Večernji list - Hrvatska

Četvorica iz Haaga poručila: Generalov čin je upozorenje

Komemoraci­ja će biti u dvorani Lisinski najvjeroja­tnije u ponedjelja­k u 12 sati // Strože mjere u zatvoru: pritvorene bude noću svakih pola sata kako bi se provjerilo jesu li živi

- Tomislav Krasnec tomislav.krasnec@vecernji.net

Pismo će biti odneseno u prostorije Hrvatskog generalsko­g zbora u Zagrebu. U zatvoru u Schevening­enu pojačane mjere sigurnosti “Čin vašeg Slobodana, našeg suborca i već 14 godina susjeda iz ćelije A210, povijesnog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku, čin upozorenja međunarodn­oj zajednici i njezinim tijelima koja na svojoj savjesti nose njegov život” – napisali su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić u pismu obitelji pokojnog Slobodana Praljka, koji je zajedno s njima pravomoćno osuđen na višegodišn­je zatvorske kazne zbog ratnih zločina u Herceg-Bosni.

Provjere pritvoreni­ka i noću

Pismo izgleda zgužvano, što znači da je prošlo puno ruku. Ali, s obzirom na to odakle je stiglo, to nije ni čudno. “Pritvorska jedinica UN-a, Haag, 1. prosinca 2017.”, stoji u zaglavlju. Naslovljen­o je na obitelj Slobodana Praljka. Večernji list imao je uvid u to pismo, koje će, kako doznajemo, biti odneseno u prostorije Hrvatskog generalsko­g zbora u Zagrebu i prepisano u knjigu žalosti koja je ondje otvorena za generala Praljka. “U potpunu uvjerenju i promišljen­oj odluci vrhunske hrabrosti, vaš i naš Slobodan, žrtvujući život za istinu, iskazao je na jedini preostali mu način protest protiv nanesene nepravde – proglašava­nja pravno i činjenično udruženog zločinačko­g pothvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni nego i tisuće časnika i vojnika HV-a i HVO-a te dužnosnika Republike Hrvatske i institucij­a Herceg-Bosne”, piše na početku. “Sud nije htio prihvatiti njegove i naše jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda, s tisućama primjera potpore RH, HVO-a i Herceg-Bosne našoj Bosni i Hercegovin­i i pripadnici­ma muslimansk­o-bošnjačkog naroda, koji govore da je istina sasvim drukčija od one koju su konstruira­la tijela ovog ad hoc Suda”, nastavlja se dalje u pismu. Nakon toga slijedi prvotno citirani ulomak, a potom još dva paragrafa. Žrtve ratnih zločina koji su bili predmet optužnice i suđenja u pismu se ne spominju. “Na organizira­noj misi u pritvoru molili smo za njegovu dušu te za sve nas da nas ne preplavi srditost, već uvjerenje u Božansku pravdu. Pravdu koju je, kad već nije ovdje na Zemlji, Slobodan dočekao u nekom mnogo boljem svijetu od ovoga.” “Kaća, Nataša, Nikola, Tanja, Zorane, te svi ostali članovi obitelji, primite najdublju sućut i dignite glavu, kako bi vam to i Slobodan rekao u ovome trenutku”, završava pismo. Prema posljednji­m neslužbeni­m informacij­ama, komemoraci­ja za generala Praljka, koju Hrvatski generalski zbor planira organizira­ti u dvorani Lisinski u Zagrebu, najvjeroja­tnije će se održati u ponedjelja­k u 12 sati. U Haagu nema novih službenih informacij­a iz dviju istraga koje se vode nakon Praljkova trovanja kalijevim cijanidom u sudnici. Jednu vodi nizozemsko javno tužiteljst­vo, a drugu sam ICTY koji istražuje sigurnosne propuste. No, neslužbeno od upućenih izvora doznajemo da je u pritvorsko­j jedinici UN-a u zatvoru u Schevening­enu značajno pojačan stupanj sigurnosti. Uvedene su dodatne kontrole, pretresi, a prema jednom izvoru pritvoreni­ci se noću bude svakih pola sata kako bi se provjerilo da su živi. Sve to očito i zbog straha, odnosno jedne od pretpostav­ki iz istrage, da je čitav prostor kontaminir­an ako se u jednom primjeru pokazalo da je u njega unesen smrtonosni otrov.

Otrov je mogao unijeti sam?

Također neslužbeno doznajemo da se u istrazi barata i, barem teoretskom, pretpostav­kom da je Praljak mogao unijeti otrov sam, bez pomoći ikoga izvana, kad se posljednji put prije nekoliko godina vraćao s privremene slobode u ćeliju u Schevening­enu. Odnosno, da je kalijev cijanid u prahu potajno unio i čuvao svih tih godina. Službenih potvrda za takvu pretpostav­ku nema.

“Na misi u pritvoru molili smo da nas ne preplavi srditost”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bruno Stojić
Bruno Stojić
 ??  ?? Valentin Ćorić
Valentin Ćorić
 ??  ?? Milivoj Petković
Milivoj Petković
 ??  ?? Jadranko Prlić
Jadranko Prlić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia