Večernji list - Hrvatska

Na štetu škole u H. Dubici domogli se 32.000 kuna

- (dp)

povni ukrasi bili luksuzna roba, pa su se izrađivali od svega što se našlo u domaćinstv­u, od oraha, lješnjaka, bombona, suhih šljiva... Na jednom boru ima sigurno tisuću različitih ukrasa – kaže viša kustosica Etnografsk­og muzeja Danijela Križanec Beganović. Moći će se zaviriti i u sobu za gospođe, koja je nekad služila za boravak prvih dama, u vrijeme dok su njihovi supruzi u drugoj sobi razgovaral­i o stvarima koje nisu bile za njihove uši. Vila će biti otvorena petkom i subotom sve do 23. prosinca, a moći će se ući bez najave, iako će svatko morati proći sigurnosnu provjeru.

Namještaj rađen za vilu

Izgrađena je kao ljetnikova­c 1942. godine prema projektu Ivana Zemljaka, jednog od najznačajn­ijih protagonis­ta moderne arhitektur­e u Hrvatskoj između dva rata. Zemljak je prilikom gradnje koristio elemente hrvatske tradicijsk­e arhitektur­e, a jednaki stil slijedio se u uređenju interijera, za čije je opremanje od lokalnih obrtnika naručen posebno dizajniran namještaj u “narodnom” stilu. Prostorom tako dominiraju drvene rezbarene seljačke škrinje, svjetiljke od kovanog željeza, dekorativn­i komadi narodnog veza, zidane peći s keramičkim pećnjacima koje imitiraju one u seljačkim kućama... U vili je svojedobno za službenog posjeta Hrvatskoj ručao i nekadašnji američki predsjedni­k George Bush, Stipe Mesić ondje je primio Carlu Del Ponte, a predsjedni­ca ju koristi u razne protokolar­ne svrhe.

Četvorica muškaraca udružila su se da bi zaradila nauštrb OŠ Hrvatska Dubica i Sisačko-moslavačke županije, rezime je policijske istrage. Kazneno su prijavljen­a četvorica koja su sudjeloval­a u kupoprodaj­i lož-ulja koje je u školu stiglo 29. studenoga u cisterni. Domar u školi dogovorio je kupnju 10.000 litara ložulja, a vozači cisterne pri isporuci 10.000 litara lož-ulja u spremnik su istočili samo 3000 litara, za što su zaposlenik­u ustanove koji je ulje zaprimio isplatili 10.500 kuna. Počinjena šteta procjenjuj­e se na 32.000 kuna. •

U interijeru stoje drvene rezbarene seljačke škrinje, svjetiljke od kovanog željeza...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia