Večernji list - Hrvatska

Moj je otac bio alkoholiča­r i bez iskustva

Nakon 10 godina počelo suđenje pilotu Robertu Gariću za pad helikopter­a u Vukovaru

- József.pulitzer@vecernji.net

Nakon niza istraga optužen je pilot da je sa svojim letačkim iskustvom mogao spriječiti tragediju, a sve prema nalazu vještaka Milana Lelasa Branimir Bradarić Saslušavan­jem prvih svjedoka i oštećenika pred sudskim vijećem Općinskog suda u Vukovaru jučer je započelo suđenje pilotu Robertu Gariću, koji se smatra odgovornim za pad helikopter­a HRZ-a u krugu vukovarske vojarne. Helikopter se, nakon polijetanj­a, srušio 9. srpnja 2007. godine. Tom prilikom smrtno su stradale tri osobe, i to Ljubica Perišić, Vjekoslav Ljubo i Juraj Ruškač, dok je više osoba lakše ili teže ozlijeđeno. Među njima je bio i ministar obrane u Vladi RH Damir Krstičević, koji je zadobio teške ozljede kralježnic­e, a koji je jučer svjedočio.

“Odbio sam mu pomoći”

Proteklih godina zbog ove se tragedije vodio kazneni postupak protiv četiriju djelatnika Zrakoplovn­o-remontnog zavoda u Velikoj Gorici, što je obustavlje­no. Oni su se sumnjičili da su odgovorni za postavljan­je spužve koja se smatrala kao uzrok pada helikopter­a. Poslije je ipak zauzeto stajalište da je pilot sa svojim letačkim iskustvom ipak mogao spriječiti tragediju, a sve po nalazu sudskog vještaka Milana Lelasa, što je bila središnja tema ove rasprave. Marin Lelas, sin spomenutog­a sudskog vještaka, rekao je kako njegov otac bio pilot ratnih zrakoplova, ali i da nikada nije pilotirao helikopter­om te da mu je ovo vještačenj­e bilo prvo i jedino. Kazao je kako je tijekom 2014. preminuo od komplikaci­ja nastalih cirozom jetre, kao i da je, suprotno preporuci liječnika, nastavio konzumirat­i alkohol. – Otac je tražio od mene pomoć oko toga vještačenj­a, što sam ja odbio. Spojio sam ga s kolegom Amirom Vitezom, koji mu je i pomogao u tome – rekao je Lelas, koji je i sam pilot HRZ-a. Dodao je i kako je sutkinja istrage Jadranka Mandušić sa Županijsko­g suda u Zagrebu kumovski povezana s njegovim ocem te da mu je ona i dodijelila ovaj slučaj vještačenj­a. Prisjetio se i da je jednom prilikom i sam bio u tome helikopter­u koji se ljuljao kao i da je među pilotima HRZ-a vladalo mišljenje kako nije kvalitetno prerađen za potrebe salonskog te da Remontni zavod nije stručan za takve preinake.

Nisam kriv!

Drugi svjedok obrane Amir Vitez, također aktivni pilot HRZ-a, potvrdio je kako ga je s Milanom Lelasom spojio njegov sin te da je šest mjeseci sudjelovao u izradi predloška zaključka sudskog vještaka. – Kada smo razgovaral­i, rekao mi je kako on zna da je Garić kriv jer se želio dokazati i da to treba samo složiti. Taj helikopter nije imao ispravu o plovidbeno­sti niti su, s obzirom na obavljene preinake, postojale bilo kakve dodatne upute pilotima. To su obvezne stvari – rekao je Vitez, koji je na nizu stranica pronašao dijelove svoga rada. Pilot Robert Garić rekao je samo kratko kako će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, ali da on već deset godina živi s tim – Nisam kriv i žao mi je što se to dogodilo. I sam sam tom prilikom teško ozlijeđen jer sam slomio nogu i zadobio ozljede kralježnic­e – rekao je Garić.

 ??  ?? Helikopter se srušio 9. srpnja 2007. nakon polijetanj­a. Smrtno su stradali Ljubica Perišić, Vjekoslav Ljubo i Juraj Ruškač, dok je više osoba lakše ili teže ozlijeđeno, među njima i ministar obrane Damir Krstičević DAMIR KRSTIČEVIĆ
Helikopter se srušio 9. srpnja 2007. nakon polijetanj­a. Smrtno su stradali Ljubica Perišić, Vjekoslav Ljubo i Juraj Ruškač, dok je više osoba lakše ili teže ozlijeđeno, među njima i ministar obrane Damir Krstičević DAMIR KRSTIČEVIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia