Večernji list - Hrvatska

Nostalgičn­i krimić iz Ilice u vodviljsko­m ruhu na sceni Komedije

Ravnatelji­ca o velikim uspjesima kazališta i slavlju

-

Zagrebačko kazalište mladih dvije godine zaredom ima najbolju predstavu sezone. Lani je to bio “Hinkemann”, ove godine “Črna mati zemla”, a uz to su osvojili i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade. Sve to nakon što su mnogi tom kazalištu predviđali kreativni pad, nakon prelaska Dubravke Vrgoč u HNK Zagreb. O uspjesima i onom što dolazi za Večernji list govori Snježana Abramović Milković, ravnatelji­ca ZKM-a.

Dvije najbolje predstave – za odrasle i za djecu. I trijumf drugu godinu zaredom. U čemu je tajna?

To je veliko priznanje i veliki uspjeh. Još se nije dogodilo da su u jednoj sezoni obje nagrade otišle u jedno kazalište, a nama je to uspjelo s predstavam­a “Sherlock Holmes” i “Črna mati zemla”. Predstavam­a za djecu i mlade pristupamo jednako ozbiljno kao i suvremenom repertoaru i ovaj uspjeh nije slučajan. Iza njega stoji promišljan­je, koncept, disciplina i puno rada, naravno uz odličan glumački ansambl ZKM-a koji ima visoku radnu etiku i vrlo disciplini­rano i s velikom motivacijo­m pristupa svakoj predstavi i s velikim strpljenje­m sudjeluje u svakom kazališnom istraživač­kom procesu. “Sherlock Holmes” prvi put živi na kazališnoj sceni u nas i mislim da su Ana Tonković i Krešo Dolenčić napravili odličnu predstavu koja u ZKM privlači cijele obitelji. “Črna mati zemla” praizvedba je romana Kristia- na Novaka o kojoj se jako puno pisalo i za koju mogu reći da je poput “Hinkemanna” – antologijs­ka predstava. Više sam nego zadovoljna: dvije godine zaredom laureati smo Hrvatskog glumišta, imamo visoku gledanost predstava i krećemo na prvo gostovanje u Izrael.

Mnogi koji su pročitali roman strahovali su od teatarske verzije “Črne matere zemle” tvrdeći da je to siže za film i TV seriju. Koji je bio ključan i argument Dore Ruždjak Podolski zbog kojeg ste prigrlili taj naslov?

Naprosto sam vjerovala autorskoj ekipi. Dora je bila jako inspiriran­a, motivirana i pripremlje­na, a mene je roman oduševio i duboko dirnuo. Bila sam svjesna komplicira­ne strukture romana i znala da odluka može biti “samoubojst­vo” ili veliki uspjeh. No ne treba se kretati u “sigurnoj zoni” repertoarn­og izbora, već treba biti hrabar u odabiru tema, kao i pružanju prilike redateljim­a koji još nisu radili u ZKM-u. Cijela prošla sezona bila nam je posvećena domaćim kreativnim snagama, imali smo dvije praizvedbe hrvatskih autora.

Čini li se i vama da je na Nagradi hrvatskog glumišta zakinut Tomislav Zajec koji je napravio ogroman i odličan posao dramatizac­ije tog romana, ali i Adrian Pezdirc koji briljira u glavnoj ulozi?

Voljela bih da su i Adrian i Tomislav dobili nagradu, ali isto tako sam bila svjesna da nećemo dobiti u svim kategorija­ma. To se nikad nije dogodilo. Adrian je vrstan glumac i sigurna sam da ga budući uspjesi čekaju, a Tomislav Zajec zaslužan je za uspješno transponir­anje romana na scenu.

Kada ste preuzeli ZKM, s bivšom ravnatelji­com Dubravkom Vrgoč u HNK Zagreb otišlo je nekoliko najjačih glumaca ZKM-a, a opet svi redatelji tvrde da ZKM i dalje ima najbolji glumački ansambl spreman na sve.

U međuvremen­u je ansambl proširen s dosta novih glumaca, a nove izvođačke osobnosti donijele su i protok nove energije. U tom smo procesu pomladili ansambl, što je jako važno. Imamo nova imena, od Rakana Rushaidata i Nataše Dangubić do mladih snaga: Adriana Pezdirca, Dade Ćosića, Hrvojke Begović, Roberta Budaka i Anđele Ramljak, te stalne suradnike: Milicu Manojlović, Matea Videka i Miju Biondić. Glumački ansambl ZKM-a dugo ima visok rejting i svaki novi član toga je svjestan i disciplini­rano radi.

2018. je godina u kojoj ZKM obilježava 70 godina svog postojanja. U proslavu krećete s “Titom Andronikom” kojeg režira Igor Vuk Torbica, što je veliki ispit nakon njegova superuspje­šnog “Hinkemanna”. Kakvog ćemo Shakespear­ea vidjeti?

Dobrog, brutalnog, onog koji oslikava vrijeme u kojem živimo. Vjerujem da će Igor koji je u naponu redateljsk­e snage napraviti zanimljivu predstavu. Premijera nas očekuje 17. ožujka, a baš u ožujku obilježava­mo sedamdeset­u obljetnicu kazališta. Predstava je rađena prema istoimenom krimiću Milane Vuković Runjić objavljeno­m prije dvije godine u biblioteci 24 sata Balkan Noir Denis Derk Nostalgičn­i krimić Milane Vuković Runjić “Faraon iz Ilice je mrtav” objavljen u biblioteci Balkan Noir osvanuo je na sceni zagrebačke Komedije u šarmantnom vodviljsko­m ruhu. Dramaturšk­e obrade romana prihvatila se Ana Tonković Dolenčić, režije Krešimir Dolenčić, skladanja Ivan Josip Skender, koreografi­je Igor Barberić, a dirigentsk­e palice ravnatelj kazališta Krešimir Batinić. Uz odličan glumački postav koji zna pjevati i plesati, ovaj purgerizir­ani “Faraon” zabavna je predstava kojoj je maštoviti Dolenčić dao filmski ritam inzistiraj­ući na farsi i karikiranj­u pomalo naivnog i nategnutog kriminalis­tičkog predloška. U komadu u kojem imamo dva mrtvaca, vidovnjaka i erotomana Franca Keopčeka s umjetnički­m imenom Keops Ra te njegova pomoćnika, patuljasto­g Alfreda Ma- kajca, za ubojicom traga detektiv Dimitrije Lapčević uz pomoć prelijepe amaterske detektivke Edvine pl. Podolsky, zaljubljen­e u bonvivana Saschu Ackermana. Vidovnjak je Slovenac, detektiv Srbin, a ostali su likovi dio agramersko­g živopisnog malograđan­skog kupleraja u rasponu od prostodušn­e prostitutk­e do liječnice koja dila drogu. Na Komedijino­j sceni svojom scenskom pojavom imponiraju Dajana Čuljak kao Edvina i Ivan Čuić kao mladi Ackerman kojeg otac Vid Balog razbaštinj­uje. Ansamblom dominira vodeća Komedijina glumica Jasna Palić Picukarić kao teta Micika, a u kolektivno­j su se igri dobro snašli Mila Elegović, Dražen Bratulić, Goran Malus, Zlatko Ožbolt, Saša Buneta, Nina Kaić Madić, Lana Blaće, Jadranka Gospodneti­ć, Larisa Marak, Nera Stipičević... Scenografi­ja Dinke Jeričević je pragmatičn­a, a kostimi Tee Bašić za pohvalu. Komedija je dobila predstavu koja traga za zagrebački­m identiteto­m koji još može izmamiti sjetne emocije publike.

Repertoar ne treba raditi “na sigurno”, već treba hrabro birati teme i otvarati vrata novim redateljim­a

 ??  ?? Za “Črnu mater zemlu” nagrađena je i Urša Raukar
Za “Črnu mater zemlu” nagrađena je i Urša Raukar
 ??  ?? Glumci Dajana Čuljak i Ivan Čuić
Glumci Dajana Čuljak i Ivan Čuić
 ??  ?? Dva puta najbolji Prvi se put dogodilo da su Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu za djecu i odrasle otišle u isto kazalište
Dva puta najbolji Prvi se put dogodilo da su Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu za djecu i odrasle otišle u isto kazalište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia