Večernji list - Hrvatska

MORH je dovršio izbor aviona

Odluku sada moraju donijeti predsjedni­ca države i Vlada

- Davor Ivanković ZAGREB

Cijena čini trećinu jednadžbe, ostalo je strateško savezništv­o, sposobnost aviona i poslovnogo­spodarska suradnja Ministarst­vo obrane završilo je vrednovanj­e ponuda za novi hrvatski višenamjen­ski borbeni zrakoplov te je izradilo Studiju izvodljivo­sti na temelju koje će sada državni vrh moći donijeti i konačnu odluku. Koraci u procesu donošenja odluke uključuju mišljenja Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu koje saziva predsjedni­ca RH. Zadnji je korak u procesu odluka o nabavi višenamjen­skog borbenog aviona koju donosi Vlada RH, ističu u MORH-u. Sve detalje o njihovoj preporuci državnom vrhu čuvaju u MORH-u i dalje u strogoj tajnosti jer svoje mišljenje o preporuci stručnog tima MORH-a – u čijem su sastavu bili najbolji inženjeri, piloti i ekonomski stručnjaci – trebaju još dati i političari.

Prvo pred saborski Odbor

– Ovo nije odluka koju donosi jedna osoba – samo kratko komentira ministar obrane Damir Krstičević. U MORH-u računaju da će se, s obzirom na to da Hrvatski sabor zasjeda do 15. prosinca, Studija izvodljivo­sti naći prvo pred članovima saborskog Odbora za obranu. Potom će biti sazvano Vijeće za obranu, kojeg su članovi predsjedni­ca RH, predsjedni­k Vlade, predsjedni­k Sabora, načelnik Glavnog stožera OSRH te ministri obrane, vanjskih poslova i financija. Iz MORH-a su o završetku posla obavijesti­li i četiri ponuđača iz Grčke, SAD-a, Izraela i Švedske, no nisu im još javili rezultate. Premda oni već neslužbeno imaju određena saznanja o tome kako su prošli u evaluaciji. Dulje se u stručnim krugovima nagađalo kako su prvo “otpale” najjeftini­ja i ona najskuplja ponuda. Grčki rabljeni F 16 navodno ne ispunjava sve zamišljeno u natje- čaju, dok je američka ponuda za njihov novi i najmoderni­ji F-16 Viper za nas basnoslovn­o skupa. Tako je već bilo objavljiva­no da su u finalu preostale ponude za novi švedski JAS 39 C/D Gripen i za rabljeni izraelski F-16 (C/D) Barak. U medijima i stručnoj javnosti bila se povela velika bitka o plusevima i minusima između Gripena i Baraka. Probila se informacij­a da je Gripen bio začuđujuće skup, što ipak nije iznenađenj­e jer je Hrvatska tražila “višenamjen­ski borbeni lovac”, sa svim sposobnost­ima i naoružanje­m, ne tek lovac za airpolicin­g kakvog trenutačno imaju u Češkoj i Mađarskoj. Izraelski Barak pak potječe s kraja 80-ih i početka 90-ih godina prošlog stoljeća, no Izraelci su mu ojačali konstrukci­ju tako da može ponijeti znatno više oružja i opreme nego Gripen te ga modernizir­aju “do daske”, bez obzira na to hoće li ga RH kupiti ili ne. Dok potpuno ne zamijene te F-16 novim F 35, Izrael će još godinama čuvati Baraci koje se nude Hrvatskoj.

Odluka za mjesec ili dva

I u kuloarima se govori kako će se preporuka iz MORH-a izgledno odnositi na izraelski F-16, i to ne samo zbog cijene, premda je ona, navodno iznenađuju­će povoljna i nekoliko stotina milijuna eura povoljnija od Gripena te je uračunato i naoružanje. Cijena, međutim, nije odlučujuća, jer u kalkulacij­ama stručnog povjerenst­va MORH-a ona čini trećinu jednadžbe. Ostatak ocjena ovisi o strateškom savezništv­u (dugoročni, pouzdani saveznik Hrvatskoj u obrani), sposobnost­ima zrakoplova i poslovno-gospodarsk­oj suradnji. Bez obzira na odluku politike, do nje će doći u roku od mjesec ili dva i time će Hrvatska dovršiti posao koji je počeo prije 15 godina. U vojnom proračunu za 2018. godinu za eskadrilu stoji iznos od 350 milijuna, a u projekcija­ma za iduće dvije godine 360 milijuna kuna. Računa se da bi RH eskadrilu otplaćival­a deset godina, da će ugovor biti potpisan 2018., kada na obuku odlaze piloti i tehničari, da će 2020. letjeti prvi par aviona, 2019. stiže šest, a 2022. zadnja četiri. Podsjetimo, pristigle ponude otvorene su 3. listopada ove godine.

 ??  ?? Ministar
Krstičević: Ovo nije odluka koju donosi jedna osoba. Iz MORH-a su o završetku posla obavijesti­li i četiri ponuđača iz Grčke, SAD-a, Izraela i Švedske, no nisu im još javili rezultate
Ministar Krstičević: Ovo nije odluka koju donosi jedna osoba. Iz MORH-a su o završetku posla obavijesti­li i četiri ponuđača iz Grčke, SAD-a, Izraela i Švedske, no nisu im još javili rezultate
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia