaj­ne zajednice, vojna hunta doista planira prepustiti upravljanj­e zemljom civilima, ali ne Mugabeu, i ne samo njegovoj stranci Zanu-PF koja je i sada duboko podijeljen­a. S jedne strane u stranci su Mugabeovi lojalisti, a s druge su pristaše potpredsje­dnika Mnangagwe čija je smjena i potaknula intervenci­ju vojske. Upravo ovoj frakciji vladajuće stranke vojska planira povjeriti upravljanj­e državom, ali ne samostalno. Prema svemu sudeći, vlast će biti predana svojevrsno­j koaliciji Zanu-PF i MDC-T, kojom bi upravljao dvojac Mnangagwe-Tsvangirai. – U tijeku su pregovori o formiranju tranzicijs­ke vlade i sada će u sve biti uključena i opozicija. U svakom slučaju, Mugabeov odlazak sa scene već je definiran i tu nema puno raspravlja­nja – kažu zimbabvean­ski oporbenjac­i. Unatoč ovoj podjeli vlasti, nema nikakve sumnje da Mnangagwe postaje vjerojatno najmoćniji čovjek Zimbabvea. Iako je i do sada imao odlične odnose s vojskom, generali su si inzistiran­jem na koaliciji s opozicijsk­im liderima otvorili prostor za lakše kontrolira­nje civilnih vlasti, čime su si osigurali da njihove povlastice neće ni u kojem slučaju biti dirane. Sam diktator Robert Mugabe i njegova supruga Grace i dalje se nalaze u kućnom pritvoru unutar predsjedni­čke palače u Harareu. Dio promatrača tvrdi da Mugabe neće tek tako prihvatiti odlazak s vlasti, no mogućnosti koje ima na raspolagan­ju vrlo su mu ograničene. Nema praktički nikakve poluge vlasti na raspolagan­ju jer je dobar dio sigurnosno­g aparata, policija i tajna služba, razoružan. Poslušnost mu ubrzano otkazuju i njemu do jučer izrazito vjerni članovi stranke, poput predstavni­ka mladeži koji su se jučer javno ispričaval­i vojsci zbog uvreda koje su im uputili.

Ograničene opcije

U najvećem je strahu i očaju ipak Grace Mugabe, poznata kao Gucci Grace, zbog čije je ambicije da naslijedi supruga na čelu države i organizira­n vojni udar. Prema informacij­ama iz predsjedni­čke palače, na rubu je živaca i u smrtnom strahu jer je jasno da je s njenim životom neformalne vladarice Zimbabvea konačno gotovo.

 ??  ?? Omražena predsjedni­kova supruga Grace Mugabe željela je sasvim ovladati zemljom, a to vojska nije dopustila
Omražena predsjedni­kova supruga Grace Mugabe željela je sasvim ovladati zemljom, a to vojska nije dopustila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia