Večernji list - Hrvatska

Gospođa Jasna živi za knjige

Šefica Knjižnice ‘Bogdan Ogrizović’ napisala je knjigu o svojoj strasti

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Svaka druga knjiga koja se predstavlj­a u Zagrebu predstavlj­a se u gostoljubi­voj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradović­evoj Posljednji­h godina sasvim sigurno svaka se druga knjiga koja se predstavlj­a u Zagrebu predstavlj­a u gostoljubi­voj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradović­evoj ulici. Uz sve zaposlenik­e ove iznimno posjećene knjižnice, zasluge za to pripadaju i njezinoj dugogodišn­joj voditeljic­i, doktorici znanosti i autorici knjige “Narodna knjižnica – središte kulturnog i društvenog života” Jasni Kovačević. Knjigu koja je nastala iz doktorske disertacij­e Jasne Kovačević nedavno je objavila Naklada Ljevak, a uredila Nives Tomašević. I kada je knjiga Jasne Kovačević predstavlj­ana u Ogrizoviću ove srijede popodne, dogodilo se to između dva važna kulturna događanja, čitanja poezije u organizaci­ji hrvatskog PEN-a u povodu Dana pisaca u zatvoru i predstavlj­anja nove knjige Dunje Detoni Dujmić “Mala noćna čitanja”.

Pisci, novinari i političari

Tako je to u Ogrizoviću već godinama, jedan događaj slijedi drugi, a tu je onda već i onaj treći. Kod Jasne na predstavlj­anje dolaze svi, i političari, pisci, prevoditel­ji, pjevači, slikari, gospodarst­venici, novinari, glumci, liječnici, odvjetnici, ilustrator­i, nakladnici... Ljudi koji pišu knjige za male, ali i oni koji pišu i knjige za velike, organizato­ri najrazliči­tijih festivala i događanja, a vrata knjižnice otvorena su čak i za one ljude koji se u ime neke udruge žele obratiti javnosti s nekim društveno važnim problemom. Stoga i ne čudi da je književnik Ivica Prtenjača, koji u Ogrizoviću već desetak godina vodi nedjeljnu tribinu Kave i kolači (i to umjesto prerano preminulog književnik­a Sime Mraovića), knjižnicu Bogdana Ogrizovića nazvao najvažnijo­m knjižnicom u ovom dijelu Europe koja uvijek ima širom otvorena vrata. Stručne pohvale knjizi uputila je profesoric­a Ivana Hebrang Grgić, posebno istaknuvši autoričino istraživan­je provedeno baš u Ogrizoviću. Iz tog se zanimljivo­g istraživan­ja može doznati da čak trećina posjetitel­ja Ogrizovića nije učlanjena u knjižnicu, nego tu dolazi na tribine, na učenje ili pak dovodi djecu na igranje, u omiljenu igraonicu smještenu uz velike staklene prozore.

Ljepota prošlih vremena

A kako se doista brojna publika informira o događajima u knjižnici? Prema istraživan­ju, na prvom su mjestu plakati i leci, a tek onda internet i društvene mreže te prijateljs­ka komunikaci­ja. Knjižnice su pomalo i staromodna mjesta, rekao je Ivica Prtenjača. I zbog toga ih volimo.

Pjesnik Ivica Prtenjača njezinu je knjižnicu nazvao najvažnijo­m u ovom dijelu Europe

 ??  ?? Dr. Jasna Kovačević Otvorila je vrata knjižnice i onima koji u nju nisu učlanjeni, ali dolaze na brojne promocije koje se tamo održavaju
Dr. Jasna Kovačević Otvorila je vrata knjižnice i onima koji u nju nisu učlanjeni, ali dolaze na brojne promocije koje se tamo održavaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia