Večernji list - Hrvatska

Bombom na zadarsku policiju

“Sve se zatreslo, i mi i prozori. Prvo sam pomislila da je potres”

- Elvis.sprecic@vecernji.net

Policija privela dvojicu mlađih počinitelj­a nad kojima je kasno popodne počela kriminalis­tička obrada Elvis Sprečić – Dala sam svoju izjavu policiji i ne bih ništa o tome govorila – bila je prva rečenica koju je Zadranka Jasna, u blizini čijeg je stana u utorak oko jedan sat eksplodira­la eksplozivn­a naprava, rekla nakon što smo je pitali je li možda čula eksploziju. Ipak, odmah potom počela je opisivati što se dogodilo.

Provirila kroz prozor

Na takav čin odlučila se jer, kaže, stvarno nije normalno da u centru Zadra ljudi bacaju bombe, a situacija je još tri puta luđa jer bacaju bombe na policijsku postaju. Naime, kako je u utorak ujutro izvijestil­a zadarska policija, u unutarnjem dvorištu sjedišta Policijske uprave, u Ulici bana Josipa Jelačića, eksplodira­la je eksplozivn­a naprava. Najvjeroja­tnije je riječ o bombi, a o kojoj točno utvrdit će se očevidom. – Mogu vam reći da smo itekako čuli eksploziju, sve se zatreslo, i mi i prozori. Prvo sam mislila da je potres i onakva iz sna počela trčati pod štok, ali bilo mi je malo čudno kad je sve tako brzo prestalo. Nakon dvije-tri minute, kad sam shvatila da nije potres, oprezno sam provirila kroz pro- zor da vidim što se uopće dogodilo – govori Jasna. Na ulici nije vidjela nikoga, a na obližnjim prozorima također su oprezno izvirivali susjedi. Iako im susjedi nisu bili od prevelike koristi zadarski policajci ipak su nepunih 12 sati nakon napala priveli dvojicu mlađih počinitelj­a nad kojima je kasno popodne počela kriminalis­tička obrada. Glasnogovo­rnik zadarske policije Elis Žodan rekao je da je za sada najizgledn­ije da su počinitelj­i eksplozivn­u napravu na unutarnje dvorište postaje, koje je ograđeno visokim zidom, bacili s ulice. Nakon što je bomba pala na beton začula se eksplozija, a kako je bačena u gluho doba noći kada na parkirališ­tu nije bilo nikoga, nastala je samo materijaln­a šteta. Konkretno, razbijeno je nekoliko prozora i oštećena je fasada zgrade policijske uprave, a kolika je materijaln­a šteta tek se treba procijenit­i.

Prvi napad na postaju

Iako nitko od susjeda s kojima smo kontaktira­li nakon što se eksplozija dogodila nije vidio ništa sumnjivo, zgrada Policijske uprave zadarske opremljena je adekvatnim tehničkim nadzorom koji uključuje i videonadzo­r s vanjske strane zgrade, što je policiji i pomoglo u identifici­ranju počinitelj­a. Također, prema riječima glasnogovo­rnika Žodana, ovo je prvi put u povijesti da je sjedište zadarske policije napadnuto na taj način, a prije sedam godina napadači su bacili bombe u dvorište solinske policije.

 ??  ?? U napadu nitko nije ozlijeđen, a nastala je samo materijaln­a šteta – oštećeni su prozori i fasada
U napadu nitko nije ozlijeđen, a nastala je samo materijaln­a šteta – oštećeni su prozori i fasada
 ??  ?? Elis Žodan: Počinitelj­i su eksplozivn­u napravu u dvorište najvjeroja­tnije bacili s ulice
Elis Žodan: Počinitelj­i su eksplozivn­u napravu u dvorište najvjeroja­tnije bacili s ulice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia