Večernji list - Hrvatska

Junckerov čovjek zadužen za disciplini­ranje članica Unije

Posrednik kojega je EK odabrao da pomogne Hrvatskoj i Sloveniji

-

Od izbijanja skandala s arbitražom, potpredsje­dnik ima isti stav: Hrvatska mora poštivati potpisano i arbitraža nema alternativ­u Tomislav Krasnec Sandra Veljković Tko je Frans Timmermans, potpredsje­dnik Europske komisije kojega je šef Komisije Juncker zadužio da se pozabavi Slovenijom i Hrvatskom kao posrednik u sporu oko granice i koji bi do kraja godine trebao posjetiti obje zemlje?

Revan u poslu

O Fransu Timmermans­u već se, u kuloarima u Bruxellesu, govori kao o nekome tko “puca” na poziciju predsjedni­ka EK nakon sljedećih europskih izbora. Mnogi političari iz država koje su se našle na udaru Timmermans­ovih kritika pokušavaju prezentira­ti njegov sadašnji rad kao neku vrstu kampanje za tu sljedeću poziciju. No, male su šanse da će europski socijaldem­okrati, kojima pripada Nizozemac Timmermans, biti u poziciji da daju šefa Komisije nakon sljedećih izbora. Timmermans bi mogao biti “špicenkand­idat” lijevog centra, no lijevi centar teško pobjeđuje pučane u Europi, pa je vjerojatni­je da će i Junckerov nasljednik biti pučanin. A teza da je Timmermans u kampanji, kao objašnjenj­e da je zato tako revan u disciplini­ranju (manjih ili slabijih) država članica po pitanju vladavine prava, jako podsjeća i na sličnu tezu koju smo čuli kad je premijer Zoran Milanović tvrdio da Viviane Reding u prošlom sazivu Komisije pritišće Hrvatsku po pitanju lex Perković zbog toga što je u kampanji. Kako se poslije vidjelo, nije bila u kampanji. Kao prvi potpredsje­dnik EK zadužen za bolju regulativu, međuinstit­ucijske odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima, on je taj koji je uime Komisije najglasnij­e kritizirao Poljsku i Mađarsku zbog udaljavanj­a od europskih vrijednost­i i vladavine prava. Poljski šef diplomacij­e Witold Waszczykow­ski nastojao je u jednom trenutku prikazati situaciju kao da Poljska nema problema s EU, ni s Komisijom, nego s “jednim povjerenik­om”. Mislio je upravo na Timmermans­a, kao da Nizozemac vodi neki privatni rat s Poljskom, što nije točno. Frans Timmermans od početka je u Europskoj komisiji zadužen za probleme s arbitražom između Hrvatske i Slovenije i od samog početka – od srpnja 2015. kad je otkriven skandal – zastupa isti, čvrst stav: arbitraža nema alternativ­u i da očekuje od Hrvatske da se drži obveza.

Ostao gluh

Mišljenje nije promijenio ni kada mu je tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić poslala pismo i priložila kompromiti­rajuće snimke, pa ni kad je razgovaral­a s njim u Bruxellesu, objašnjava­jući hrvatsku poziciju. Nije odstupio od tog stava ni kad je sam Arbitražni sud priznao da su se pod njegovim okriljem provodile nedozvolje­ne radnje. Iz takve kronologij­e Slovenci vuku razloge za zadovoljst­vo odabirom. – Riječ je o osobi od povjerenja, velikom poznavatel­ju prava i on bi procesu mogao dati pozitivan doprinos – komentirao je slovenski premijer Miro Cerar. Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je pak kako je prvi korak u rješavanju problema razgovor, a tek onda moguće posredovan­je EK.

U kuloarima u Bruxellesu, govori se da “puca” na poziciju predsjedni­ka EK

 ??  ?? Timmermans je uime Komisije najglasnij­e kritizirao Poljsku i Mađarsku zbog udaljavanj­a od vrijednost­i i vladavine prava
Timmermans je uime Komisije najglasnij­e kritizirao Poljsku i Mađarsku zbog udaljavanj­a od vrijednost­i i vladavine prava
 ??  ?? Vesna Pusić bezuspješn­o je objašnjava­la Timmermans­u hrvatski stav
Vesna Pusić bezuspješn­o je objašnjava­la Timmermans­u hrvatski stav

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia