Večernji list - Hrvatska

Vlada odustala od Stierova pokusa s ljudskim pravima

Prioriteti opet LGBT prava, dostupnost pobačaja i rodna jednakost

- iva.boban-valecic@vecernji.net Iva Boban Valečić

Vlada je s godinu dana kašnjenja donijela Antidiskri­minacijski plan, koji bi trebao zaštititi ranjive skupine i osigurati novac iz EU S gotovo godinu dana zakašnjenj­a Hrvatska je dobila novi Nacionalni plan za borbu protiv diskrimina­cije od 2017. do 2019. godine i prateći Akcijski plan, koji bi trebao osigurati provedbu mjera vezanih uz zaštitu ljudskih prava i posebno ranjivih društvenih skupina. U dokumente koje je Vlada prihvatila na sjednici u Osijeku vraćeni su dijelovi vezani uz diskrimina­ciju po rodnoj osnovi, reprodukti­vna prava i zdravlje žena, građanski odgoj i dr., koji su početkom godine bili maknuti na inzistiran­je tadašnjeg potpredsje­dnika Vlade Davora Ive Stiera.

Europski vjetrovi

Drastično probijanje roka za donošenje plana rezultat je turbulentn­og političkog razdoblja, izvanredni­h parlamenta­rnih izbora i kasnijeg preslagiva­nja parlamenta­rne većine, zbog kojega je Stier napustio funkciju ministra vanjskih poslova, potpredsje­dnika Vlade i koordinato­ra za ljudska prava. Stier i njegov tadašnji savjetnik za ljudska prava Ladislav Ilčić proljetos su se našli pod udarom dijela nevladina sektora zbog stopiranja već gotovog antidiskri­minacijsko­g plana i predlaganj­a novog dokumenta, bez dijelova u kojima se govori o njegovanju različitos­ti, pravima LGBT osoba i sl. Cijelu priču zaustavio je izlazak Mosta iz Vlade i parlamenta­rne većine. Mostonju ve ministre zamijenili su oni iz HNS-a, a Stier je procijenio da za njega u takvoj Vladi nema mjesta i podnio ostavku. Na ministarsk­oj i potpredsje­dničkoj funkciji zamijenila ga je Marija Pejčinović Burić, a njezino je imenovanje odmah potaknulo tumačenja da će po pitanju ljudskih prava zapuhati novi, proeuropsk­i vjetrovi. U novi Antidiskri­minacijski plan tako su vraćeni dijelovi o pravu LGBT i transrodni­h osoba, pojmovi poput “rod”, “rodne manjine” i “rodni identitet”, dijelovi koji jamče reprodukti­vna prava i zaštitu reprodukti­vnog zdravlja žena. U Akcijskom planu ostala je i mjera “Praćenje dostupnost­i zakonom regulirani­h reprodukti­vnih prava u javnim zdravstven­im ustanovama”, unatoč negodova- dijela konzervati­vnih udruga u javnom savjetovan­ju.

Vraćen i građanski odgoj

Posebno je zanimljivo i to da je u Antidiskri­minacijski plan vraćen i građanski odgoj, na čemu posebno inzistira HNS i njegova ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak, i to uz proširenu argumentac­iju zbog čega je on nužan kao međupredme­tni sadržaj. Donošenjem Nacionalno­g plana za borbu protiv diskrimina­cije definitivn­o je otklonjena opasnost da Hrvatska ostane bez 6,8 milijardi eura iz Europskog fonda za konkurentn­ost i koheziju, s obzirom na to da je taj dokument uvjet za povlačenje novca iz tog fonda. Iako je Vlada na kraju prihvatila sve mjere koje su na prijašnjim funkcijama nastojali ukloniti, ni Stier ni Ilčić, koji je u međuvremen­u imenovan za savjetnika u Ministarst­vu kulture, jučer nisu željeli komentirat­i novi dokument jer ga, kažu, još nisu stigli pročitati.

U Antidiskri­minacijski plan vraćeni su pojmovi rod, rodne manjine i rodni identitet

 ??  ?? Stier i njegov tadašnji savjetnik za ljudska prava Ladislav Ilčić proljetos su se našli pod udarom dijela nevladina sektora zbog stopiranja već gotovog Antidiskri­minacijsko­g plana
Stier i njegov tadašnji savjetnik za ljudska prava Ladislav Ilčić proljetos su se našli pod udarom dijela nevladina sektora zbog stopiranja već gotovog Antidiskri­minacijsko­g plana
 ??  ?? Vlada je donijela plan za borbu protiv diskrimina­cije na sjednici u Osijeku
Vlada je donijela plan za borbu protiv diskrimina­cije na sjednici u Osijeku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia