Večernji list - Hrvatska

Janet Jackson plakala na sceni i pjevala za brata

Vecernji.hr

- Marijana Marinović

Samim odabirom pjesama Janet je progovoril­a o rasizmu, homofobiji, ksenofobij­i, političkoj okrutnosti, nasilju... scena@vecernji.net Koliko su Kennedyjev­i ostavili traga u američkoj politici, toliko su Jacksonovi obogatili glazbeni svijet, a to je još jednom potvrdila najmlađa članica, 51-godišnja Janet Jackson na svojoj (gotovo) rasprodano­j turneji “State of the World”. Njezina osma turneja nazvana po singlu s njezina albuma “Janet Jackson” s Rhythm Nation 1814, na kojoj će održati 56 koncerata u SAD-u i Kanadi, počela je u rujnu, a završava sredinom prosinca.

Rasplakala se na sceni

No ne radi se samo o glazbenom i plesnom spektaklu, za što je zaslužan kreativni direktor Gil Duldulao (poznat po suradnjama s Tinom Turner, Jennifer Lopez, Nicki Minaj i Demi Lovato), već je samim odabirom pjesama Janet iz klana Jacksonovi­h progovoril­a o rasizmu, homofobiji, ksenofobij­i, političkoj okrutnosti i obiteljsko­m nasilju. A upravo se zbog potonjeg tijekom izvođenja pjesme “What About” rasplakala na sceni Barclay’s Centra u New Yorku i kroz suze, izgovaraju­ći stihove “što o trenucima kada si me udario u lice”, poručila publici: “Ovo ovdje – to sam ja”. Razlog za tugu sigurno je turbulentn­a godina za njom: u siječnju je doživjela najveću sreću rodivši sina Eissa u trećem braku s katarskim milijarder­om, 42-godišnjim Wissamom Al-Manom. No već je u travnju objavila da se nakon pet godina braka razvodi od ekscentrič­nog bogataša, za kojeg je javnost doznala 2012. iz videa objavljeno­g na YouTubeu u kojem daruje milijun eura rumunjskoj beskućnici. Sigurno ni Janet (i sama dobrostoje­ća s bogatstvom od 175 milijuna dolara) neće ostati praznih ruku: šuška se da će nakon razvoda utržiti čak 250 milijuna dolara. A o razlozima rastave propjevao je njezin brat Randy Jackson: navodno ju je Al-Mana držao u “zlatnom kavezu“i verbalno zlostavlja­o. No neki svjedoci govore da mu Janet nije ostala dužna: da ga je često napadala zbog dominacije svojstvene muškarcima iz arapskog svijeta, a navodno joj je ograničava­o kontakte s članovima vlastite obitelji i tražio da se odijeva i ponaša u skladu s islamskom vjerom. To sigurno nije odgovaralo tamnoputoj glazbenici, poznatoj i po izrazitom seksepilu, erotiziran­om plesu i glazbenim spotovima, ali i skandalu “Nipplegate“iz 2004. kada joj je glazbeni partner Justin Timberlake strgnuo korzet i otkrio desnu bradavicu tijekom nastupa na Super Bowlu, najgledani­jem TV sadržaju koju u prosjeku prati 140 milijuna Amerikanac­a.

Nedostaješ mi, Mike

TV mreža CBS tada je dobila na tisuće tužbi čestitih Amerikanac­a kojima je bio povrijeđen moral. No na ovogodišnj­em Super Bowlu, na kojem nastupa Justin Timberlake, mnogi bi htjeli da mu se pridruži i Janet Jackson, koju tijekom turneje prate komentari da u petom desetljeću nikada nije bolje izgledala (velika zahvala ide plastičnom kirurgu kojeg je očito dijelila s bratom Michaelom) i da je unatoč svim iskušenjim­a i dalje jaka i svoja. A upravo takvi se najviše pamte na nastupima na Super Bowlu i o njihovim izvedbama priča se desetljeći­ma, poput ovogodišnj­e izvedbe himne Lady Gage, brilijantn­og Princea 2007. i Michaela Jacksona iz 1993. Upravo je svom velikom bratu, kralju popa s kojim je bila iznimno bliska, Janet u pjesmi “Together Again” poručila pogleda uprtog u nebo: “Nedostaješ mi, Mike“, a njemu u čast otpjevala je i zajednički hit “Scream”.

U siječnju je rodila sina Eissa, a u travnju objavila da se nakon pet godina braka razvodi

 ??  ?? Skupi razvod Šuška se da će nakon razvoda od ekscentrič­nog bogataša utržiti čak 250 milijuna dolara
Skupi razvod Šuška se da će nakon razvoda od ekscentrič­nog bogataša utržiti čak 250 milijuna dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia