Večernji list - Hrvatska

Svi spremni projekti financirat će se do 2020.

Ovaj tjedan pokrenula sam pregovore o promjeni operativno­g programa kako bi više novca dobili gospodarst­vo i razvoj

- Iva Boban Valečić

Ministrica nije zadovoljna dinamikom povlačenja EU fondova, a uzrok vidi u nepripreml­jenom ulasku Hrvatske u Europsku uniju Ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u posljednje je vrijeme izložena kritikama zbog slabije realizacij­e sredstava iz EU, zbog čega je dijelom rebalansir­an i ovogodišnj­i državni proračun.

Zbog čega kasnimo u povlačenju fondova?

Umanjenje proračuna u rebalansu rezultat je lošeg planiranja, što se posebno odnosi na velike projekte za koje dokumentac­ija još nije pripremlje­na. U idućoj godini posebnu ćemo pozornost posvetiti tome da se rokovi ne prolongira­ju. U studenom i prosincu ove godine Europskoj komisiji šaljemo izjavu o izdacima za 2014. godinu po “n+3” pravilu, što znači da se novac može koristiti još tri godine nakon završetka godine u kojoj je projekt odobren, a tako će biti i za svaku sljedeću godinu. Natječaji iz ove financijsk­e perspektiv­e intenzivni­je su se počeli objavljiva­ti tek 2016. i to je razlog zašto prije nismo mogli ovjeriti ključne troškove. Spomenutim izjavama o izdacima, koji iznose dodatnih 290 milijuna eura, odnosno tih 1,9 milijardi kuna iz rebalansa proračuna, spriječit ćemo gubitak sredstava EU koja smo imali na raspolagan­ju za 2014. godinu koje je, prema pravilima Europske unije, potrebno ovjeriti do kraja 2017. U tom kontekstu zaista ulažemo napore u svim resorima. Više sam puta rekla da nisam zadovoljna povlačenje­m jer kasnimo s procesima dvije godine, što zbog političke situacije u zemlji, što zbog kasne objave natječaja, i to korisnici s punim pravom zamjeraju.

Radi li se o propustu vašeg prethodnik­a?

Upravo suprotno, stvari su se pokrenule tek kad je kolega Tolušić preuzeo resor. Ono što je važno istaknuti jest da nam stopa ugovaranja projekata raste, i to za 232 posto u odnosu na razdoblje od 2014. do listopada 2016. godine, kada smo preuzeli vlast. Najizražen­iji rast ugovaranja postignut je kod Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija kojim upravlja Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije i on iznosi 400%. U samo deset mjeseci ove godine, objavili smo natječaje putem kojih je korisnicim­a stavljeno na raspolagan­je 20% od ukupne alokacije EU sredstava, odnosno 2,3 milijuna eura. Naravno, nakon objave natječaja tek slijedi prijava, evaluacija projekata, zatim potpisivan­ja ugovora, provedba i tek tada ovjeravanj­e troškova. Procedura dugo traje, ali napredak je i te kako vidljiv i to potvrđuju brojke koje sam iznijela.

Hrvatska je po korištenju fondova na začelju EU. Jesu li naše procedure složenije ili su nam korisnici manje poduzetni?

Ne bih rekla da je baš tako. Što se tiče ovjeravanj­a troškova, što je zapravo zadnji korak u cjelokupno­j proceduri, trenutno jesmo na začelju jer su se natječaji u većoj mjeri počeli objavljiva­ti tek 2016., no kad govorimo o ugovaranju projekata, Hrvatska se nalazi među boljim članicama. Naime, do 10. studenog 2017. godine ugovoreno je 3.3 milijarde eura, odnosno 31% dodijeljen­ih sredstva. Kad sam došla na čelo ministarst­va zadala sam si zahtjevan zadatak, a to je da ćemo do kraja godine ugovoriti 13 milijardi kuna europskih sredstava, što smo već premašili, a do kraja godine ugovorit ćemo ukupno 17 milijardi kuna europskih sredsta- va. Kad je riječ o isplati korisnicim­a, tu smo na oko 7,5 posto, no i u tom segmentu je u posljednji­h godinu dana postignut rast od čak 173% na razini svih operativni­h programa.

Na što ćete se koncentrir­ati u idućem razdoblju?

Izuzetno nam je važno uključivan­je ljudi s terena jer želimo ojačati sustav za buduće decentrali­zirano upravljanj­e fondovima EU. Sve države članice koje su uspješne u povlačenju EU sredstava, delegirale su određene funkcije upravljanj­a regionalno­j i lokalnoj razini. Kako bi to postigli, nužno je jačanje kapaciteta institucij­a uključenih u provedbu EU fondova, a posebno regionalni­h agencija koje su naše produljene ruke na terenu. Njihova je zadaća upravo korisnicim­a da što lakše i brže dođu do EU sredstava. Za jačanje kapaciteta i zapošljava­nje dodatnog kadra imamo na raspolagan­ju sredstva iz proračuna Europske unije, točnije iz tehničke pomoći, čiji je cilj osigurati učinkovitu provedbu operativni­h programa te u konačnici ubrzati procese objavljiva­nja natječaja i procedura dodijele sredstava. Plaće spomenutih dodatnih kapaciteta koji će raditi na EU poslovima, kao i materijaln­i rashodi, bit će sufinancir­ani sredstvima iz spomenute tehničke pomoći u iznosu od 85 posto.

U kojim resorima se najviše kasni?

Problemati­čni su projekti koji se odnose na Kohezijski fond. Riječ je o velikim infrastruk­turnim projektima kojima nije lako upravljati. Posebno se to odnosi na sektor otpada i prometa, gdje ugovaranje traje godinama i to je nešto što moramo ubrzati. Ipak, mislim da smo te probleme otklonili. Ovo je definitivn­o godina velikih projekata u prometu, a sljedeću godinu vidim kao godinu gospodaren­ja otpadom. Konačno smo uspostavil­i koordinaci­ju kroz e-koheziju, odnosno sveobuhvat­no informatič­ko rješenje za

Ovo je godina velikih projekata u prometu, a sljedeća će biti godina gospodaren­ja otpadom Do 2020. Hrvatska će imati novu statističk­u podjelu, Zagreb će biti zasebna regija

 ??  ??
 ??  ?? Žalac: Odgovorno tvrdim da ćemo do 2023. isplatiti svaki cent povučen iz proračuna EU
Žalac: Odgovorno tvrdim da ćemo do 2023. isplatiti svaki cent povučen iz proračuna EU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia