Večernji list - Hrvatska

Hrana poskupjela više nego u EU, stoje li iza toga trgovačke marže?

Četiri najjača trgovačka lanca gotovo su udvostruči­la maržu. Samo ti lanci znaju jesu li maržu povećali rušenjem nabavnih cijena ili poskupljen­jem za potrošače

- Ljubica Gatarić

Od 2011. do 2014. iznos bruto marže u EU-28 porastao 4,3 posto, a u Hrvatskoj 11,7 posto, navodi Damir Anić s Ekonomskog instituta U godinu dana cijene mlijeka, sira i jaja u Hrvatskoj skočile su nepunih 7 posto za razliku od prosječnog povećanja cijena istih proizvoda od 4 posto unutar Europske unije. Hrvati danas kupuju oko tri posto skuplju hranu, za razliku od EU gdje je hrana u istom razdoblju poskupjela oko dva posto. Uz tri spomenuta prehramben­a proizvoda, po značajnije­m poskupljen­ju odskočili su još i povrće te ulja i masti koji su danas za desetinu skuplji nego lani, a oko tri posto poskupjelo je i meso.

Najstrože čuvana tajna

Inače, meso je jedan od rijetkih osnovnih prehramben­ih artikala koji je u Hrvatskoj za petinu jeftiniji nego, primjerice, u Sloveniji, ili prosječnih cijena mesa u EU, no zato su hrvatske cijene većine ostalih namirnica rame uz rame s europskima. Dijelom je to posljedica slobodnog kretanja roba i usluga, sve manjeg udjela domaće proizvodnj­e, ali i visine marži. Damir Anić u najnovijoj Sektorskoj analizi Ekonomskog instituta navodi da su 2014. godine prosječne trgovačke marže u Hrvatskoj bile oko 21 posto, a u Europskoj uniji oko 29 posto. Visinu trgovačkih marži u Hrvatskoj najredovit­ije izračuna- va dr. Vlado Brkanić, porezni savjetnik RRIF-a, koji je na osnovi financijsk­ih podataka vodećih trgovaca za 2015. godinu izračunao da su kod najvećih trgovačkih lanaca marže koje ostvaruju u Hrvatskoj znatno iznad spomenutog prosjeka Europske unije. Brkanić navodi da je 2015. godine najveću trgovačku maržu imao Spar – čak 38 posto, drugi je bio Lidl s 36 posto marže, treće i četvrto mjesto dijelili su Tommy i Kaufland s 32 posto marže, peto mjesto imala je Billa s 27 posto marže, zatim Studenac 25 posto, Konzum 20 posto te najpovoljn­ije Plodine (17%) i KTC u kojemu je marža bila 16 posto. Marža, navodi dr. Vlado Brkanić u analizi RRIF-a, najčešće pred- stavlja najstrože čuvanu poslovnu tajnu koju zna tek nekoliko osoba u upravi trgovaca, a on je pokazatelj marže izračunao korištenje­m javno objavljeni­h podataka o prihodu od prodaje i troškovima prodane robe. Usporedba s prethodnim godinama pokazuje da su prva četiri trgovačka lanca zadnjih godina gotovo udvostruči­la visinu marže. Primjerice, 2010. godine većina trgovačkih marži kretala se oko 17 posto, a 2015. bila je viša od 30 posto. Samo ti lanci znaju jesu li maržu povećali rušenjem nabavnih cijena ili povećanjem krajnjih cijena za potrošače.

Spar je 2015. imao maržu 38%, Tommy i Kaufland 32%, Billa 27%, Studenac 25%, Konzum 20%

Hrvatska pripada skupini zemalja koje imaju okrupnjenu maloprodaj­u, a Damir Anić, analitičar Ekonomskog instituta Zagreb, navodi da je od 2011. do 2014. godine iznos bruto marže u EU-28 porastao za 4,3 posto, a u Hrvatskoj za 11,7 posto. Moguće je da toliko povećanje marže daje odgovor na pitanje zašto hrana u Hrvatskoj poskupljuj­e više nego u ostalim europskim zemljama.

Skuplji restorani i prijevoz

Prema posljednji­m podacima Državnog zavoda za statistiku za listopad, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju zabilježil­e su mjesečni rast od 0,4 posto, dok je na godišnjoj razini njihov rast bio 1,4 posto. Osim hrane, doprinos pozitivnim godišnjim stopama inflacije došao je i rastom cijena alkoholnih pića i duhana (+2,3%), restorana i hotela (+6,3%) te prijevoza (+1,9%).

 ??  ?? Skuplja hrana dijelom je posljedica sve manjeg udjela domaćih proizvoda
Skuplja hrana dijelom je posljedica sve manjeg udjela domaćih proizvoda
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia