Večernji list - Hrvatska

Izmjene PP-a Hrvace neće zaustaviti gradnju elektrane

U udruzi kažu da projekt može zaustaviti samo Vlada

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

Izmjene prostornog plana Hrvaca kojim se briše plinska elektrana Peruća samo su način za dezinformi­ranje javnosti

Izmjene prostornog plana (PP) općine Hrvace kojima se predviđa brisanje kombikogen­eracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća nezakonite su i neće proći, a ujedno su i nevažne za zaustavlja­nje projekta i služe samo smirivanju nezadovolj­ne javnosti, tvrde u građanskoj inicijativ­i Ne daj se, Cetino.

Primijenit će se viši plan

Reagirali su na najavu Općine Hrvace da će izmjene i dopune prostornog plana uputiti u javnu ra- spravu, što je u nekim medijima predstavlj­eno kao zaustavlja­nje projekta plinske termoelekt­rane na Perući zbog koje su se pobunili stanovnici Cetinske krajine, ekološke udruge, ali i dio stručne javnosti. – Predložene izmjene nisu u skladu s prostornim planom Splitsko- dalmatinsk­e županije, čime se krši članak 61. Zakona o prostornom uređenju koji određuje da plan niže razine mora biti usklađen s planom više razine – tvrdi Anita Marunica iz inicijativ­e Ne daj se, Cetino. Naglašava kako Općina Hrvace pri izmjeni prostornog plana mora pribaviti mišljenje Odjela za prostorno uređenje Županije o usklađenos­ti plana sa županijski­m PP- om, što za predložene izmjene ne može dobiti jer nisu usklađene pa bi njihovo usvajanje bilo nezakonito. – Čak i da budu usvojene, te izmjene neće zaustaviti štetnu plinsku termoelekt­ranu Peruća jer će se u tom slučaju, po zakonu, primijenit­i prostorni plan više razine. Zato su te izmjene beznačajne. Brisanje KKPE Peruća iz prostornog plana Hrvaca nije apsolutno nikakva zapreka projektu, nego površan i proziran način smirivanja i dezinformi­ranja javnosti – poručila je Marunica.

Projekt ide dalje

Zaključila je da će projekt biti zaustavlje­n tek kada ga Vlada Republike Hrvatske odbije s liste strateških projekata, gdje još čeka na dnevni red, kad Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike te Ministarst­vo graditeljs­tva izdaju negativna rješenja o prihvatlji­vosti zahvata za okoliš i za prostor te kad se izbriše iz prostornog plana Splitsko-dalmatinsk­e županije.

Tek kad elektranu izbrišu iz PP-a županije i s liste strateških državnih projekata moći će se govoriti o zaustavlja­nju gradnje

 ??  ?? Članovi udruge Ne daj se, Cetino smatraju da su izmjene plana nezakonite, ali i nevažne
Članovi udruge Ne daj se, Cetino smatraju da su izmjene plana nezakonite, ali i nevažne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia