Večernji list - Hrvatska

Nema odštete od RH po presudi iz Haaga

Moguće je da se temeljem UZP-a procesuira­ju niži zapovjedni­ci i dužnosnici

- Marinko Jurasić

Logikom UZP-a iz haaške presude moguće su optužnice i protiv načelnika općine ili grada. Samo je pitanje do koje će se razine ići marinko.jurasic@vecernji.net Bivši bošnjački zatočenici s područja Mostara jučer su najavili podnošenje tužbi protiv Republike Hrvatske zbog zatvaranja u zatočeničk­im centrima HVO-a, kako je izvijestil­a Hina. Kakve su im šanse da dobiju odštetu od Hrvatske temeljem haaške presude? Po mišljenju odvjetnika Ante Nobila i prema pisanju Jutarnjeg lista, velike.

Za smrt 220.000 kuna

Jednako kao što obitelji žrtava zločina u Hrvatskoj mogu tražiti odštetu od RH kad je dokazano da su počinitelj­i pripadnici Hrvatske vojske ili policije. Jer, u haaškoj se presudi obrazlaže da je HVO bio pod nadzorom HV-a pa će se jednako tretirati. Članovi obitelji žrtava zločina likvidiran­ih 1991. od strane pripadnika Policijske uprave u Sisku dobili su tako po 220.000 kuna odštete nakon što je počinitelj osuđen po zapovjedno­j odgovornos­ti na 10 godina zatvora. Temeljem te presude ostvaruju se odštetni zahtjevi. Međutim, to je sasvim drukčija situacija, objasnio nam je odvjetnik Željko Olujić: – Potrebna je pravna osnova za potraživan­je naknade od Republike Hrvatske, a u ovom je slučaju nema. Ne može se na temelju obrazložen­ja haaške presude, i to u kojoj je utvrđena objektivna odgovornos­t, tražiti odšteta. Bilo bi jedino moguće da je netko izravno sudjelovao u počinjenju nekog kaznenog djela ili izdao naredbu za počinjenje takvoga djela. Nikoga se ne može spriječiti da podnese tužbu, ali uspjeh će sigurno izostati jer nema pravne osnove za utvrđivanj­e štete za tu osobu. Može tužiti i država, ali o tome će u svakom slučaju odlučivati sud, ali moje je duboko uvjerenje da nema osnove za potraživan­je naknade štete na temelju ove presude šestorici Hrvata. Druga bi stvar bila da je u samoj izreci presude utvrđena njihova odgovornos­t. Što se tiče kaznenopra­vnih po- sljedica presude haaškog suda s obzirom na okolnost da je utvrđeno postojanje udruženog zločinačko­g pothvata, i to u njegovu trećem, najširem obliku, postoji li sada mogućnost procesuira­nja i onih zapovjedni­ka, pa i dužnosnika poput načelnika općina i gradonačel­nika, koji dosad nisu bili zahvaćeni istragom ili optužnicom.

Haag će poslati dokumente

– To da! Ta presuda otvara takvu mogućnost, a i haaško tužiteljst­vo dostavit će dokumentac­iju jer taj sud prestaje postojati i naravno da će onda, slijedeći logiku zajedničko­g zločinačko­g pothvata, oni ići na niže razine. Što se toga tiče, uočavam da je lako moguće da uskoro dođe čitav niz optužnica protiv ljudi na nižim razinama u BiH – obrazložio je Olujić, a na našu opasku da to mogu biti čak i načelnici općina ili gradonačel­nici, s obzirom na to da je riječ o najširem obliku udruženog zločinačko­g pothvata, dodaje: – Apsolutno, takvom logikom mogu biti i oni zahvaćeni, samo je pitanje do koje će se razine ići – zaključio je Olujić.

 ??  ?? Odvjetnik Željko Olujić ističe da ni država ni pojedinac ne mogu dobiti odštetu na temelju obrazložen­ja presude, i to za objektivnu odgovornos­t
Odvjetnik Željko Olujić ističe da ni država ni pojedinac ne mogu dobiti odštetu na temelju obrazložen­ja presude, i to za objektivnu odgovornos­t

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia