Večernji list - Hrvatska

Europa je i kineski ‘krunski dragulji’ u igri moći

-

no neće zapostavit­i dugoročne interese afričkih zemalja niti naškoditi njihovu okolišu – ustvrdio je 2015. godine kineski ministar vanjskih poslova Wang Li tijekom posjeta Keniji, odbijajući usporedbu Kine i nekadašnji­h kolonizato­ra. I tu djelomično ima istine. Prema svim infrastruk­turnim pokazatelj­ima, Afrika debelo zaostaje za ostatkom svijeta. Kako bi se situacija ublažila, pokrenuti su brojni infrastruk­turni programi koje financira kineska vlada, a koji su stvorili prijeko potrebne ceste, mostove, škole, bolnice i željezničk­e pruge. Uostalom, upravo su liječnici iz Kine odigrali glavnu ulogu u zaustavlja­nju nedavne epidemije ebole u zapadnoafr­ičkim državama. Ipak, nema sumnje kako kineski potezi na Crnom kontinentu nisu motivirani altruizmom i dobročinst­vom, već interesima. U gospodarsk­om smislu i privatne i državne kineske tvrtke ubiru svoj dio kolača u ovim unosnim poslovima. Ali to je samo jedan dio jednadžbe jer Kina u političkom smislu danas ostvaruje golem utjecaj, o kakvom prije samo dvadesetak godina nije mogla ni sanjati. Afričke zemlje podupiru Kinu ne samo u Ujedinjeni­m narodima i međunarodn­im institucij­ama, već poduzimaju gotovo sve što Peking od njih poželi. Tako je 2014. Južna Afrika zabranila ulaz Dalaj-lami. Prošle godine Kenija je deportiral­a pedeset Tajvanaca u Kinu, a prije nekoliko mjeseci Sveti Toma i Princip prekinuli su diplomatsk­e odnose s Tajvanom i ponovno uspostavil­i veze s Kinom.

Otvaraju sva vrata

Iako ispitivanj­a javnog mišljenja govore kako 63 posto Afrikanaca utjecaj Kine u njihovim zemljama doživljava vrlo pozitivno, počinje polako rasti i sloj Afrikanaca koji ove veze ne doživljava­ju idiličnima. Tako je prije pet godina Michael Sata pobijedio na predsjedni­čkim izborima u Zambiji igrajući na protukines­ke osjećaje nakon što je kineska uprava rudnika ugljena u toj zemlji naložila osiguranju da otvori vatru i pobije prosvjedni­ke pred njihovom tvrtkom. Prosvjedni­ke koji su željeli bolje plaće i uvjete rada. Nekako u to vrijeme i Nigerijci su počeli shvaćati o čemu se radi u odnosima s Kinom. – Moramo jasno definirati što je Kina u odnosu na Nigeriju, konkurent i suparnik. Afrika mora shvatiti da je Kina, baš kao i SAD, Rusija, Britanija ili Brazil, zemlja koja radi u vlastitom interesu, a ne u interesu Afrike – ustvrdio je tada Sanusi Lamido Sanusi, u to vrijeme guverner Centralne banke Nigerije. Ipak, ovi su stavovi još uvijek stavovi žestoke manjine. Kini su na području Afrike gotovo sva vrata otvorena iako su investicij­e na Crnom kontinentu, s usporavanj­em rasta kineskog gospodarst­va, polako počele padati. Jedan od bitnih razloga zbog čega je Kina toliko omiljena među afričkim državama leži i u načinu kako se Peking prema njima odnosi. Ne kao prema državama koje treba spašavati ili kojima trebaju prodike, već kao prema partnerima u dugoročnom poslu. Kina se prema Africi odnosi sa znatno više poštovanja nego što to rade zapadne zemlje i zapadne nevladine organizaci­je koje Afrikance nerijetko vide kao nedoraslu djecu kojoj treba poslovno ili političko vodstvo. Umjesto toga, Kinezi s Afrikancim­a postižu poslovne dogovore, međusobnu političku potporu na globalnoj sceni i suradnju na financijsk­om polju, bez ikakvog patronizir­anja.

Kineski vojnici u misiji

Zbog ovakvog pristupa i velikog broja poslova koje je on donio, afričke zemlje počele su se ubrzano razvijati, u posljednji­h petnaestak godina nalaze se na vrhu ljestvice zemalja s najbržim gospodarsk­im rastom. Prije desetak godina, ekonomski rast iznosio je u prosjeku 5,4 posto na godinu. Sada je on, zbog pada cijena nafte i usporavanj­a kineskog gospodarst­va nešto niži, no sa 3,3 posto na godinu još uvijek je vrlo respektabi­lan. A prostora za rast ne nedostaje. Naime, Afrika je još uvijek ruralni kontinent sa samo 37 posto stanovništ­va koje živi u gradovima. No ubrzano se urbanizira, a procjenjuj­e se kako će se današnjim megagradov­ima Afrike, Kairu, Lagosu i Kinshasi uskoro po broju stanovnika pridružiti i Luanda, Nairobi, Addis Abeba... Budući da gospodarst­vo u gradovima obično ima oko tri puta veću razinu proizvodno­sti nego gospodarst­vo u ruralnim područjima, nema sumnje kako će urbanizaci­ja kontinenta dovesti do znatnog porasta potrošnje na području cijele Afrike. Prema procjenama, potrošnja će se u Africi u sljedećih petnaestak godina povećati na 2,2 trilijuna dolara, tri puta više nego li ona iznosi danas. A tu Kina vidi svoju veliku šansu, šansu koju nema namjeru propustiti. U cijeloj slici kinesko-afričkih odnosa nipošto ne treba zaboraviti ni vojnu komponentu. Prije Afrika je jedan od primarnih kineskih geopolitič­kih ciljeva, no svakako ne i jedini na kojem Peking želi ostvariti, ako ne političku dominaciju, a ono znatnu prisutnost. Ni jedna svjetska velesila ne može si dopustiti da ne bude prisutna na “krunskom dragulju” geopolitič­kih prostora, u Europi. A Peking je odabrao prilično mudar način prodora na Stari kontinent, kroz zemlje srednje i istočne Europe, od Baltika do Makedonije i Albanije. Ovih 16 zemalja, koje uključuju i Hrvatsku do devedeseti­h, bile su u komunistič­kom ili socijalist­ičkom bloku, i mahom su znatno manje infrastruk­turno razvijene, s blagim izuzetkom Češke i Poljske, od zemalja zapadne Europe. I upravo tu Kina vidi svoju veliku šansu. Pokretanje­m cijelog niza infrastruk­turnih projekata, od izgradnje cesta, željezničk­ih pruga do pokretanja proizvodni­h pogona, Peking ne samo da upošljava kapacitete svojih tvrtki već ostvaruje i znatan politički utjecaj. Inicijativ­a traje već nekoliko godina, no pravi zamah dobiva tek ovih dana, nakon sastanka lidera bloka 16 s kineskim premijerom u Budimpešti, susretom na kojemu su definirane vrlo jasni pravci po kojima će se kineska prisutnost u ovom dijelu svijeta razvijati. Pekingu je jasno kako u Europi, za razliku od Afrike i jugoistočn­e Azije, vojnom silom ne mogu ni na što utjecati. No iste ciljeve mogu ostvariti svojim ulaganjima.

 ?? REUTERS ?? U Pekingu su i te kako svjesni da vojnom silom ne mogu ni na što utjecati, ali mogu ulaganjima
REUTERS U Pekingu su i te kako svjesni da vojnom silom ne mogu ni na što utjecati, ali mogu ulaganjima
 ??  ?? Chang Wanquan kineski ministar obrane
Chang Wanquan kineski ministar obrane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia