Večernji list - Hrvatska

HRT, osim prijenosa, gubi i gledanost te milijune od reklama

- Božena Matijević bozena.matijevic@vecernji.net ZAGREB

HRT se najdulje i držao jer je od javnih medija zemalja u regiji imao najveći budžet, davao je dobre ponude i dobivao prava na prijenose Pretplatni­ci i gledatelji HRT-a moći će još iduće godine slušati i gledati prijenose utakmica sa Svjetskog nogometnog prvenstva iz Rusije, a onda će ton i sliku, uz popratna uzbuđenja koja prate ta sportska događanja, morati tražiti na nekom drugom kanalu. Naime, HRT je izgubio prava prijenosa utakmica Europskog nogometnog prvenstva 2020. jer je Uefa ta prava odlučila prodati kabelskoj televiziji Sportklub.

Komercijal­izacija sporta

– Tijekom 2017. godine Europska unija nogometnih udruga (Uefa) objavila je natječaj za prodaju prava prijenosa kvalifikac­ija i utakmica Europskoga nogometnog prvenstva 2020. i novoutemel­jene Lige država. HRT je sudjelovao na natječaju s 20% većim iznosom od iznosa ponuđenoga za prošlo Europsko nogometno prvenstvo, no Uefa je odabrala drugoga ponuđača, koji u vlasništvu ima mrežu kabelskih televizija, te mu je prodala prava prijenosa za sve države bivše Jugoslavij­e. HRT nije jedini javni medijski servis koji nije izborio pravo na te prijenose. Razlog je tome sve veća komercijal­izacija sporta te posljednji­h godina sve prisutniji trend da kabelske televizije izdvajaju sve više iznose za televizijs­ka prava, posebno nogometna, s čime se javni medijski servisi i članice Europske radiodifuz­ijske unije (EBU) sve teže nose – obavijesti­li su s HRT-a. Kako se program HRT-a može pratiti u cijeloj zemlji, dok je doseg kabelskih televizija znatno manji (može se čuti da je riječ o samo 20%), pa nemogućnos­t slušanja i gledanja nogometnih prijenosa na HRT-u može izazvati nezadovolj­stvo i ljutnju RTV pretplatni­ka, zanimalo nas je kolika je zapravo cijena prava tih prijenosa, ima li šanse da HRT od Sportkluba otkupi prava prijenosa nekih utakmica prvenstva te koliko će HRT u ovom slučaju izgubiti novca i od oglašavanj­a. Jer, gubljenjem prava na te prijenose, gubi se i mogućnost unosne zarade od reklama koje obilato prate prijenose takvih sportskih događaja.

Rekordne gledanosti

Službene odgovore na ova pitanja nismo mogli dobiti, no neslužbeno smo doznali da se HRT zapravo najdulje držao i konkurirao u cijeloj ovoj nogometno-televizijs­koj priči jer je od javnih servisa zemalja u regiji imao najveći budžet i davao je do sada dobre ponude te tako i dobivao prava na prijenose. Očito su ta vremena i te okolnosti nešto što postaje stvar prošlosti jer su na scenu stupili neki drugi, financijsk­i jači igrači. – A što se tiče financijsk­e zarade od oglašavanj­a tijekom takvih nogometnih prijenosa, ona je bila i više nego znatna, iznosila je nekoliko milijuna kuna. Posljednje Europsko nogometno prvenstvo lani u lipnju pokazuje da su se oglašivači u tom razdoblju usmjerili uglavnom na HRT. Ne treba zaboraviti ni golemu gledanost HRT-a tih dana kada su postoci gledanosti bili rekordni – neslužbeno nam je rečeno. Nova TV i RTL TV nisu se ni javili na ovaj natječaj, no to ne mora značiti da prava prijenosa barem nekih utakmica neće naknadno otkupiti, što je sad jedina mogućnost koja preostaje i HRT-u.

 ??  ?? HRT je doživio još jedan težak udarac koji će utjecati i na gledanost
HRT je doživio još jedan težak udarac koji će utjecati i na gledanost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia