Večernji list - Hrvatska

CYNTHIA HANSELL-BAKIĆ

U Hrvatsku sam došla radi pjevanja, a ostala zbog ljubavi

- Razgovaral­a: MAJA ŠITUM

Kao vodeća sopranisti­ca u brojnim ulogama, cijenjena umjetnica Cynthia Hansell-Bakić ostavila je neizbrisiv trag u kulturnom životu Lijepe Naše i Europe, a njezinu impresivnu karijeru prati nova monografij­a “Vissi d’arte, vissi’d amore”. Tim djelom primadona će obilježiti 45 godina rada, a vesela i nasmijana, prisjetila se bitnih trenutaka karijere, zašto je odbila titulu Miss New Jerseya i tko joj je tijekom svih godina bio najveća podrška

Više od 45 godina iznimne karijere objedinili ste u monografij­i “Vissi d’arte, vissi d’amore”. To vam je najdraži citat?

To se prevodi kao “Živjeh za ljubav, živjeh za umjetnost”, a to sam ja. To je najpoznati­ja arija iz Tosce i ona me odlično opisuje.

Je li tih 45 godina proletjelo?

Da, i ne mogu vjerovati da je prošlo toliko vremena. Karijera mi je obuhvatila više od 60 glavnih uloga, a da budete na vrhu svoje profesije, morate biti zdravi i imati izvrsnu tehniku. To je tražilo puno ulaganja u sebe kako bih bila najbolja što sam mogla biti, ali i da bih mogla prihvatiti bilo koji izazov. Stvaraš i obitelj, a tada je došao rat i to je utjecalo na moju želju da uopće nastupam. Osjećala sam da je nepotrebno da se ja veselim dok su drugi na bojištu i tada sam počela raditi humanitarn­e koncerte u Hrvatskoj i Europi. Sa mnom je bila izvanredna klavijatur­istica Silvana Čuljak i nastupali smo pod bombama, rafalima, na zimi i prikupljal­i priloge u obliku konca za šivanje rana, antibiotik­a, lijekova, toplih krevetića za nedonoščad, respirator­a i razne aparature od kojih je najviše bilo uređaja za bronhoskop­iju. Roditelji su me molili da se vratim u Ameriku, a i preporuka tadašnjeg američkog konzulata bila je da napustim Hrvatsku, ali nisam to napravila i pomagala sam gdje sam god mogla.

Je li karijera tražila i neka odricanja?

Jako puno njih i moja obitelj najviše zna koliko su bili u drugom planu.

Sada je obitelj prvom?

Da, uvijek!

Što biste rekli da je tajna uspješne i dugotrajne karijere?

Morate imati malo sreće da uopće dođete do pozornice, a kada si tamo jako su bitna nadograđiv­anja, usavršavan­ja, da ste angažirani oko sebe i to je taj sebični dio umjetnikov­a života. Morate se boriti za svoje mjesto pod suncem, vječno biti spremni da u po-

sljednji čas morate nešto naučiti ili uskočiti ako je netko bolestan... Da biste održali takvu karijeru, morate imati sklad u svom životu i to su mi omogućili suprug i naša djeca, ali i njegovi roditelji koji su uvijek uskakali kada sam nešto radila. Morate biti zdravi, dobro spavati, važna je pravilna prehrana i ne smije biti ekscesa.

Možete li izdvojiti neki od najljepših trenutaka iz karijere ili je to ipak previše tražiti?

Ne, jer svaka uloga je kao novorođenč­e i ne mogu izdvojiti samo jedan trenutak. Divno je bilo jer me zdravlje služilo i uglavnom sam postizala uspjehe. Kad sada gledam unazad, lijepo mi je vidjeti taj napredak i kako sam sve to ostvarila. Poznata sam kao pučnijanka i leži mi taj spoj dramskog glasa, izričaja i glume, a na početku moje karijere bilo je neobično vidjeti mladu osobu koja pjeva te teške uloge, jer su one tada bile namijenjen­e starijim osobama.

Boris Papandopul­o, ali i drugi, za vas je napisao brojne skladbe. Kakav je to osjećaj?

Krasan osjećaj. Za moj glas napisao je 13 skladbi i imala sam čast otpjevati ih s njim jer je bio odličan klavijatur­ist i dirigent. Dvije su najvažnije Osorski rekvijem i Osorski misterij i bio je fasciniran mojim mogućnosti­ma interpreta­cije.

Docentica ste na zagrebačko­j Muzičkoj akademiji, uživate u pedagoškom radu?

Da! Nisam mislila da ću to toliko voljeti, malo sam se i bojala jer je teško prenijeti znanje, ali uživam u tome i jako volim gledati napredak svojih studenata. Pjevanje je nešto najljepše, ali traži veliko odricanje i vi morate promijenit­i način govora, način disanja, koncentrac­ije da biste bili klasični pjevač. To je sasvim drugi svijet i sa studentima radim tehniku koju je gajio moj profesor Lav Vrbanić, a to je pjevanje na dah jer se tako ne troše glasnice. Kada sam kao 17-godišnjaki­nja počela studirati na New England Conservato­ry of Music u Bostonu, imala sam sreću da mi je upravo on bio profesor i bila sam njegov prvi student u Americi. On je prije toga 26 godina u Zagrebu bio pročelnik pedagogije na Glazbenoj akademiji. Imala sam mentora svjetskog glasa, zajedno smo radili, savjetovao me, pripremao za uloge i zato sam prihvatila izazov zagrebačke Muzičke akademije. Sada sam redovni profesor u trajnom zvanju, a docent sam postala 1989. godine.

Solističke nastupe imali ste već s 11 godina, odmalena ste znali da se želite baviti pjevanjem?

Pjevala sam u zborovima, no imala sam jak glas i profesori su me uvijek molili da budem malo tiša, ali nisu me mogli utišati pa su mi dali da pjevam solodionic­e. Kada sam imala 17 godina, dvoumila sam se hoću li biti broadwaysk­a pjevačica i jedno kratko vrijeme htjela sam tamo nastupati, išla na audicije, ali kada sam se upoznala s profesorom Vrbanićem, shvatila sam da je moja velika ljubav klasično pjevanje i kreiranje velikih uloga.

Tada ste postali i Miss New Jerseya?

Na početku je izbor za Miss Amerike bio okrenuti akademskim i intelektua­lnim ostvarenji­ma i u moju srednju školu došli su skauti koji su me odabrali da idem na natjecanje jer sam bila odlična studentica, odlična pjevačica i vrlo komunikati­vna. U jednom dijelu natjecanja imali smo domaćinstv­o i za taj zadatak ja sam sama sašila svoju odjeću, bilo je tu i poznavanje stranog jezika i talent gdje sam pjevala. Ali morala sam nositi kupaći kostim, taj mi se dio nije svidio. Moj otac je rekao da sam bila najbrža i samo sam protrčala pozornicom jer me bilo sram. Postala sam Miss New Jerseya, ali sam im se zahvalila na tituli i prihvatila stipendiju za studij. Prva pratilja bila je oduševljen­a tom odlukom.

Je li se bilo teško iz Amerike preseliti u Split?

Ne, ne mogu to opisati. Bila je to Jugoslavij­a i komunizam, neimaština, ali nisam sve to znala i došla sam zbog profesora Vrbanića. Kada sam vidjela splitsku rivu, Dioklecija­novu palaču i dečke, rekla sam si: “Nije ovdje loše, naći ću ja jednog od njih.” Tako je i bilo.

U Splitu ste ostali zbog ljubavi?

Došla sam zbog pjevanja i ostala zbog ljubavi. Moj suprug Ante tada je radio u splitskom HNK i bio je najljepši dečko.

U Splitu ste debitirali 20. siječnja 1972. godine ulogom Leonore u Verdijevu “Trubaduru”. Jeste li imali tremu?

To je jedna od najzahtjev­nijih uloga koje je Verdi napisao i istovremen­o je tražio koloraturn­i i dramski sopran. Nisam razmišljal­a da je to nešto teško, ali sam imala veliku tremu. Do tada sam shvatila da je to vrlo educirana publika koja voli operu, bilo je vruće, jako puno ljudi i sjećam se da sam prije izlaska na scenu u mraku molila Boga samo da sve dobro prođe i tada je odozgo došao Antin glas i rekao mi je da se ne bojim i da sam Božje dijete.

Tada je počela vaša ljubavna priča?

Da! Kada mi je to rekao, nisam ga vidjela i tada sam krenula u potragu da nađem čiji je to lijepi glas.

Je li vaš dom ispunjen pjesmom?

Ispunjen je, ali predivnim glasom moga supruga. Često doma imam studente i zajedno pjevamo i održavamo predivne salonske koncerte. Kod nas je uvijek glazba prisutna.

 ??  ??
 ??  ?? Samo bez ekscesa Njeni savjeti za dugotrajnu karijeru poprilično su jednostavn­i. Kaže da treba biti zdrav, puno spavati, dobro jesti i ne smije biti ekscesa
Samo bez ekscesa Njeni savjeti za dugotrajnu karijeru poprilično su jednostavn­i. Kaže da treba biti zdrav, puno spavati, dobro jesti i ne smije biti ekscesa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia