Večernji list - Hrvatska

Domagoj se oženio u Paragvaju. Izboden je dvaput. Mirko se vratio

Dvojica Osječana u Paragvaj su sletjeli 6. siječnja 2011. Šest dana poslije, pokušali su izaći iz zemlje, noseći u sebi 1,2 kilograma kokaina

- Suzana Lepan-Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Točno sedam godina nakon što je s kapsulama kokaina u želucu uhićen u Paragvaju, Osječanin Mirko Novaković (27) kročio je ponovno na hrvatsko tlo. No, ne hoda po njemu kao slobodan čovjek, već je izručen Hrvatskoj, gdje će nastaviti izdržavati kaznu od ukupno 18 godina zatvora koliko mu je izreklo paragvajsk­o pravosuđe zbog šverca droge. Na istu je kaznu, inače, osuđen i prijatelj mu i sugrađanin Domagoj Tobler (28), no on nije tražio izručenje u domovinu.

Tko je kupio avionske karte

– Mirko Novaković zaprimljen je 25. studenoga u zagrebački Centar za dijagnosti­ku koji se nalazi u zatvoru u Remetincu. Nakon dijagnosti­ke, zatvorenik će biti upućen u određenu kaznionicu radi daljnjeg izdržavanj­a kazne zatvora po presudi Suda u Paragvaju – priopćio je Miroslav Rožac, glasnogovo­rnik Županijsko­ga suda u Osijeku, kojega je Ministarst­vo pravosuđa u ponedjelja­k službeno obavijesti­lo o tom premještaj­u. Mirko Novaković i Domagoj Tobler u Paragvaj su sletjeli 6. siječnja 2011. Šest dana poslije, pokušali su izaći iz zemlje, noseći u sebi 1,2 kilograma kokaina, u ukupno 74 kapsule. Skrivali su ga u želucima. Zaustavlje­ni su u zračnoj luci paragvajsk­og glavnog grada Asuncióna. Mirko je tada bio blijed kao krpa i vidjelo se kako s njim nešto nije u redu. Zbog toga su, vjeruje se, i otkriveni. Naime, dan prije povratka kući nisu smjeli ništa jesti, ali su pogriješil­i i najeli se. Skupina kriminalac­a davala im je paketiće droge koje su trebali progutati uz pomoć ulja. Dok ih je Domagoj pojeo 25, Mirko se počeo žaliti na- kon 20. No, natjerali su ga, kako je sam svojedobno ispričao, da proguta “još tih 25 do 27”. Obitelji im nisu ni slutile da su im djeca, tada u dobi od tek 20 te 21 godinu, u Paragvaju, jednom od najvećih svjetskih čvorišta na putu droge. Vjerovali su kako su u Zagrebu. Novca za put dvojac, tvrdili su tada njihovi roditelji, nije imao. Tko im je kupio avionske karte i poslao ih po drogu, ni danas se službeno ne zna. Njih dvojica, pak, na suđenju nisu progovoril­a.

45 čuvara i 4000 zatvorenik­a

Nakon uhićenja, završili su u jednom od najozlogla­šenijih paragvajsk­ih zatvora Tacumbu u Asunciónu. Kaznionica je to predviđena za 1500 zatvorenik­a, no u njoj se tiska gotovo 4000 njih, a za red i mir zaduženo je tek 45 čuvara. Kako se navodilo u medijima, Tobler je navodno dvaput izboden u Tacumbi. Domagoj Tobler u zatvoru se oženio, dobio je i dijete i, kako se govori, zbog nove se obitelji ne planira vraćati u Hrvatsku.

Mirko je tada bio blijed kao krpa i vidjelo se kako nešto nije u redu. Zato su ih i uhvatili

 ??  ?? Mirko Novaković (lijevo) i Domagoj Tobler u želucima su švercali kokain
Mirko Novaković (lijevo) i Domagoj Tobler u želucima su švercali kokain
 ??  ?? Mirko Novaković i njegov prijatelj nikada nisu odali za koga je droga
Mirko Novaković i njegov prijatelj nikada nisu odali za koga je droga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia