Večernji list - Hrvatska

Dvije milijarde za projekte u Slavoniji

Plenković: Donosimo i paket zakona koji će unaprijedi­ti smanjenje nejednakos­ti

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Četiri od pet slavonskih županija među zadnjima su po stupnju razvijenos­ti i stoga je fokus na tom dijelu zemlje, kazao je premijer Suzana Lepan-Štefančić Više od dvije milijarde kuna “teški” su ugovori za ukupno 19 projekata u Slavoniji i Baranji, potpisani jučer na sjednici Vlade RH u Osijeku. Čak polovica toga iznosa završit će u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku, koji danas slavi i Dan grada.

Naglasak na poljoprivr­edi

– Vlada je čvrsto stala iza Slavonije. To je ključna poruka i sjednice i programa naše Vlade. Donosimo paket zakona koji će unaprijedi­ti smanjivanj­e nejednakos­ti u svim krajevima Hrvatske, a nažalost, četiri od pet slavonskih županija među zadnjima su po stupnju razvijenos­ti i stoga je fokus, i pravično i namjerno, na dijelu zemlje koji treba potporu – kazao je premijer Andrej Plenković. Vlada je prihvatila i nacrt izmjena Zakona o regionalno­m razvoju. Naglasak je, rečeno je, na poljoprivr­edi i gospodarst­vu. – Kroz “Projekt Slavonija, Baranja i Srijem” u našem je mandatu ugovoreno 15,5 posto ciljanog iznosa, što je više od 2,8 milijardi kuna, od čega je u Osječko-baranjskoj županiji 1,05 milijardi – navela je ministrica Gabrijela Žalac. Istaknuto je, nadalje, kako se 800 milijuna kuna poljoprivr­ednih poticaja slijeva godišnje u tu županiju, što je gotovo četvrtina ukupnog iznosa. Najavljeno je, nadalje, čak 286,4 milijuna kuna ulaganja u ceste u Osječko-baranjskoj županiji od 2017. do 2020. godine. Obećan je i završetak gradnje koridora 5C. – Otkako je Hrvatske, na svim sjednicama Vlade ukupno nije bilo toliko točaka vezanih za Osijek. Došlo nam je danas 500 milijuna kuna – zahvalan je gradonačel­nik Ivan Vrkić.

Zadovoljan župan Anušić

– Dolazak Vlade u Osijek moralna je podrška svima nama koji se trudimo razviti istočnu Hrvatsku – zadovoljan je i župan Ivan Anušić.

 ??  ?? Vlada je sjednicom u Osijeku htjela pokazati da je čvrsto stala iza Slavonije
Vlada je sjednicom u Osijeku htjela pokazati da je čvrsto stala iza Slavonije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia