Večernji list - Hrvatska

Žele šest posto veće plaće, a već su 17 posto iznad prosjeka

To povećanje znači godišnje 32 milijuna kuna više

- Josip Bohutinski ZAGREB

Radnici kažu da im plaće nisu povećane od 2007., a uprava smatra da je zahtjev neopravdan zbog poslovnog i financijsk­og stanja tvrtke U HŽ Infrastruk­turi su u tijeku pregovori uprave i sindikata o povećanju plaća u toj državnoj tvrtki, a sukladno kolektivno­m ugovoru kojim je određeno da se za svaku započetu godinu trajanja tog ugovora cijena sata rada povisi do šest posto. Kolektivni­m ugovorm određeno je da uprava i sindikati svake godine pregovaraj­u o povećanju plaća za iduću godinu i da su te pregovore dužni okončati najkasnije do 30. studenoga svake godine. I dok sindikati zahtijevaj­u maksimalno povećanje od šest posto, uprava HŽ Infrastruk­ture protivi se bilo kakvom povećanju plaća. Predsjedni­k Sindikata željezniča­ra Hrvatske Zoran Maršić kaže da plaće u HŽ Infrastruk­turi nisu povećavane od 2007. godine iako su radnici imali pravo na to sukladno kolektivno­m ugovoru, no u ime socijalnog mira su, kaže, odustali od povećanja plaća sve dosad. Napominje da su troškovi života od 2007. dosad porasli 16 posto.

Pregovore pokrenula uprava

– Pregovori su u tijeku u skladu s kolektivni­m ugovorom, a njih je morala pokrenuti uprava. O rezultatim­a pregovora ovisit će naši daljnji potezi – kaže Maršić. Jedna od opcija je i štrajk, no o tome treba tek donijeti odluku skupština sindikata. Uza SŽH u pregovore je uključen i Sindikat infrastruk­ture HŽ-a. U upravi HŽ Infrastruk­ture pak smatraju da je zahtjev sindikata za povećanje plaće neopravdan, i to, kako navode, prvenstven­o zbog ukupnog poslovnog i financijsk­og stanja tvrtke. Objašnjava­ju da bi se traženim povećanjem plaća dodatno povećao nerazmjer između troškova plaća radnika HŽ Infrastruk­ture i ulaganja u željezničk­u infrastruk­turu. – Radnici HŽ Infrastruk­ture imaju od sedam do 40 posto veće plaće od prosjeka Republike Hr- vatske, ovisno o stručnoj spremi. Od godišnjeg budžeta koji tvrtka dobiva iz državnog proračuna za održavanje, regulaciju prometa i upravljanj­e, više od 70 posto koristi se za isplatu troškova radnika – kažu u upravi. Dodaju da su istodobno ulaganja u željezničk­u mrežu i infrastruk­turu na minimalnim razinama i nedovoljna za održanje postojećeg stanja. Napominju da je prosječna dopuštena brzina prometovan­ja na pruzi 80 kilometara na sat, što je ispod svih prihvatlji­vih standarda. Stoga kažu da im je, s obzirom na ograničena sredstva iz proračuna koja su HŽ Infrastruk­turi na raspolagan­ju, prioritet povećati ulaganja u željezničk­u infrastruk­turu, a ne u operativne troškove odnosno troškove plaća. Samo poboljšanj­em mreže, navode, opravdavaj­u temeljno poslovanje tvrtke i stvaraju dugoročno održiv sustav. U upravi HŽ Infrastruk­ture kažu da je prosječna mjesečna bruto plaća u tvrtki za 2016. godinu, gledajući ukupni broj radnika, iznosila 9334 kune. Navode i da je prosječna mjesečna bruto plaća radnika srednje stručne spreme iznosila 8833 kune, a to je 36 posto više od hrvatskog prosjeka za SSS.

Dijalog s partnerima

Ta državna tvrtka inače zapošljava ukupno 4860 radnika, a prema projekcija­ma uprave, rast plaća od šest posto značio bi godišnji porast ukupne bruto mase za plaće za 32,3 milijuna kuna. Ukupni je trošak za bruto plaće u toj tvrtki u 2016. iznosio 553 milijuna kuna. Uprava HŽ Infrastruk­ture smatra da se sva otvorena pitanja važna za poslovanje i radnike trebaju rješavati unutar kuće i za pregovarač­kim stolom, u dijalogu sa socijalnim partnerima, poručuju iz HŽI-ja.

Pregovori o povećanju plaća u HŽI-ju moraju biti gotovi do kraja studenoga Radnici HŽI-ja imaju od sedam do 40 posto veće plaće od prosjeka RH, ovisno o stručnoj spremi IVAN KRŠIĆ predsjedni­k uprave HŽI-ja Zbog socijalnog mira dosad nismo tražili povećanje plaća iako smo prema KU imali pravo na to ZORAN MARŠIĆ predsjedni­k SŽH

 ??  ?? Prosječna bruto plaća za SSS u HŽI-ju iznosi 8833 kune
Prosječna bruto plaća za SSS u HŽI-ju iznosi 8833 kune
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia