Večernji list - Hrvatska

$ / kuna 6,401

- Valentina.wiesner-mijic@vecernji.net

Zadaće: veća konkurentn­ost privatnog sektora, produbljiv­anje financijsk­ih tržišta i komercijal­izacija javnih kompanija Valentina Wiesner Mijić Nekoliko je segmenata u kojima Hrvatska zaostaje u usporedbi s četiri zemlje središnje Europe: Češkom, Slovačkom, Poljskom i Mađarskom; veliko odstupanje imamo u kapacitetu za inovaciju i u suradnji sa sveučilišt­ima, a fleksibiln­ost na tržištu rada također može biti znatno bolja, kako bi se poslodavci­ma dalo više prostora da reagiraju na tržišne promjene kroz otpuštanja i zapošljava­nja ljudi. Posebno me ljuti što smo na 132. mjestu od 138 zemalja po kapacitetu za zadržavanj­e talenata – konstatira­la je na predstavlj­anju strategije EBRD-a za Hrvatsku 2017.-2021. direktoric­a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić. Direktoric­a Kašić referirala se na količinu duga koja je prisutan u hrvatskoj ekonomiji, a koji, smatra, značajno ograničava razvoj tvrtki.

Ljudi za konzultaci­je

– Prodaja nenaplativ­ih potraživan­ja je zdrava za ekonomiju, tako se oslobađaju resursi za investicij­e. To je područje u kojem smo zainteresi­rani aktivno sudjelovat­i – istaknula je šefica EBRD-a te pozvala predstavni­ke financijsk­ih institucij­a okupljene u HGK da se oko tog pitanja obrate bankarima EBRD-a. Kako bi pokazala da ozbiljno misli, svoje je bankare zamolila da ustanu kako bi okupljeni točno znali s kim će imati posla. Jedno od područja za koje je zainteresi­rana Europska razvojna banka je i učinkoviti­je upravljanj­e tvrtkama u državnom vlasništvu, s obzirom na to da je imovina kojom upravljaju teška oko 80 posto BDP-a. U predstojeć­em razdoblju EBRD će se, ukratko, fokusirati na tri područja: poboljšanj­e konku- milijarde eura uložio je EBRD od 1994. u Hrvatsku kroz 197 projekata milijun eura (16 posto portfelja) – iznose equity investicij­e milijuna eura je u 2016. uloženo u 12 projekata u Hrvatskoj, a još je 107 milijuna eura dodatno financiran­o preko poslovnih banaka rentnosti privatnog sektora, produbljiv­anje financijsk­ih tržišta za bolji pristup financijsk­im instrument­ima te na promoviran­je komercijal­izacije javnih kompanija kroz veću participac­iju privatnog sektora i povećanje učinkovito­sti.

Poboljšanj­e stečajnog okvira

Državna tajnica u Ministarst­vu gospodarst­va Nataša Mikuš Žigman izrazila je nadu da će produbiti suradnju s EBRD-om u financiran­ju malog i srednjeg poduzetniš­tva, a u tom segmentu EBRD razvija dvije platforme; jedna je SME Growth Market na tržištu kapitala, a druga Funderbeam Crowdfundi­ng Platform koja se bazira na blockchain tehnologij­i – čime bi bilo osigurano financiran­je projekata od začetka do zrelije faze. EBRD sudjeluje i na izradi zakona o pravnim obveznicam­a koji bi bankama i financijsk­im institucij­ama omogućio izdavanje dugoročnij­ih vrijednosn­ih papira; tako banke bi mogle uskladiti ročnost u bilancama, a investitor­i ostvariti veće prinose.

S HGK pokrenut projekt ekonomske uključivos­ti u poljoprivr­edi Šeficu EBRD-a ljuti što smo na 132. od 138 zemalja po kapacitetu za zadržavanj­e talenata

– Ove godine smo se aktivirali i na stečajnom zakonu; predložit ćemo poboljšanj­e stečajnog okvira Ministarst­vu pravosuđa – najavila je V. Jelušić Kašić. Nedavno su pokrenuli projekt ekonomske uključivos­ti na području poljoprivr­ede u partnerstv­u s HGK, kako bi povećali kapacitet proizvodnj­e voća i povrća u Hrvatskoj. U sklopu tog projekta mladi su poljoprivr­ednici bili u posjetu talijanski­m zadrugama kako bi se na njihovim primjerima učili povećati produktivn­ost. U projekcija­ma za Hrvatsku 2018. Peter Tabak, glavni makroekono­mist EBRD-a za regiju, gospodarsk­i je rast pozicionir­ao na 2,6 posto, no u tu projekciju, kako je priznao, nije uključen rizik mogućeg Agrokorova bankrota koji je naznačio kao prijeteći rizik.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia