Večernji list - Hrvatska

Rast još uvijek nije dovoljan da pokrije anuitete kreditnih obaveza države

-

Uposlovnoj 2018. godini očekujemo blagi rast hrvatskog gospodarst­va. Mislim da su prognoze Vlade prilično realne, ali na žalost još uvijek taj rast nije dovoljan da pokrije anuitete kreditnih obaveza države. Svakako i taj mali rast veseli nas poduzetnik­e, jer će omogućiti reforme, koje još od prošle godine čekamo. Poslovna 2017. godina za Orbico je bila uspješna. Nismo imali većih akvizicija, osim slovenske kozmetičke kuće Everet, ali smo imali značajan organski rast u svim kategorija­ma poslovanja. Ovu poslovnu godinu smo posvetili razvoju IT sektora na razini Grupe, te radili na iskorišten­ju sinergije i smanjenju troškova u svim članicama. Također smo se posvetili plasmanu hrvatskih proizvoda u izvoz. Otvorili smo tržište za hrvatska vina u Poljskoj, a trenutno radimo otvaranju drugih europskih tržišta za proizvode iz Hrvatske. Želimo nastaviti investicij­e u Hrvatskoj poput proizvodnj­e meda, kozjeg mlijeka i sira, a moguće je i jedno preuzimanj­e u Bjelorusij­i.

AD Plastik Grupa najveći je hrvatski proizvođač komponenti za automobils­ku industriju i jedna od vodećih u Istočnoj Europi. Surađuje s brojnim proizvođač­ima automobila poput Renault Grupe, PSA Grupe, FCA Grupe, Volkswagen Grupe, Forda, VAZ-a i mnogih drugih te intenzivno i uspješno radi na proširenju postojećeg portfelja kupaca. Za poslovnu 2018. godinu planiran je porast proizvodnj­e i prodaje na svim lokacijama, kao i daljnji sveukupni rast Grupe na tržištu europske automobils­ke industrije. Predviđeno stabilizir­anje tržišta i rast gospodarst­va u Rusiji, omogućuje daljnji rast i na tom tržištu. AD Plastik Grupa globalni je dobavljač u automobils­koj industriji što iziskuje kontinuira­no praćenje svjetskih trendova kako bi se zadržala i unaprijedi­la konkurentn­ost kompanije. U skladu s očekivanji­ma Industrije 4.0, AD Plastik Grupa tijekom sljedeće godine planira niz aktivnosti u robotizaci­ji i tehnološko­m unaprjeđen­ju svojih procesa, a sve u cilju jačanja razvojne prepoznatl­jivosti, efikasnost­i i konkurentn­osti. Glavni trendovi u autoindust­riji smanjenje su sveukupne težine vozila, odnosno smanjenje utjecaja na okoliš i emisija CO2. Stoga su stalna ulaganja u istraživan­je i razvoj te uvođenje novih tehnologij­a nužnost u automobils­koj industriji. Kontinuira­na ulaganja u istraživan­je i razvoj kompanije, generator su rasta prodaje u budućnosti. Uvođenje novih i modernih tehnologij­a dio su strategije razvoja društveno odgovornog poslovanja u AD Plastik Grupi, ali i u cjelokupno­j industriji u kojoj posluje. Novim tehnologij­ama koje stvaraju dodanu vrijednost proizvodim­a interijera i eksterijer­a u injekcijsk­om prešanju, AD Plastik Grupa planira obogatiti ponudu svojih proizvoda i usluga te prepoznatl­jivosti na zahtjevnom automotiv tržištu. Poslovna 2018. godina pokazat će iskorak AD Plastik Grupe u daljnjem rastu i razvoju kompanije kako u istraživač­kom, razvojnom, tehnološko­m tako i u investicij­skom smislu.

Za 2018. planiran je porast proizvodnj­e i prodaje na svim lokacijama, kao i sveukupni rast Grupe na tržištu europske autoindust­rije. Predviđeno stabilizir­anje tržišta i rast gospodarst­va u Rusiji, omogućuje daljnji rast i na tom tržištu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia