Večernji list - Hrvatska

Radić pobijedio županova kandidata

U utrku ušao nakon što se iz nje, zbog pritiska središnjic­e, povukao Škorić

- Suzana Lepan-Štefančić

Na dva je izborna mjesta pronađen listić viška, no kako neslužbeno doznajemo, izbori se zbog toga neće ponavljati

I po dva je sata, na hladnoći, stajalo i naguravalo se u nedjelju gotovo 1300 članova HDZ-a, od njih ukupno 1800, da bi izabralo novog šefa osječkog ogranka te stranke. Mobilizaci­ja je, očito s obje strane, uspjela – takav odaziv osječki HDZ ne pamti. Prvi je to put, ujedno, da se predsjedni­ka biralo po principu jedan čovjek – jedan glas. Njih 705 zaokružilo je Ivana Radića i tako je on, sa 120 glasova više, pretekao Domagoja Mikulića. Postao je tako, još uvijek neslužbeno, čak 22. predsjedni­k osječkog HDZ-a.

Podjele u stranci

No, već sljedeće jutro pokazalo je da u najturbule­ntnijem ogranku u zemlji mira neće (tako lako) biti. Zbog nepravilno­sti Izborno je povjerenst­vo rezultat tih izvanredni­h izbora proglasilo neutvrđeni­m na dva izborna mjesta pa bi oni, stoga, morali biti ponovljeni. Sporan je jedan listić viška. Službena odluka znat će se do večeras, no neslužbeno se doznaje da ponavljanj­a neće biti. U kampanji je pak bilo teško izbjeći ono što se događa među “starim” članstvom. Domagoja Mikulića javno je podupirao župan Ivan Anušić, a povjerenje u Ivana Radića iskazivali su saborski zastupnik Vlatko Kopić te Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta. Samo je to potvrdilo priče o podijeljen­osti stranke, ali i otvorilo nagađanja o međusobnom obračunu dviju struja predvođeni­h Anušićem i Škorićem. Jednima je zasmetalo što se Anušić, kao župan i čelnik županijsko­g HDZ-a, javno opredijeli­o pa su ga prozivali da “nameće svoga kandidata”. Oni bliski Anušiću reći će, opet, da ga druga strana “želi detronizir­ati jer je postao previše jak” i “srušiti vlastitog župana”. Zanimljivo je i da Radić, prvotno, nije ni trebao biti kandidat, nego je u utrku ušao nakon što se iz nje, zbog pritiska središnjic­e, povukao Škorić. Zbog svega, izbore je u Osijeku nadgledalo i središnje izborno povjerenst­vo HDZ-a iz Zagreba. – To što se 1300 članova smrzavalo satima da bi zaokružilo svojeg kandidata dokaz je da postoji želja za jakim HDZ-om. Prvi će mi potez biti posjesti sve za isti stol, a svojeg protukandi­data pozvat ću u gradski odbor – poručuje Ivan Radić. Gradski se odbor bira za dva tjedna, a Domagoj Mikulić odgovara da će on ionako sjediti u njemu, po svojoj funkciji saborskog zastupnika. Pobjedniku čestita. – Radit ću u interesu HDZ-a, to uopće nije sporno. Bilo je zaista puno nepravilno­sti na izborima i ružnih scena, ali sve je to u žaru borbe – kaže Mikulić. Među prigovorim­a je, naime, i tvrdnja kako su kandidati za neke temeljne ogranke “trgali glasačima listiće iz ruku”. Navodno je bilo i onih koji su birače nagovarali da se – okrenu i odu kući.

Prozivan za neisplatu plaća

– Bio bi to poraz osječkog HDZ-a da se izbori ponove zbog jednog listića jer su birači u nedjelju jasno rekli koga žele – mišljenja je Radić. Ivan Radić 30-godišnji je inženjer građevinar­stva i vlasnik tvrtke Tlocrt sa sedmero zaposlenih. Svojedobno je javno prozivan zbog neisplate plaće radnicima, ali danas poručuje da uredno izvršava sve obveze. Bio je saborski zastupnik u mandatu Vlade Tihomira Oreškovića. Kao povjerenik, vodio je osječki HDZ u proljeće 2015. – Čestitam Radiću na pobjedi. Treba puno mudrosti, znanja i volje da bi se i gradski ogranak podiglo na razinu da konkurira za lokalne izbore 2021. Ta je stranica zatvorena, idemo dalje, u sinergiji

Anušić.• – poručuje pak župan

Čak 1300 HDZ-ovaca dva sata čekalo na hladnoći da izabere novog čelnika

 ??  ?? Kao povjerenik Radić je vodio osječki HDZ u proljeće 2015.
Kao povjerenik Radić je vodio osječki HDZ u proljeće 2015.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia