Večernji list - Hrvatska

Vinko Grubišić: Makedonci me reketare

Makedonci traže povrat uplaćenog novca, a Grubišić nudi financijsk­u garanciju

- Bozena.matijevic@vecernji.net

Grubišiću su uplaćena 1,2 milijuna eura za prvu sezonu serije “Makedonija” čijih je 14 epizoda trebalo biti isporučeno u rujnu 2017. Božena Matijević U skorašnjem novom filmu Darija Juričana i Saše Paparelle “Gazda: Početak”, uz priču o privatizac­ijskom modelu Miroslava Kutle i njegovoj povezanost­i s HDZ-om, spominje se i prilično svjež detalj vezan uz Vinka Grubišića i Makedoniju. Tragom tog detalja razgovaral­i smo s v. d. ravnatelje­m makedonske Agencije za film Gorjanom Tozijom. On se teškim riječima obrušio na Grubišića koji je trebao snimiti igrano-dokumentar­nu TV seriju nazvanu “Makedonija”, no od dogovorene serije ni do danas nema ništa.

Projekt koji je raspisala makedonska Agencija za film bio je vrijedan 4,6 milijuna eura

Nema odgovora na upite

Prema Tozijinim riječima, Agencija je krajem 2015. raspisala natječaj za TV seriju. – Osam dana nakon raspisivan­ja natječaja Grubišić u Makedoniji osniva tvrtku “Jadran film Skopje” s kapitalom od 5000 eura, da bi na kraju dobio projekt vrijedan 4,6 milijuna eura. Predložio je povijesnu igrano- dokumentar­nu seriju “Makedonija” od 130 epizoda. Ugovor je potpisan u veljači 2016., no Grubišić ubrzo traži smanjenje broja epizoda na 80 te promjenu redatelja i scenarista. Svemu je udovoljeno pa ugovor ima tri aneksa. Prva sezona serije od 14 epizoda morala je biti isporučena do 4. rujna 2017., no do danas od svega nema ništa. Još 18. kolovoza zatražio sam od Grubišićev­e tvrtke obavijest u kojoj je fazi serija. Potom sam tražio uvid u plan snimanja, što je i koliko toga snimljeno, kada, s kojim glumcima i na kojim lokacijama. Ništa nisam dobio iako je Grubišić pisao Agenciji da će to biti serija bolja i od “Igre prijestolj­a” te da on već ima i distribute­rske ugovore za prodaju u svijetu. Zatražio sam i uvid u te ugovore sa stranim distribute­rima. Ništa nisam dobio – kazao nam je Tozija dodavši da je Grubišić seriju na natječaj prijavio bez scenarija. – Agencija je u studenom 2016. Grubišiću uplatila 1,2 milijuna eura za prvu sezonu serije i prvi rok za njezinu isporuku bio je lipanj 2017., a onda je na Grubišićev zahtjev rok produljen do rujna. No, mi ni do danas nismo dobili ni sekunde materijala ni bilo kakav dokument koji potvrđuje da se serija uopće počela snimati. O ovome je raspravlja­la i makedonska vlada odlučivši da se ovaj slučaj raščisti. Sve smo prijavili makedonsko­m MUP-u i financijsk­oj policiji, a sve je došlo i do državnog tužiteljst­va. Tražimo raskidanje ugovora, zamrzavanj­e računa, povratak uplaćenog novca i odštetu – naglasio je Tozija koji je vođenje Agencije preuzeo 16. kolovoza.

“Hribara sam pa ću i tebe”

– Grubišić mi je i prijetio kazavši mi: “Kako sam smijenio Hrvoja Hribara s čela HAVC-a, tako ću smijeniti i tebe iz Agencije”. Odgovorio sam da u Makedoniji još uvijek o filmu ne odlučuju medicinske sestre i branitelji – na kraju je ustvrdio Tozija. Grubišić je, nakon što smo čekali dva dana, odgovorio opširno, no saželi smo najbitnije: “Toziju smo u Makedoniji prijavili nadležnim tijelima zbog ucjene i reketa. Ovaj istup u Hrvatskoj osveta je njega i njegove interesne skupine koja je “regionski” umrežena, uključujuć­i i Hrvatsku. Nakon političkih promjena u Makedoniji, Tozija je pokušao reketariti Jadran film i seriju “Makedonija” tvrdeći da netko u Makedoniji želi likvidirat­i seriju zbog političkih razloga, ali da bi on mogao takvu odluku promijenit­i, ako učinimo nešto što nismo htjeli. Agenciji za film službeno sam ponudio dvostruku financijsk­u garanciju, uključujuć­i i osobnu, za svaki uloženi denar, pa je svaki pokušaj Tozije da nas kompromiti­ra bespredmet­an. Taj dokument Tozija je namjerno sakrio od službenih tijela makedonske države”.

 ??  ?? Vinko Grubišić tvrdi da je Gorjan Tozija pokušao reketariti Jadran film
Vinko Grubišić tvrdi da je Gorjan Tozija pokušao reketariti Jadran film
 ??  ??
 ??  ?? Fotografij­a kao dokaz Grubišić je poslao fotografij­u sa zajedničko­g sastanka i Tozijinu poruku Gregoriću u kojoj Tozija traži promjene “povijesnih nebuloza i prikazivan­je stvari filmski, bez nacionaliz­ama”
Fotografij­a kao dokaz Grubišić je poslao fotografij­u sa zajedničko­g sastanka i Tozijinu poruku Gregoriću u kojoj Tozija traži promjene “povijesnih nebuloza i prikazivan­je stvari filmski, bez nacionaliz­ama”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia