Večernji list - Hrvatska

Španjolska i najjača liga su mi oduvijek bili trenerski san

Kompromiti­rali smo odlazak na SP, no to je još moguće

- Dražen Brajdić drazen.bradjic@vecernji.net ZAGREB

Da ja odlučujem, u reprezenta­ciju bih vratio neke veterane pa da ipak odemo na SP u Kini

Veljko Mršić, dojučerašn­ji trener hrvatskog prvaka Cedevite, nije dugo čekao na mu na stol dođe dobra ponuda za novi posao Nakon što se razišao s vodstvom hrvatskog prvaka, Veljko Mršić imao je ponudu od talijansko­g Brindisija kojem se zahvalio, a potom je bio i u kombinacij­ama za Fuenlabrad­u i Sevillu, a na koncu je dobio posao u Bilbau, 16. momčadi Lige Endesa. – Nakon razlaza s Cedevitom, intenzivno sam razgovarao s klubovima, no događalo se da oni izabiru druge opcije, a i ja sam neke odbio. Od sredine srpnja uslijedilo je mirnije razdoblje u kojem nisam ništa očekivao, sve do studenog kada kreću prve trenerske promjene. Nadao sam se da bi se nešto moglo dogoditi u ovoj pauzi i dogodilo se u zemlji kojoj sam najviše stremio.

U trenerskom poslu stalno dolazi do raskida i vi na to morate biti spremni bez puno gorčine

Uvijek ima pozitivne treme

Koliko god moraju biti spremni na otkaze, koji se znaju dogoditi i posve neočekivan­o, današnji treneri moraju biti spremni i na brzu reakciju kod novih angažmana. – Kada se takve stvari dogode, uvijek ima neke pozitivne treme. Koliko god se osjećaš samouvjere­no, situacija te tjera na oprez jer dolaziš na čelo momčadi kojoj očito nije krenulo najbolje. Kako mi je rekao Jaka Laković (op.p. pomoćni trener), klub nije među Tako to ide u hrvatskoj košarci: U izboru za predsjedni­ka trenerske Udruge, Mršića je pobijedio trener KK Rudar iz Murskog Središća financijsk­om elitom u ligi, ali je jako dobro organizira­n. Više od svega Mršića raduje preuzimanj­e momčadi iz najjače nacionalne lige u Europi. – Izazov je velik, i test i gušt ujedno. Kada sam započeo trenersku karijeru, želja mi je bila jednog dana dospjeti u nekog od španjolski­h prvoligaša, a sada kada sam u tome uspio, moram se pokazati. Srećom, pratim tu ligu stalno, još otkako sam tamo proveo pet igračkih godina, a potom sam u Španjolsko­j još i dvije godine živio. Zbog toga valjda, naročito u Malagi, imam neko ime, a imam i španjolsko­g agenta koji dosta razgovara s ljudima u moje ime. Kada bih pak posjećivao Ljetnu ligu, uvijek bih razgovarao sa španjolski­m trenerima, direktorim­a klubova, menadžerim­a, a i dosta mojih suigrača ili igračkih suparnika preuzima uloge u klubovima.

Najteži raskid bio je u Splitu

Je li ovo i neka vrsta zadovoljšt­ine za Veljka, nakon što je Cedevita odlučila potražiti novog trenera? – U ovom poslu stalno dolazi do raskida i na to morate uvijek biti spremni. Takav je posao pa se navikneš. Najteži raskid mi je bio onaj prvi, u Splitu, koji je došao kao grom iz vedra neba. Uvijek je malo muka kada se do toga dođe, no ne smije biti gorčine. Uostalom, u Cedeviti je došlo i do zasićenja jer ipak sam ondje proveo sveukupno četiri godine, a na mjestu prvog trenera dvije godine i dva mjeseca. No, sretan sam što će Cedevita dobiti nagradu za najbolji sportski kolektiv u gradu Zagrebu, a to se dogodilo zahvaljuju­ći i mom radu. Ove se jeseni Mršića spominjalo i kao mogućeg košarkaško­g izbornika, no do toga nije došlo. No, nije došlo ni do jedne pobjede hrvatskih košarkaša u kvalifikac­ijama za SP, pa nas zanima kako je Mršić to vidio sa strane? – Ljudi koji odlučuju morat će ozbiljno razmisliti jer još nije sve izgubljeno, ali kompromiti­rano jest. No, ako primarni cilj nije plasman na SP, već se želi stvarati momčad za Eurobasket 2021., onda treba to raditi i s klincima koji imaju potencijal­a da tada igraju vrhunsku košarku. No, da ja odlučujem, napravio bih sve da odemo na SP, pa da onda krenemo stvarati momčad za Eurobasket 2021. A što treba učiniti za to? – Ako i sada zovemo neke igrače u ozbiljnim igračkim godinama, ima i starijih od njih koji mogu pripomoći da to sve izgleda bolje i da ovi prvi imaju više sigurnosti, potrebne da se dobiju utakmice protiv Nizozemske i Rumunjske. Mišljenja sam da bi nam dobro došli Ukić i Tomas pa i Perić koji igra u prvaku Italije. Kao bivši reprezenta­tivac i obećavajuć­i trener, Mršić je bio kandidat za predsjedni­ka Udruge hrvatskih košarkaški­h trenera, no kako to u ovoj zemlji nerijetko biva, nije prošao pored javnosti malo poznatog Saše Repalusta, trenera KK Rudar iz Murskog Središća. – Kad sam predstavio svoj program, koja je sadržavao i trenersku akademiju koju bi vodio prof. dr. Slavko Trninić, više nisam mogao proći.

 ??  ?? Sadašnjoj hrvatskoj reprezenta­ciji dobro bi došli Ukić, Tomas, Perić...
Sadašnjoj hrvatskoj reprezenta­ciji dobro bi došli Ukić, Tomas, Perić...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia