Večernji list - Hrvatska

‘Ubijajte i djecu stariju od šest godina do 20. koljena’

Umro je najokrutni­ji i neprikosno­veni šef sicilijans­ke mafije Cosa nostre, Salvatore Totò Riina zvani Zvijer

- Silvije Tomašević

Bio je osuđen na 26 doživotnih robija i u samici držan pod videonadzo­rom, ali se smatra da je i dalje upravljao Cosa nostrom Umro je neprikosno­veni šef sicilijans­ke mafije Cosa nostre, Salvatore Totò Riina (87) koji je i iz zatvora u kojem je bio 24 godine upravljao kriminalno­m organizaci­jom. Posljednji­h dana dva je puta operiran te je pet dana bio u komi. Osuđen je na 26 doživotnih robija i držan u najstrožim zatvorskim uvjetima, što znači da nije smio imati nikakvih kontakata s vanjskim svijetom, bio je u samici nadziran kamerama, ali se smatra da je ipak upravljao Cosa nostrom.

Naredio ubojstva sudaca

Rođen u seljačkoj obitelji u Corleoneu, mjestu poznatom i iz filma “Kum”, postao je šefom Cosa nostre 1982., a uhićen je 15. siječnja 1993. Imao je i dva nadimka: Toto u curtu (Kratki – na sicilijans­kom dijalektu, bio je visok 158 cm) i La Belva (Zvijer, zbog okrutnosti prema protivnici­ma). Kada su početkom osamdeseti­h neki mafijaši na čelu s Tommasom Buscettom počeli surađivati s istragom (pokajnici), posebno sa sucem Giovannije­m Falconeom, Riina je naredio šefovima klanova Cosa nostre da ubiju sve članove obitelji pokajnika “Moramo ih ubiti, i sve njihove rođake do 20. koljena, počevši od djece starije od šest godina”, rekao je Riina. Zapravo je Riina dio Buscettine obitelji ubio već tijekom tzv. drugog mafijaškog rata početkom osamdeseti­h kada je korleonski klan pobijedio u borbi za vrh Cosa nostre. Buscetta, koji je bio iz klana palermskih mafijaša, zbog toga je počeo surađivati s protumafij­aš- kom istragom, spasio je dio obitelji te živio u tajnosti u New Yorku do smrti 2000., ali je Riina ubio suca Falconea zahvaljuju­ći kome je i održan tzv. maxi proces protiv mafije, jer je bilo optuženo 475 mafijaša, koji je u Palermu započeo 1986., a završio potkraj 1987., s time što je konačna presuda izrečena 1992. Upravo te 1992. godine ubijeni su Falcone sa suprugom i cijelom pratnjom, te nakon nekoliko mjeseci, u drugom napadu, njegov prijatelj i sudac Paolo Borsellino. Za oba pokolja optužen je i osuđen Totò Riina.

Tko ga nasljeđuje

Riina se, navodno, prije tri godine hvalio da je njegovom zaslugom Falcone “završio kao tuna”. Istu sudbinu priželjkiv­ao je istražnom sucu Ninu Di Matteu koji ga je optužio za ubojstva i zbog kojeg je osuđen na prvu od 26 doživotnih zatvorskih kazni. No, u tome nije uspio, jer Nino Di Matteo je živ i od 2012. je šef sudaca u Palermu. Nijedan šef mafije nije se usudio učiniti ono što je učinio Riina, odnosno zapovjedit­i ubojstvo dvojice sudaca. Riina je jednom kazao kako se ponosi svime što je učinio te kako bi se “godišnje trebalo roditi tisuću Tota Riina”. Sebe je smatrao kraljem, govorio je da “zapovijeda poviješću”. S Riinom u grob odlaze mnoge tajne pa se ne zna ni tko ga nasljeđuje. Matteo Messina Denaro, rođen 1962., smatran je novim šefom ili jednim od šefova sicilijans­ke mafije. Od 1993. se traga za njime i ne zna se gdje se nalazi.

Smatrao se kraljem koji “zapovijeda poviješću”

 ??  ?? Njegova životna družica bila je Antonietta “Ninetta” Bagarella s kojom je živio od 1955. Totò Riina uhićen je 1993., nakon 24 godine bijega
Njegova životna družica bila je Antonietta “Ninetta” Bagarella s kojom je živio od 1955. Totò Riina uhićen je 1993., nakon 24 godine bijega

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia