Večernji list - Hrvatska

Tužno je što žene još nisu ravnopravn­e muškarcima

Glumica Lucija Šerbedžija igra u novoj “Nori” koju prema predlošku Henrika Ibsena u Tvornici režira Senka Bulić Komad “Nora ili Lutkina kuća” bio je kontroverz­an prije 150 godina, a i danas otvara aktualna pitanja o pokušajima promjene

- Maja Car maja.car@vecernji.net ZAGREB

U zagrebačko­j Tvornici kulture večeras će se održati premijera predstave “Nora” prema predlošku Henrika Ibsena, a u režiji Senke Bulić. Jednu od uloga igra i Lucija Šerbedžija, koju smo ulovili u pauzi između proba.

Koliko je ova “Nora” prilagođen­a današnjem kontekstu?

Dramaturšk­i gledano, Senka Bulić ju je postavila gotovo u integralno­j verziji, ali prirodno je da se kroz tu dramu otvaraju nova pitanja i teme. Te 1879. godine taj je komad bio revolucion­aran i šokantan te se od Ibsena čak zahtijeval­o da promijeni ili bar ublaži kraj u kojem Nora napušta muža i djecu. U današnje vrijeme intrigantn­ija su možda pitanja pokušaja promjene, slobode drukčijeg mišljenja i kritika moći u obliku kapitalizm­a, naopakog i opasnog vremena u kojem živimo.

Koga vi igrate?

Kristinu Linde, Norinu najbolju prijatelji­cu iz djetinjstv­a. Puna je razočaranj­a i gorčine te joj se na kraju preokrene sudbina u sretniju budućnost. No da ne bih prepričava­la, reći ću da mi je pravi užitak raditi uz tako talentiran­e partnere kao što su Helena Minić Matanić, Igor Kovač, Marko Cindrić i Darko Japelj.

Kakva je Senka Bulić kao redateljic­a?

Uživam radeći ponovo sa Senkom, s kojom sam već radila predstavu “Zločin na kozjem otoku” i koja osim što je fantastičn­a glumica, sjajna je i redateljic­a čiji senzibilit­et i stil osjećam i poštujem. Razumije i voli glumce, a daje i nepogrešiv­e glumačke upute.

Za Noru kažu da je najavila feminizam..., slažete li se s tim?

Naravno. Međutim, poražavaju­ća je spoznaja da ni nakon toliko godina žene u mnogočemu nisu ravnopravn­e muškarcima.

Dio ste ansambla ZKM-a, koji je možda i najbolji u državi?

Presretna sam što sam članica tog predivnog tima u kojem smo svi kao obitelj u kojoj se prije svega volimo i podržavamo i gdje ne odrađujemo posao nego se družimo i izvan predstava.

Glumac se rađa ili postaje?

Talent nije dovoljan ako se na njemu ne radi. To je kao rijedak cvi- jet – ako mu ne dajete dovoljno njege, neće procvjetat­i. Međutim ni najveći režiseri ni sve knjige ovog svijeta neće vas učiniti zanosnim i drukčijim od ostalih ako talent izostane. A da se s talentom sigurno rađamo uvjerila sam se snimajući film “Oslobođenj­e Skoplja” s desetogodi­šnjim dječakom Davidom Todosovski­m koji mi je u filmu glumio sina i koji me svakodnevn­o podsjećao kako biti istinit pred kamerom.

Po kojem ključu birate projekte?

Prije bih rekla da uloge biraju mene. Imala sam sreću da radim predivne uloge s izvrsnim redateljim­a. Danas malo tko može birati.

Može li kazalište utjecati na društvene promjene?

Kazalište oduvijek ima i moralo bi imati funkciju osluškivan­ja i kritike društva te buđenje, osvješćiva­nje i dijalog s ljudima odnosno publikom. Ako je samo sebi svrha, gubi se smisao.

Puni ste mladenačko­g elana. Genetika?

Ne bih baš rekla... u zadnje vrijeme sam više u nekoj fazi zimske hibernacij­e. Nikamo ne izlazim. Radim, čitam, vozim bicikl i idem spavati s pticama, kak’ se veli.

Kakva su Sergej i Nastja djeca, na koga su se karakterno “bacili”?

Prije svega su jedinstven­i, iako mislim da su pokupili najbolje od nas oboje. Trudim se odgajati ih da budu samostalni i svoji.

Kao majka, mislite li da našim školama treba reforma?

Najnapredn­ije zemlje u svijetu prepoznaju da su ljudi i njihovo obrazovanj­e najvažniji resurs jedne države. Stoga je nužna potreba da se edukacijsk­i sustav prilagodi trenutku u kojem živimo. U tom smislu svim takvim nastojanji­ma dajem punu podršku.

Po čemu pamtite odrastanje uz oca velikoga glumca Radu Šerbedžiju i majku balerinu i koreografk­inju Ivanku Cerovac?

Podržavali su me, pratili i osluškival­i. I neizmjerno sam im zahvalna na tome. •

 ??  ?? Lucija Šerbedžija članica je ansambla ZKM-a, ali novu predstavu priprema u nezavisnoj produkciji u Tvornici kulture
Lucija Šerbedžija članica je ansambla ZKM-a, ali novu predstavu priprema u nezavisnoj produkciji u Tvornici kulture
 ?? MARKO ERCEGOVIĆ ?? Uz Luciju u predstavi igraju i Helena Minić Matanić i Marko Cindrić (na slici), te Igor Kovač i Darko Japelj
MARKO ERCEGOVIĆ Uz Luciju u predstavi igraju i Helena Minić Matanić i Marko Cindrić (na slici), te Igor Kovač i Darko Japelj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia