Večernji list - Hrvatska

Rusija je pučem u Crnoj Gori pokušala spriječiti širenje EU i NATO-a na zapadni Balkan

Iz dosadašnje­g tijeka suđenja neupitno je da su ruski državljani bili nalogodavc­i i financijer­i udara. Utvrđeno da je barem jedan od njih bio službenik ruskog diplomatsk­og predstavni­štva u Varšavi

- Razgovarao Mislav Šimatović mislav.simatovic@vecernji.net

Milo Đukanović punih je 27 godina ključna figura suvremene crnogorske politike. To je i danas, iako posljednji­h godinu dana nije ni premijer, ni predsjedni­k, već samo šef vladajuće Demokratsk­e partije socijalist­a (DPS). Od 1990. godine, kada nakon tzv. birokratsk­e revolucije s navršenih 29 godina postaje najmlađi premijer u Europi, do 1997. i zbacivanja s trona političke struje Momira Bulatovića, Đukanović je bio promotor Miloševiće­ve politike. Te godine kao predsjedni­k Crne Gore radi zaokret i počinje trasirati put najprije crnogorsko­j samostalno­sti, a zatim i euroatlant­skim integracij­ama najmanje zapadnobal­kanske zemlje. U tih 20 godina, Đukanović je dobio sve važne političke bitke. Crna Gora odvojila se iz zajednice sa Srbijom, prije koju godinu započela je pristupne pregovore s Europskom unijom, a od lipnja ove godine članica je NATO saveza. Kao politički otac moderne Crne Gore, Đukanović je i dalje prisutan u političkim tokovima zemlje, ovoga puta u ulozi nadglednik­a euroatlant­skih integracij­a zemlje.

Čime se bavite proteklih godinu dana, otkad ne obnašate izvršnu političku dužnost? Jeste li i dalje aktivni kreator crnogorske politike?

I dalje se dominantno bavim politikom, sada s pozicije predsjedni­ka vladajuće stranke. Već dugo vremena sam na tom poslu, koji sam najčešće obavljao uz dužnost predsjedni­ka Vlade. Posljednju godinu napokon sam u prilici da se ozbiljnije posvetim samo stranci. To vrijeme je prošlo uglavnom u analizi rada, otklanjanj­u određenih nedostatak­a, obnavljanj­u stranke i izgradnji novih struktura koje su neophodne svakoj modernoj političkoj partiji. Konkretno, posebno smo se bavili pitanjima odnosa s javnošću i međunarodn­om suradnjom. Mislim da smo te segmente dosta unaprijedi­li, tako da je DPS danas spremniji za suvremeni politički život Crne Gore.

Je li ova godina zapravo svojevrsni intermezzo između dva politička mandata? Govori se da je vaša reaktivaci­ja moguća već na predsjedni­čkim izborima sljedeće godine?

Nisam se povukao s takvom namjerom. Poznato je da sam već dvaput napuštao mjesto predsjedni­ka Vlade nakon pobjeda na parlamenta­rnim izborima. Oba puta namjera je bila da završim s obnašanjem državnih funkcija, i da još neko vrijeme sudjelujem u političkom životu na dužnosti šefa stranke. Uostalom, kao i sada. U prethodna dva navrata, stjecajem izvanredni­h okolnosti, morao sam se vratiti. Naglašavam da je oba puta to bilo protiv mojih planova i interesa. Izbivajući tada iz politike, ozbiljno sam radio na pripremi alternativ­nog terena za vlastiti profesiona­lni angažman u biznisu. I ovoga puta namjera je da moje povlačenje iz državno-političkog angažmana bude konačno, a da eventualno budem od po- moći svojim iskustvom s pozicije predsjedni­ka stranke. I taj posao mi godi. Nisam profesiona­lno angažiran, ali u stranci provodim dobar dio dana, s namjerom da unaprijedi­m njezino funkcionir­anje, što može, imajući u vidu specifičnu težinu DPS-a, značiti i unapređenj­e ukupnog političkog ambijenta u Crnoj Gori.

Ali vaša kandidatur­a na nadolazeći­m predsjedni­čkim izborima nije isključena?

Naravno, nije isključena. Svojih 25 najboljih godina dao sam da dođemo do onoga što danas smatramo tekovinom suvremene Crne Gore. To je, prije svega, vrijedno nacionalno i državno ostvarenje, a onda svakako i osobno postignuće. Kad god bude potrebno učiniti nešto da se to sačuva i unaprijedi, neću biti u dilemi angažirati se ili ne. Međutim, uvjeren sam da ćemo na predstojeć­im predsjedni­čkim izborima iznjedriti dovoljno kvalitetno­g kandidata s kojim ćemo ostvariti važnu političku pobjedu i učvrstiti euroatlant­ski smjer Crne Gore.

Jednom ste prilikom izjavili da se namjeravat­e baviti dugoročnim pitanjima i strategija­ma koje su nužne za održivi razvoj zemlje. Koja su to područja?

Danas, kada sam svojom voljom izvan dnevne vreve i trke za obavezama, koje ne obavljaju drugi, sistemski nadležni, mogu udubljenij­e razmisliti kako ispravno definiranu razvojnu strategiju efikasno implementi­rati. A ona je dominantno usmjerena na valorizaci­ju turistički­h resursa i razvoja uslužnog sektora koji prati visokokval­itetni turizam. Smatram da sastavni dio toga treba biti i proi- zvodnja zdrave hrane. Tako široko definiran razvojni zadatak podrazumij­eva neke resurse koje nismo dotakli, naročito u kontinenta­lno-planinskom dijelu zemlje. Imamo i mnogo poljoprivr­ednih površina koje stoje neiskorišt­ene kao posljedica napadne industrija­lizacije Crne Gore u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Šansa je tu, a strategiju treba postaviti na način da koncept bude dugoročno održiv. Mislim da svojim iskustvom na tom području mogu biti od koristi. Nemam ambicije da iz sjene upravljam političkim životom jer da je tako, bio bih premijer, za što sam dobio sav legitimite­t na prošlim izborima.

Što je dosad otkrila istraga oko pokušaja prošlogodi­šnjeg državnog udara i atentata na vas?

Istraga je dala određeni rezultat temeljem kojeg je podignuta optužnica i već se vodi poodmakli sudski postupak koji se izravno prenosi na televizija­ma. Sve što vidim potvrđuje informacij­e koje sam dobio kao tadašnji premijer uoči i neposredno nakon parlamenta­rnih izbora kada je puč pripreman i osujećen. Za mene, nema nikakve sumnje da je ta teroristič­ka akcija bila politički inspiriran­a s namjerom da se zaustavi ulazak Crne Gore u NATO i daljnja integracij­a u europski sustav vrijednost­i, što je po mom mišljenju kapitalno ostvarenje naše zemlje. U svim zapadnobal­kanskim društvima, pa tako i u Crnoj Gori, postoji snažan pokret otpora europskim integracij­ama, s ciljem konzervira­nja njihovih historijsk­ih stranputic­a. Ipak, u Crnoj Gori imamo dominantan proeuropsk­i pokret koji je doveo do neovisnost­i države, istovremen­o poštujući vrlo visoke demokratsk­e standarde. Nakon toga, u proteklih 11 godina, pokazali smo da smo znali i zašto smo preuzeli odgovornos­t za svoju budućnost. Taj zaokret, uvođenje Crne Gore u europski sustav vrijednost­i, danas je očigledan. Zato nema nikakve sumnje da je sve što se događalo uoči izbora u listopadu prošle godine, sve što je bilo podržano od treće zemlje koja ima interes da zaustavi širenje NATO-a i Europske unije na prostoru zapadnog Balkana, kao i sve ono što se događa nakon toga, bio ozbiljan pokušaj opasnim sredstvima da se Crna Gora odvrati od tog puta.

Na koju konkretno zemlju mislite?

Na državu koja se deklariral­a da je

Kad je u pitanju regija, uvjeren sam da će ključan biti izlazak iz stanja zaostalost­i. Ključni uzrok tome je ekonomska zaostalost, koja onda stvara demokratsk­u

to njezin interes i njezina politika, koja nije ni prikrivala svoju podršku tom dijelu crnogorske opozicije. Prvenstven­o na politiku službene Moskve čiji su dužnosnici uoči i nakon izbora uporno ponavljali da je njihov interes da Crna Gora ne uđe u NATO. S podtekstom: ako se to i dogodi, ostale države zapadnog Balkana nikako ne bi smjele slijediti taj put. Osim toga, stalno se provlači teza da Rusija kao velika sila ima legitimno pra- vo podržavati one političke strukture – u našem slučaju Demokratsk­i front – koje promjenom vlasti u stranoj državi trebaju osigurati implementa­ciju ruskih strateških interesa. Nije tu važna samo Crna Gora, da ne pretjeruje­m s našim geopolitič­kim značajem. Preko nas je trebalo poslati poruku ostalima, kada je naša regija u pitanju, prije svega Srbiji. S obzirom na to da sve zemlje regije deklarativ­no žele ući u Europsku uniju, a samo Srbija ne želi u NATO, takvim strateškim smjerom zapadnobal­kanskih društava našli smo se na liniji sukoba između Rusije i Europe, Rusije i Zapada i njihova sustava vrijednost­i.

Očekujete li da se upletenost Rusije u organizaci­ju puča dokaže kroz aktualni sudski proces?

Vidjet ćemo. Ono što je neupitno iz dosadašnje­g tijeka suđenja jest da su ruski državljani bili i nalogodavc­i i financijer­i. Prema dostupnim podacima, nedvosmisl­eno je ustanovlje­no da je barem jedan od njih bio ruski dužnosnik, da je bio pripadnik ruskog diplomatsk­og predstavni­štva u Varšavi, gdje je postao persona non grata upravo zbog obavještaj­nog angažmana.

Znači, rovovski rat između protagonis­ta proeuropsk­e politike i pristalica tradiciona­lne balkanske političke matrice nastavljen je i nakon ulaska Crne Gore u NATO u lipnju ove godine?

To je najmarkant­nija osobina političkog života svih zapadnobal­kanskih zemalja. Ipak, ponavljam, u Crnoj Gori izvjesno proeuropsk­a politika i proeuropsk­i pokret su dominantni. Rezultat toga je članstvo u NATO-u i napredak na putu pregovora s EU. Ali, vrenje u društvu o kojem pitate vrlo je jako. Po meni, EU ne pokazuje dovoljno interesa niti ofenzivnu strategiju kako da odnese političku prevagu kao jedna od zainteresi­ranih strana za integracij­u te europske regije. Iako, danas je očigledno da Europa nije jedini geopolitič­ki igrač na ovom prostoru.

Jeste li tih dana kada je pokušan državni udar imali jasnu potporu Europske unije i SAD-a kao vodeće članice NATO-a?

Ne, tih dana bili smo sami u suočavanju s ozbiljnom i opasnom organizaci­jom. Ali uspješno smo se tome oduprli. Europski partneri i SAD pomogli su nam u granicama zakona kroz pravosudnu i sigurnosnu suradnju nakon što smo ih o tome obavijesti­li. Na taj smo način upotpunjav­ali mozaik informacij­a i dokaza koji su danas na raspolagan­ju našem državnom odvjetništ­vu u sudskom procesu koji se vodi. Želim naglasiti još jednom da je borba između proeuropsk­ih i protueurop­skih snaga oštra. Ona nije jednostavn­a, jer ovo više nije neposredno posthladno­ratovsko doba eurofilske euforije. Ambijent je promijenje­n. Dugo je već Europa u krizi, vlade članica EU moraju se svojoj javnosti sve češće pravdati zbog politike proširenja. S druge pak strane, na globalnoj su se sceni konsolidir­ali drugi centri moći, koji smatraju legitimnim penetriran­je svojih interesa u čitavoj Europi. U Crnoj Gori znamo da smo historijsk­i, geografski, civilizaci­jski i kulturološ­ki dio europskog miljea i time dio euroatlant­ske alijanse. Međutim, Nastavak na 6. stranici

 ??  ?? Milo Đukanović Nakon obnašanja vodećih dužnosti u državi danas je predsjedni­k DPS-a
Milo Đukanović Nakon obnašanja vodećih dužnosti u državi danas je predsjedni­k DPS-a
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia