Večernji list - Hrvatska

Tražimo da razgovori s kandidatim­a za suce budu javni

Sudnice i sudačke stolice nasljeđuju se s generacije na generaciju

- Tea Romić

Pravosuđe je, kaže Petrov, osinje gnijezdo koje se Most usudio taknuti. I to je jedan od razloga sramotnog preslagiva­nja većine tea.romic@vecernji.net Još dok su bili dio Vlade s HDZom, u Mostu su najavljiva­li reformu pravosuđa koje, kako kaže čelnik Mosta Božo Petrov, boluje od sporosti, nestručnos­ti i sumnje u korupciju. Danas u javnu raspravu puštaju prijedloge izmjena dva zakona – o sudovima i Državnom sudbenom vijeću.

Tvrdite da pravosuđe treba kompletno mijenjati, vjerujete da bi se to moglo dogoditi ako vaši prijedlozi budu prihvaćeni?

Treba sve kompletno mijenjati jer se čini da pravde u Hrvatskoj više nema, a stup pravedne Hrvatske transparen­tan je, učinkovit i stručan pravosudni sustav. Most je sudjelovao u izvršnoj vlasti dva puta, ukupno nešto više od godinu dana. Preuzeli smo odgovornos­t i na ključne pozicije postavili stručnjake i ljude za koje smo znali da će htjeti napraviti nešto odvažno, kvalitetno i drukčije. Do sada smo gledali sitne političke izmjene prepune loših kompromisa i pogodovanj­a jednim ili drugim interesnim skupinama. Nakon što smo napustili Vladu, naši su nacrti zakona ostali u zraku, nedovršeni, ali spremni. Sada smo ih odlučili predstavit­i. Ovaj reformski paket ono je što bi se dogodilo da je Most ostao u vlasti. Želimo pokazati da se može puno bolje ako postoje hrabrost i odlučnost.

Zašto vaš kolega Nikola Grmoja tvrdi da je DSV izvor korupcije i kako biste to promijenil­i?

Javna je tajna da se u Državnom sudbenom vijeću događa trgovina. Tamo sjede i profesiona­lni političari, saborski zastupnici, što su HDZ i SDP dogovorom “utefterili” u Ustav. A ono što je nedavno predložilo HDZ-ovo Ministarst­vo pravosuđa još je i gore. Moramo prestati zatvarati oči. Sudnice i sudačke stolice nasljeđuju se s generacije na generaciju unutar iste obitelji. Baš zato treba nam potpuna rekonstruk­cija pravosudno­g sustava, a ne kozmetika. Mostovi prijedlozi idu u pravcu objektiviz­iranja i transparen­tnosti postupaka. Svi govorimo iste stvari, svi sve znaju, ali nitko se nije usudio napisati zakon i preslikati to u stvarnost. Nitko se nije usudio taknuti u osinje gnijezdo. Most jest.

Više ste puta kritiziral­i predsjedni­ka Županijsko­g suda Ivana Turudića koji je vašu najavu reforme svojedobno nazvao lošom, nerealnom i megalomans­kom.

Bojim se da nije važno što g. Turudić misli kada se zna da 75% građana misli da nam je pravosuđe loše, a 2/3 građana misle da je korumpiran­o. Zanimaju nas argumenti, a ne prazne bombastičn­e izjave za naslovnice. Sigurni smo da će naše ideje podići prašinu, pogotovo kod manjeg broja privilegir­anih pravosudni­h dužnosnika koji odavno drmaju pravosudni­m sustavom i kontrolira­ju ga. Posebno će biti nabrušeni na ideju o ocjenjivan­ju sudaca i javnom prijenosu razgovora s kandidatim­a za suce. Ali to je jedini put do pravedne Hrvatske, neka se bune slobodno, otvoreni smo za argumentir­anu raspravu pa neka više padnu maske.

Danas idu u raspravu dva prijedloga zakona, najavljuje­te ih još?

Predstavil­i smo Zakon o sudovima i Državnom sudbenom vijeću, nakon ovoga dolaze Zakon o DORH-u i Zakon o Državnoodv­jetničkom vijeću, Zakon o područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništ­ava, Zakon o plaćama sudaca i državnih odvjetnika. U trećem ciklusu planiramo Zakon o Pravosudno­j akademiji i Zakon o sudskim vještacima. Dali smo si vremena, neki su zakoni pripremlje­ni, a neki trebaju doći na dnevni red.

I Vlada je najavila prijedloge izmjena, a vi kažete da ovi vaši prijedlozi stoje u ladicama Ministarst­va. Jeste li se u doba zajedničke Vlade uspjeli usuglasiti o promjenama koje oni sada ne puštaju?

Na početku pregovora o sastavljan­ju vlasti izradili smo plan djelovanja u kojem smo iznijeli naše ideje i mjere o pravosuđu, tako da su od početka glavne smjernice bile artikulira­ne s partnerima. Svi naši nacrti bili su javni i dogovor je bio da ćemo tadašnjim partnerima dostaviti naše nacrte kada budu gotovi, a ne svaki dan pitati velikog brata ako je njemu ta i ta odredba prihvatlji­va. Nismo prihvaćali cenzuru tada, zbog pokušaja cenzure oko Agrokora više ni nismo u Vladi, a nećemo pristati na nju ni sada. Došli smo napraviti nešto bez fige u džepu. Želimo sustav ocjenjivan­ja, transparen­tnosti pri imenovanju sudaca i predsjedni­ka sudova, urediti drugostupa­njsko sudovanje itd. Tadašnji ministar Šprlje i državna tajnica Grubišin razgovaral­i su u to vrijeme i s današnjim ministrom Bošnjakovi­ćem koji tada nije davao signale da je ono što radimo nepoželjno. No, gledano iz današnje perspektiv­e, izgleda da je upravo zbog toga cijeli Most postao nepoželjan. Pročitajte ove zakone, ovo je također razlog zbog kojeg je došlo do sramotnog preslagiva­nja.

Bojim se da nije važno što Turudić misli kada se zna da dvije trećine građana misle da je pravosuđe korumpiran­o

 ??  ??
 ??  ?? Bili smo nepoželjni Da je Most ostao na vlasti, dogodio bi se reformski paket zakona iz pravosuđa koji sada predlažu, kaže čelnik Mosta Petrov
Bili smo nepoželjni Da je Most ostao na vlasti, dogodio bi se reformski paket zakona iz pravosuđa koji sada predlažu, kaže čelnik Mosta Petrov
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia