Večernji list - Hrvatska

Zašto je nisu htjeli u novinskoj redakciji?

- Pripremila: Bojana Radović

Dok obilježava­mo 60. godišnjicu smrti velike hrvatske novinarke i književnic­e prisjetite se njezina života i djela 1. O životu Marije Jurić mnogo je toga bilo nepoznato, čak i datum rođenja. Dosad je najčešće spominjan 1. siječnja, ali uvidom u matične knjige u Hrvatskomu državnom arhivu ustanovlje­no je da je rođena 2. ožujka. Koje godine? a) 1870. b) 1873. c) 1879. 2. Djetinjstv­o je provela u Hrvatskom zagorju, školovala se u Zagrebu i Varaždinu, a na zahtjev majke udala se za: a) čovjeka kojeg nikada nije vidjela b) vlastelina na čijem je imanju obitelj stanovala c) suca koji je trebao riješti imovinski spor obitelji 3. Brak je trajao samo tri godine, a Marija je pobjegla zbog zahtjeva supruga da: a) prestane pisati b) hitno rodi dijete c) piše veličajući Mađarsku i mađaronski utjecaj na Hrvatsku 4. U listopadu 1896. izlazi prvi Zagorkin članak, odraz rodoljubno­g i društvenog revolta. Nakon toga, na preporuku biskupa Josipa Jurja Strossmaye­ra, ulazi u redakciju. Kojih novina? a) Jutarnjeg lista b) Obzora c) Večernjeg lista 5. Redakcija se protivila jer se bojala da će izgubiti publiku ako se sazna: a) da tu radi neka žena b) da tu radi žena koja piše ljubavne romane c) da tu radi žena koja je pobjegla od muža 6. Pokrenula je i uređivala prvi list u Hrvatskoj namijenjen isključivo ženama. Zvao se: a) Mila b) Svijet c) Ženski list 7. Pravu čitateljsk­u afirmaciju stječe ciklusom romana Grička vještica. Oni su izlazili u periodu: a) 1910. - 1912. b) 1912. - 1914. c) 1918. - 1920. 8. Jedan od njezinih pseudonima bio je: a) Marko Kraljević b) Ivan Kičmanović c) Petrica Kerempuh 9. “Vi ste uranili u svemu, i možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za Vas”, napisao joj je u “Pismu slavnim ženama” jedan poznati književnik. Koji? a) Pavao Pavličić b) Miro Gavran c) Zoran Malkoč 10. No, jedan drugi književnik nazvao je njezina književna ostvarenja “šundlitera­turom za kravarice”. Koji? a) Miroslav Krleža b) Tin Ujević c) Ksaver Šandor Gjalski

 ??  ?? Znate li koji je naš književnik njezina djela nazvao šundlitera­turom za kravarice, a koji je rekao da je žena za naša vremena?
Znate li koji je naš književnik njezina djela nazvao šundlitera­turom za kravarice, a koji je rekao da je žena za naša vremena?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia