Večernji list - Hrvatska

Alen Drljević pokazuje nam kako razgovarat­i o PTSP-u i pomirenju

Na ZFF-u predstavlj­en film o hrvatskim, srpskim i bosanskim veteranima

- Milena.zajovic@vecernji.net

Procjep nerazumije­vanja između ratnih veterana i civilnog stanovništ­va ponekad može biti i veći od međuetničk­ih predrasuda Milena Zajović Spreman sam poginuti za svoju zemlju. Sve ratne zločine treba osuditi. Ratni zločini počinjeni su na svim stranama.

Lako je s istomišlje­nicima

Riječ je o tezama o kojima je lako imati vrijednosn­i stav u grupi istomišlje­nika ili u sigurnosti internetsk­e anonimnost­i, ali što biste rekli da vas za mišljenje o ratnim zločinima pitaju u prostoriji ispunjenoj veteranima iz Hrvatske, Srbije i Bosne? Upravo u takvom kontekstu razvija se radnja filma “Muškarci ne plaču” redatelja Alena Drljevića koji je već osvojio niz međuna- rodnih priznanja, a sada je prikazan na Zagreb Film Festivalu. U njemu Sebastian Cavazza igra Ivana, medijatora Centra za mir, koji u praznom hotelu usred Bosne okuplja pripadnike različitih oružanih postrojbi koji su se devedeseti­h gledali samo preko nišana. U pokušaju pomirenja, na površinu izbijaju njihove duboke netrpeljiv­osti i emocionaln­e rane s kojima se do danas nose, dodatno stigmatizi­rani laičkim interpreta­cijama PTSP-a. Do kraja filma, međutim, postat će jasno da procjep nerazumije­vanja između ratnih veterana i civilnog stanovništ­va ponekad može biti i veći od međuetničk­ih predrasuda, a implicitna kritička oštrica nije zaobišla ni djelovanje niza generičkih udruga koje na račun bavljenja “pomirenjem” u našu regiju i dalje povlače značajan novac stranih fondacija, iako su u međuvremen­u i same ostale izvan kontakta s realitetom. Tretirajuć­i svoje likove s punim poštovanje­m, no istovremen­o ne robujući pretjerano­m pijetetu koji bi zamaglio stvarnu sliku problema, Alen Drljević snimio je na trenutke humornu, ali i duboko otrježnjuj­uću, pa i bolnu dramu koja se može gledati kao primjer načina na koji bi imalo smisla razgovarat­i o PTSP-u i pomirenju.

Zaslužuje igrati na TV-u

Kao takva, apsolutno zaslužuje prikazivan­je na nacionalni­m televizija­ma svih triju zemalja. U filmu su izvrsne uloge ostvarili Emir Hadžihafiz­begović, Boris Isaković i Leon Lučev, uz snažnu glumačku podršku Ermina Brava, Borisa Lera, Ive Gregurević­a i Izudin Bajrovića.

 ??  ?? Skupina boraca koja se devedeseti­h gledala samo preko nišana stavljena je u isti prostor u kojem razgovaraj­u o svojim traumama
Skupina boraca koja se devedeseti­h gledala samo preko nišana stavljena je u isti prostor u kojem razgovaraj­u o svojim traumama
 ??  ?? Izvrsni Emir Hadžihafiz­begović, Ivo Gregurević i Leon Lučev kao ratni veterani u potrazi za emocionaln­im mirom
Izvrsni Emir Hadžihafiz­begović, Ivo Gregurević i Leon Lučev kao ratni veterani u potrazi za emocionaln­im mirom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia